Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak nastavit v gnome, jaká klávesnice se bude používat po R altu  (Přečteno 2088 krát)

sup

• Návštěvník
Ahoj, rád bych používal standardní českou klávesnici qwerty - s nastavením v gnome nemám proglém. Na klávesnici na laptopu ale mám na třetí a čtvrté pozici (které jsou přístupné přes pravý alt a pravý alt+shift) zobrazené znaky, jak mají být na anglické klávesnici, ke kterým bych rád měl přístup. V xorg.conf vím, jak to udělat:
Kód: [Vybrat]
Section "InputDevice"
        Identifier      "Generic Keyboard"
        Driver          "kbd"
        Option          "CoreKeyboard"
        Option          "XkbRules"      "xorg"
        Option          "XkbModel"      "pc104"
        #Option         "XkbLayout"     "cz"
        Option          "XkbLayout"     "cz,us"
        Option "XkbVariant" "qwerty,"
        Option "XkbOptions" "grp:switch,grp:shift_toggle"
ale jak to udělat v Gnome? V Xorg zase nevím jak udělat jiné věci. Zároveň bych rád byl schopen psát Euro znak po e+pravý alt, a být schopne přepínat na anglickou klávesnici. Jde tohle všechno udělat nějak snadno bez masivních zásahů do souborů popisujících namapování kláves na znaky?
Jediný postup, který mě v současnosti totiž napadá je ten, poeditovat soubor, který gnome používá pro namapování klávbes na symboly /etc/X11/xkb/symbols/cz to ale asi není:-/.

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
Jak nastavit v gnome, jaká klávesnice se bude používat po R altu
« Odpověď #1 kdy: 28 Června 2006, 18:30:11 »
Systém -> Volby -> Klávesnice

mě to všechno šlape, tak jak má (přes toto nastavení) akorát používám qwertz

sup

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 28 Června 2006, 18:34:39 »
hm, tak nakonec stačilo poeditovat /etc/X11/xkb/symbols/cz podle /etc/X11/xkb/symbols/us a už mi to funguje, ale ne že by to bylo příliš uživatelsky příjemné. Současné rozložení mi přijde poněkud podivné, protože imho většina lidí má klávesnici podobnou té mé (totiž že mimo české varianty je namalovaná na klávesách i ta anglická), a potom mi přijde logické, že tyto znaky jdou nějak napsat (přes pravý alt). Ale možná je můj problém v tom, že jinak je můj systém kompletně anglicky, jenom v něm potřebuju psát česky.

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 28 Června 2006, 18:42:30 »
to se ještě musí nastavit:

Systém -> Volby -> Klávesnice -> Možnosti rozložení -> Výběr třetí úrovně -> a zde si zakliknete tlačítko, které další znaky zpřístupňuje ;-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.