Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s bootováním: Error 25 - Disk read error [vyřešeno]  (Přečteno 2613 krát)

stanka

• Návštěvník
Ahojte,

po instalacii Ubuntu mam problem s bootovanim. Pri zapnuti PC mi vyhodi Error 25 - Disk read error. No po niekolkych pokusoch (parkrat to "odeneterujem") sa vzdy nakoniec podari nabootovat. Samotna instalacia mi zabrala dost dlho casu, pretoze najskor som sa snazila nainstalovat Ubuntu k existujucej instalacii windowsu, ale grub stale vyhazdoval Error 18. Niekde na fore som sa docitala, ze problem moze byt v tom, ze niektore starsie BIOSy pri bootovani dokazu nacitat len 8G. Tak som odinstalovala win a primarnu particiu pre Ubuntu som dala velkosti 7,5G. Problem s grubom sa tym zda sa vyriesil, no stale mi vyhazduje tento Error 25, aj ked vzdy sa nakoniec podari nabootovat. Vie mi niekto poradit v com moze byt problem? ...

P.S.: nemam velmi skusenosti s linuxami tak poprosim pisat odpovede stylom ako-pre-debila :) Vdaka
« Poslední změna: 20 Dubna 2008, 21:34:07 od Anna Taliánová »

klasyc

• Aktivní člen
  • *
Re: Problem s bootovanim - Error 25 - Disk read error
« Odpověď #1 kdy: 19 Dubna 2008, 12:01:24 »
ahoj, zkusil bych udělat kontrolu disku - v konzoli zadat fsck /dev/jméno disku, kde je nainstalovaný ten grub. Třeba to pomůže. Jméno disku s grubem zjistíte výpisem sudo fdisk -l (malé L). Pokud máte starý BIOS, při problémech s GRUBem mi pomohlo v BIOSu nastavit mód přístupu k disku z Auto na LBA, ale nemyslím, že je to Váš případ (to by spíš pomohlo při tom prvním problému, o kterém jste psala).
« Poslední změna: 19 Dubna 2008, 15:21:28 od Anna Taliánová »

stanka

• Návštěvník
Re: Problem s bootovanim: Error 25 - Disk read error
« Odpověď #2 kdy: 20 Dubna 2008, 09:16:37 »
ahoj,

vdaka za odpoved. fsck zbehol a zda sa ze to pomohlo, zatial 2x nabootoval bez problemov. dufam ze to nebola iba nahoda :).
« Poslední změna: 20 Dubna 2008, 21:33:49 od Anna Taliánová »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.