Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Klávesnice v Ubuntu 8.04 [vyřešeno]  (Přečteno 1997 krát)

WalkerCZ

• Návštěvník
Klávesnice v Ubuntu 8.04 [vyřešeno]
« kdy: 25 Dubna 2008, 08:44:09 »
Nazdar lidi,
hned na začátku musím říct, že mám Ubuntu 8.04 nainstalováno pouze pár hodin a je to moje první setkání s linuxem :). No ale k mému problému : na začátku instalace jsem si vybral klávesnici českou (qwerty),ale pořád mi to píše obráceně y a z. Už jsem z toho trošku zoufalý. