Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Apache2  (Přečteno 10300 krát)

radek.juthner

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 257
Apache2
« kdy: 24 Dubna 2008, 06:49:32 »
Zdravím ve spolek.
Mám Ubuntu 7.10 a nainstaloval jsem si Apache2. Problém je v tom, že při zpracovávání php skriptu vytváří Apache2 jakýsi soubor s příponou .phtml, ve kterém je php skript namísto toho aby soubor php korektně zpracoval. Instalaci jsem zkoušel na 2 PC (jednou na plné instalaci Ubuntu a jendnou na Live) a pokaždé stejný problém.
Mohl by mně, prosím, někdo poradit? Řešení problému nenašel ani pan Google.
Díky moc!

krp3c

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 24
Re: Apache2
« Odpověď #1 kdy: 24 Dubna 2008, 11:37:10 »
Já jsem instaloval apache2 + php5 + mysql podle tohoto videonávodu: http://www.lullabot.com/videocast/install-local-web-server-ubuntu

Všechno funguje tak, jak má. Doufám že ti to pomůže...  :)
If you don't live for something, you'll die for nothing...

radek.juthner

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 257
Re: Apache2
« Odpověď #2 kdy: 25 Dubna 2008, 06:42:54 »
Já jsem instaloval apache2 + php5 + mysql podle tohoto videonávodu: http://www.lullabot.com/videocast/install-local-web-server-ubuntu

Všechno funguje tak, jak má. Doufám že ti to pomůže...  :)

Dík, ale problém bude asi jinde. Pravděpodobně se vůbec nenatahuje PHP. ???

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 5057
    • Lomítkáři
Re: Apache2
« Odpověď #3 kdy: 25 Dubna 2008, 09:49:08 »
Ten phtml skutečně vytváří apache? Jaké všechny balíky máte instalované (ohledně apache a php)
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

radek.juthner

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 257
Re: Apache2
« Odpověď #4 kdy: 25 Dubna 2008, 13:40:48 »
Ten phtml skutečně vytváří apache? Jaké všechny balíky máte instalované (ohledně apache a php)

Vypadá tlo, že vůbec nefunguje zpracování php souborů. Když jse spustil Live Ubuntu 7.10 a nainstaloval balíčky Apache2 a PHP5, tak vše bylo OK. Na http://localhost bylo hlášení: Apache/2.2.8 (Ubuntu) PHP5 (ubuntu) Server at localhost Port 80. Jenže teď je to hlášení bez údaje o PHP: Apache/2.2.8 (Ubuntu) Server at localhost Port 80. Z toho usuzuju, že chybí návaznost na PHP moduly.
Zajímavý taky je, že když rozchodím Apache s PHP při první instalaci, je vše OK. Když ale pak vše odeberu a znova nainstaluju, tak je zde zase problém s PHTML. Jako by se někde něco schovalo a škodilo a to i přes to, že instalace odebírám kompletní. Není někde něco jako temporary, kde by se mohlo něco schovat? Pokud máte někdo čas, tak to stojí za pokus alespoň na verzi Ubuntu Live.

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 5057
    • Lomítkáři
Re: Apache2
« Odpověď #5 kdy: 25 Dubna 2008, 13:48:46 »
Kompletní odinstalaci (vč. konfigurace) lze provést třeba takto:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get remove apache* php* --purge

Jen je otázka, co všechno to sebou vezme :)
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

radek.juthner

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 257
Re: Apache2
« Odpověď #6 kdy: 25 Dubna 2008, 13:51:07 »
Kompletní odinstalaci (vč. konfigurace) lze provést třeba takto:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get remove apache* php* --purge

Jen je otázka, co všechno to sebou vezme :)

to nepomůže  >:(

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 5057
    • Lomítkáři
Re: Apache2
« Odpověď #7 kdy: 25 Dubna 2008, 14:06:23 »
Kód: [Vybrat]
apache2ctl configtest

vypíše co?

