Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: skladane PC  (Přečteno 3040 krát)

petr77

• Host
skladane PC
« kdy: 21 Dubna 2008, 09:43:08 »
;-) Ahojky vsem prebornikum rad bych vedel Vas nazor jake veci jsou podle vaseho mineni nejlepsi a proc nekdo rika ze je dobra deska Intel nekdo ji zavrhuje stejne je to s procesory a dalsimi vecmi. Kdybyste si skladali sami PC na Windows a Linux, jakym tipum byste dali prednost?
« Poslední změna: 21 Dubna 2008, 16:33:57 od Anna Taliánová »

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
Re: skladane pc
« Odpověď #1 kdy: 21 Dubna 2008, 09:51:18 »
Vlastnoručně sestavené PC je z 99% lepší, než koupené "celé".

A jestli Intel nebo AMD? Jestli desku s nForce nebo AMD? (o variantě SiS se nezmiňuji, mám s těmito chipsety ty nejhorší zkušenosti) Na to neexistuje asi jasná odpověď. U gr. karet bych ještě do nedávna doporučil nVidii, ale po vydání posledních ovladačů od ATi to tak jednoznačné není.

Pod Winy je to asi jedno, tam bude fungovat téměř vše. Pro Linuxu bych to konzultoval na fórech či seznamech kompatibilního hardware kus po kusu.

P.S: Taky bych koukal do podpisů lidí zde na fóru.
« Poslední změna: 21 Dubna 2008, 16:33:09 od Anna Taliánová »
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

petr77

• Host
« Odpověď #2 kdy: 21 Dubna 2008, 09:59:42 »
Dekuji za odpoved ;-)
« Poslední změna: 21 Dubna 2008, 16:34:10 od Anna Taliánová »

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #3 kdy: 21 Dubna 2008, 10:12:38 »
na abclinuxu.cz mas sekciu "hardware" a tam krasne zacnes mat. doskou atd. Uz je tam solidny zoznam kompatibilneho HW ktory mozes pouzit.
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #4 kdy: 21 Dubna 2008, 10:21:08 »
Na druhou stranu ty seznamy jsou hodně nekompletní. Kdybych to měl posuzovat podle nich, na mém počítači by Linux neměl vůbec fungovat.

řekl bych, že co se týče procesorů, desek a gr. karet, je situace již poměrně dobrá. Do seznamů bych se hlavně koukal pro "doplňkový" hardware, jako jsou WiFiny, různé scannery, tiskárny, TV karty, atd.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

qUAKER

• Host
« Odpověď #5 kdy: 21 Dubna 2008, 10:25:30 »
Procesor: AMD X2
Grafika: nVidia
Síťovka: nejlíp čipsety VIA, ty fungují vždy nebo taky fungují nVidie
Základovka: VIA čipset nejlíp nebo pak nForce.
RAM: Cokoliv.. ale pozor na DDR2 vs DDR
DVDRW: Mám dobré zkušenosti s LiteON - SATA
Disky: Seagate SATA
Zvuk: Integrovaný na desce, Realtek
Zdroj pro takovou sestavu tak 400W
A pokud čtečku paměťových karet, tak pozor, ne všechny jsou kompatibilní. Já mám Apacer a na 7.10 nejela - s jádrem 2.6.24-Hardy začala fungovat.

Tiskárna: HP
Monitor: Nebrat 17". Nejlepší je koupit 19" nebo větší - 17" má stejně jako 19" nativní rozlišení 1280x1024 a pak jsou malý písmenka..

Taková sestava by měla jet s Linuxem téměř vždy.

Moje sestava:

Procesor: AMD Athlon 64 3500+
Grafika: nVidia Geforce 7600GS
Deska: Asus s čipsetem nForce 4 Ultra
Socket 939
RAM: 1GB A-Data
Síťovka: integrovaná nVidia a pak Realtek v PCI, obě jedou
Disky: Seagate SATA
DVDRW LiteON
Zvuk: Realtek AC97
Zdroj 350W
Tiskárna Canon i250, ale trvalo než jsem ji rozjel
Čtečka Apacer
Monitor Philips 19" LCD

OS Easybuntu a Windows XP

Druhý PC:

Procesor: Celeron 1,7GHZ Socket 478
RAM: 768MB
Grafika: ATI Radeon 8500, Compiz a hry jedou, ale jen na opensource ovladačích nebo Catalyst 8.3(8.4 nejde..)
Síť: VIA integrovaná a VIA v PCI
Základovka: VIA
DVD-ROM LG
Zvuk: Nevím, asi VIA
Zdroj 235W
Monitor DELL Trinitron 15" CRT

OS Easybuntu

Třetí PC: MiniPC(60x30x20cm) s vlastním hliníkovým case - jediný větrák je ve zdroji, nejde vůbec slyšet(Fortron) :)

Procesor: Celeron 1,1ghz
RAM: 1GB
Grafika: Sis Mirage 1, integrovaná
Síť: Integrovaná Intel
Základovka: Mini ITX Intel Little Valley 2
DVDRW Liteon
Tvuk: Integrovaný Intel
Zdroj: 275W(Vím že moc, ale slabší neměli)
Monitor Belinea 15" LCD

OS Windows XP

Žádné z těchto PC nebylo vybíráno tak, aby tam jelo Ubuntu(Protože byly kupovány ještě předtím než jsem Ubuntu zkusil - tedy kromě toho minipc, kde běží Windows, ale Ubuntu tam taky jede skvěle), ale na ani jednom PC nejsou s HW problémy a autodetekce vše zjistila(kromě tiskárny, kterou jsem rozjel upgradem jádra na 2.6.24 a čtečky, kterou jsem rozjel stejně jak tiskárnu)
« Poslední změna: 21 Dubna 2008, 10:28:04 od qUAKER »

petr77

• Host
« Odpověď #6 kdy: 21 Dubna 2008, 10:36:15 »
Vsem moc dekuju za odkazy,akorat ze je vse v anglictine snad to pomalymi krucky rozlustim spise preferuji spanelstinu to je svetovy jazyk a ne anglictina kdyz je USA oblozena spanesltinou a portugalstinou :-)
« Poslední změna: 21 Dubna 2008, 16:35:35 od Anna Taliánová »

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #7 kdy: 21 Dubna 2008, 10:39:18 »
zatial som vzdy linux rozbehal na doskach asrock, procesor athlon, celeron, alebo P4, grafika od Nvidie - staci MX 440 - je lacna..., HD by som skor doporucil ATA (zo SATA byvaju niekedy problemy a nemozes si ich manualne oznacit - master, CS, slave), hlavne vsak by som nesetril na RAMkach - cim viac, tym lepsie - najmenej 512 - potom ti pojde krasne vsetko.

qUAKER

• Host
« Odpověď #8 kdy: 21 Dubna 2008, 10:43:58 »
dnes už jsou RAM tak levný že do každýho novýho PC za 8000 se dávají 2GB.. :)

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #9 kdy: 21 Dubna 2008, 11:02:42 »
snat to pomalimi krucky rozlustim spise preferuji spanelstinu to je svetovy jazyk

[joke]Pokud jsi španěl, tak klobouk dolů nad tvojí češtinou.[/joke]

Jinak k tématu:
Z mé zkušenosti bývají v pohodě chipsety nVidia, intel (intel, ne sis apod!!), u procesorů je to fuk ty jedou všechny :), disky taktéž, stejně všelijaké cd/dvd mechaniky. U grafických karet záleží na tom, zda požaduješ výkon nebo ne. Pokud ne, dobrou službu udělá grafika intel, která má otevřené ovladače a není proto nic potřeba instalovat. Na výkon byla a je tradiční volbou nVidia s kvalitními binárními ovladači a stabilními ovladači otevřenými. Nyní se začíná zmáhat i Ati, která konečně splnila dávné sliby a začala podporovat vývoj open ovladačů - osobně bych ale teď ještě atinu nebral. Jak už tu padlo, víc potíží dělají všelijaké doplňky typu TV karet, tiskáren apod. Z tv karet se mi osvědčila dvb-t Technisat, tiskárny jsou asi ideál HP (hlavně ne Canon, jeho výrobky si s linuxem nerozumějí až moc často).

Důvody, proč někdo fanaticky hájí intel a zavrhuje nvidii, amd, vii a obráceně spočívají spíše než v kvalitě hardwaru v duševním stavu onoho jedince - proč někdo fandí Baníku a jiný Spartě? :)

petr77

• Host
« Odpověď #10 kdy: 21 Dubna 2008, 11:58:57 »
pro-Rincewind Jsi to pekne napsal :-) obcanstvi mam brazilske narodnost ceskou nasi emigrovali.ted vestinou pendluji mezi Brnem a Sao Paulo. S cestinou jsem zacal cca pred 1 rokem a pul.
« Poslední změna: 21 Dubna 2008, 16:36:52 od Anna Taliánová »

Marvn

• Stálý člen
  • **
  • Take it easy :)
« Odpověď #11 kdy: 21 Dubna 2008, 15:58:24 »
Vsem moc dekuju za odkazy,akorat ze je vse v anglictine snad to pomalymi krucky rozlustim spise preferuji spanelstinu to je svetovy jazyk a ne anglictina kdyz je USA oblozena spanesltinou a portugalstinou :-)
ono je asi dost jedno kolik lidi mluvi anglicky a kolik spanelsky...faktem zustava, ze hlavnim jazykem na internetu je anglictina a vetsina navodu (man stranky) a programu je anglicky...
« Poslední změna: 21 Dubna 2008, 16:37:24 od Anna Taliánová »
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
Re: skladane PC
« Odpověď #12 kdy: 21 Dubna 2008, 17:02:36 »
Ale snad ked do google napises ubuntu.es   linux.es  linux hardware compatibilidad .....tak urciote informacie najdes. Claro amigo?

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #13 kdy: 21 Dubna 2008, 17:11:35 »
http://www.gnulinux-portugal.org/

Len som tukol a uz mam toto. V Sao Paulo sa predsa hovori portugalsky - myslim ze sa staci prihlasit a oni ti uz daju informacie - lepsie ako sa trapit tu :D

petr77

• Host
« Odpověď #14 kdy: 21 Dubna 2008, 21:59:10 »
pro hase, mluvim brazilskou portugalstinou mel jsem na mysli ze spanelsky se domluvim vice ve svete :-) 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.