Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pristupova prava do adresaru?  (Přečteno 1322 krát)

xromano

• Aktivní člen
  • *
Pristupova prava do adresaru?
« kdy: 19 Dubna 2008, 17:00:11 »
Zdravim, nejak nerozumim pristupovym pravum do ruznych adresaru. Na Wiki nachazim ruzne navody na instalace programu (napr. do /usr/local/share), ale vzdycky se dozvim, ze nemam opravneni zapisovat do daneho adresare. Zkousel jsem zapisovat do vsech moznych adresaru v systemu souboru a muzu zapisovat jen do sveho domovskeho. Nikdy jsem ale nedelal zadneho jineho uzivatele, nez toho jedineho pri instalaci systemu. Muze mi nekdo vysvetlit, co se deje? Diky

lubos.pb

• Aktivní člen
  • *
Re: Pristupova prava do adresaru?
« Odpověď #1 kdy: 19 Dubna 2008, 17:04:07 »
Zkus se podívat na Wiki. Je zapotřebí rozlišovat uživatele a správce, který má přístup a tudíž i zápis všude.  ;)
HP 6125
Kubuntu 8.04

honorguard

• Host
« Odpověď #2 kdy: 19 Dubna 2008, 17:12:38 »
V zásadě to můžeš brát tak, že normální uživatel může dělat změny pouze ve své domovské složce a superuživatel/správce/root může měnit všechno všem. Takhle nějak by se to dalo zkráceně říct.

Pokud chceš někdy měnit třeba vlastníka nějakého souboru nebo složky tak já osobně na to používám program mc (Midnight Commander).
Avšak nedoporučuji ti měnit nic pokud nevíš co a proč to děláš... Minule si někdo změnil vlastnictví složky /etc na normálního uživatele a měl docela po systému než se mu to povedlo opravit a docela to trvalo. Třeba já mám pod normálním uživatelem jen složku /var/www/jakub, kterou jsem si tam vytvořil sám, abych mohl jednoduše upravovat php skripty...
« Poslední změna: 19 Dubna 2008, 20:46:47 od Anna Taliánová »

premet

• Host
« Odpověď #3 kdy: 19 Dubna 2008, 17:17:01 »
Každý normální uživatel má právo zapisovat pouze do svého domovského adresáře, který mu patří. Adresáře, které se nachází za kořenovém adresáři / jako třeba /etc nebo /usr , do těch má přístup pouze správce systému (root). Je to uděláno z důvodu bezpečnosti, abyste nemohl cokoliv mazat a přesouvat, nemáte-li na to oprávnění. Proto i instalace programů nebo konfigurace systému vyžaduje heslo superuživatele neboli správce (již uvedený root). Samozřejmě superuživatelská (správcovská) práva můžete získat tím, že použijete příkaz sudo při zadávání příkazů anebo pokud chcete otevřít program se superuživatelskými právy používá se příkaz gksudo (GNOME) nebo kdesu (KDE).
« Poslední změna: 19 Dubna 2008, 20:49:18 od Anna Taliánová »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.