Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Sata disk jako na houpacce  (Přečteno 2707 krát)

Alda_z_Aldova

• Návštěvník
Sata disk jako na houpacce
« kdy: 23 Dubna 2008, 23:30:02 »
Zdravim vsechny priznivce tucnaka ;)

Jak asi napovida nazev, mam problem se Sata diskem Samsung 320G. Mam nainstalovany Kubuntu 7.10 na disku maxtor 80G - beha bez problemu..
A ted. Pri instalaci z live cd byl sata disk (rozdeleny na dva partisny) videt (NTFS struktura),
po instalaci vsak byl disk fuc. Podotykam ze predtim ve widlich s diskem nebyl zadny problem....
Jal jsem se tedy skoumat bios - tam disk videt neni vubec(coz me neprekvapilo, to neslo i predtim), je tam jen maxtor jako master a pak same Auto... predpokladam ze to je starsi verzi biosu. Jenze po nabootovani kubuntu disk sel videt.. :)
Takze asi po 4rech restartech a 4 vypnutich a zapnutich jsem odpozoroval, ze disk se nacte jen v pripade ze pri nabihani systemu navstivim bios a jen tam setrvam par vterin (polozka Auto u mastra se zmeni na Maxtor xxxx) opustim jej aniz bych cokoli menil, nabootuji a disk je videt, po restartu uz nemizi, jen po vypnuti :(
No vubec temu nerozumim..
Btw zkusil jsem preinstalovat, nepomohlo, zkusil jsem novou beta verzi, ta se nainstalila, disky videla z live cd,ale pak nenabehla, zasekla se po startup se slovy Eror 21: Neco ve stylu ze dany disk neni nalezen...
Rad doplnim dalsi informace, budu li je vedet..
Diky za rady (jine nez kup si novej kompik:-)) )
Alda

« Poslední změna: 15 Ledna 2009, 03:20:27 od Anna Taliánová »

kukide

• Aktivní člen
  • *
    • Cafescope
Re: Sata disk jako na houpacce..
« Odpověď #1 kdy: 24 Dubna 2008, 16:49:23 »
A maxtor je ata disk? No tamto stím biosem mi připadá že ti neudrží informaci, jen takovej nápad, co takhle novou baterku do základní desky?
A co se týče Eroru 21 tak to je problém Grubu. Myslím že ti pomůže tohle: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=15789.0

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #2 kdy: 24 Dubna 2008, 16:54:22 »
Toto vypadá spíše jako problém mezi SATA řadičem a BIOSem, který odmítá komunikovat se SATA. Osobně bych nejprve zkusil pohrát si s nastavením režimu SATA (pokud takové volby BIOS nabízí - AHCI, Native IDE, Legacy IDE) a potom bych zkusil updatovat BIOS.

EDIT: Zkuste toto vlákno zde na fóru http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=15690.0, případně link http://www.abclinuxu.cz/forum/show/198764, a nebo cokoli dalšího, když zadáte do google "Error 21"
« Poslední změna: 24 Dubna 2008, 17:00:42 od EuGenio »
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Alda_z_Aldova

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 24 Dubna 2008, 17:01:40 »
Dekuji za reakce..

Ano maxtor je ATA.
A nad vymenou baterii popremyslim, i kdyz se spis priklanim k nazoru ze problem bude nekde mezi radicem a Biosem, nad tim flashnutim Biosu uz sem uvazoval,ale prece jen sem se do nej hned nehrnul... Jeste premyslim jestli by muj problem nemohla poresit asi tak za tyden vychazejici nova verze Kubuntu.. Jako s tim diskem se da zit, hold jen po startu musim na par vterin do Biosu...:-) Neco jako zpet na stromy,ale porad lepsi jak dratem do oka..
Bohuzel to nastavovani biosu neni valne, uz se mi v tom vrtali dalsi tri "tucnaci" ale potrebne nabidky nastaveni sme nenasli:-(
Ale ja budu doufat ze clovek nad technikou zvitezi:)

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #4 kdy: 24 Dubna 2008, 22:04:56 »
Tenhle problém jsem měl dosti často pokud deska podporovala jen SATA/150 režim přenosu a disk byl SATA/300 - je dobré zkusit vynutit SATA/150 i na disku. U Samsungu je to tuším druhý jumper zleva.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Alda_z_Aldova

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 25 Dubna 2008, 10:10:44 »
zkusil jsem druhy z leva i z prava (to je tusim ta spravna pozice) ale bez vysledku..:-(

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #6 kdy: 25 Dubna 2008, 10:14:30 »
Kdyz to na tom disku není napsané, tak to zkouším po jednom, některé disky už takto bohužel nefungují a je potřeba na stránkách výrobce stáhnout SW program a v PC, které sata/300 podporuje ten disk přepnout softwarově. Jen pro jistotu - co tam je za desku, ať víme, zda neřešíme něco co řešit není potřeba.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.