Zkuste také
Kód: [Vybrat]
sudo a2enmod php5
sudo /etc/init.d/apache2 restart
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

radek.juthner

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 257
Re: Apache2
« Odpověď #8 kdy: 25 Dubna 2008, 14:25:08 »
Vypadá to, že se to rozběhlo. Uvidím ještě, co to udělá na klasické instalaci.
Zatím moc díky.

Co ten příkaz vlastně provádí?

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 5057
    • Lomítkáři
Re: Apache2
« Odpověď #9 kdy: 25 Dubna 2008, 16:54:02 »
První příkaz (apache2ctl configtest) jen kontroluje, zda je správně syntaxe konfigu. Druhý (sudo a2enmod php5) povoluje modul php5 v apache2 debianovským způsobem :) Vyřešeno?
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 5057
    • Lomítkáři
Re: Apache2
« Odpověď #10 kdy: 11 Května 2008, 19:53:26 »
Nechápu to že web server může poslat zdroják php stránky :(

Může, pokud nemá nastaveno, že se mají nějakým způsobem zpracovávat. To je jako stěžovat si, že apache normálně pošle txt soubory. Zkusil jste povolit PHP výše uvedeným způsobem?
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 5057
    • Lomítkáři
Re: Apache2
« Odpověď #11 kdy: 11 Května 2008, 20:47:57 »
To je hodně divné chování - opakovalo se to i v případě, že to na epiphany šlo ok? Skoro to vypadá na nějakou nestabilitu php modulu, ale je mi divné, že by to srazilo jen PHP a ne apache
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 5057
    • Lomítkáři
Re: Apache2
« Odpověď #12 kdy: 11 Května 2008, 21:36:45 »
No to koukám ... netuším ...
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Michal Kocián

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 142
Re: Apache2
« Odpověď #13 kdy: 12 Května 2008, 11:49:40 »
Konkrétně tyto 2 řádky musí být v konfiguračním souboru apache2.conf (nebo v jeho includech). Jeden bez druhého nemá smysl. Pokud jsou v nějaké podmínce, dejte je mimo podmínku (když bude něco špatně aspoň to vypíše chybu).

Kód: [Vybrat]

LoadModule php5_module /usr/lib/apache2/modules/libphp5.so
AddType application/x-httpd-php .php

Asus A6M - Ubuntu 9.04

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 5057
    • Lomítkáři
Re: Apache2
« Odpověď #14 kdy: 12 Května 2008, 13:23:06 »
Michal Kocián: to tam asi bude :) Jinak by PHP nejelo vůbec. Spíše mne zaráží chování někde někde jede, někdy někde ne.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Michal Kocián

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 142
Re: Apache2
« Odpověď #15 kdy: 12 Května 2008, 14:07:29 »
Já jen, že když jsem zapínal PHP5 přes
Kód: [Vybrat]
sudo a2enmod php5 tak mi taky nenajelo (tuším, že to bylo podmínkou které tam je) ... raději konfiguruju přímo v texťáku.
chování někde někde jede, někdy někde ne.
mi zrovna moc nevyhovuje.  ;)
Asus A6M - Ubuntu 9.04

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 5057
    • Lomítkáři
Re: Apache2
« Odpověď #16 kdy: 12 Května 2008, 15:16:54 »
chování někde někde jede, někdy někde ne.
mi zrovna moc nevyhovuje.  ;)

A komu ano? :) Jenže kdyby to nejelo vůbec, je chyba v konfigu, pokud to jede, znamená to, že chyba není v konfigu, ale jinde. Ještě mne napadlo, zda to nemohla být nějaká lokální cache - tj. apache jel v módu bez PHP modulu a poskytl zdroják, což se uložilo do cache (proxy?), po výmazu cache se tak už neděje. Je otázkou, zda se toto chování v budoucnu bude opakovat či nikoliv. Také by bylo dobré se podívat do logů.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Michal Kocián

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 142
Re: Apache2
« Odpověď #17 kdy: 12 Května 2008, 15:34:45 »
Opera ve výchozím nastavení dost využívá cache ... S proxy nemám zkušenosti, ale taky možnost.

Chtěl jsem tím taky naznačit, že znalost konfigurace do hloubky se taky neztratí.
Asus A6M - Ubuntu 9.04

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.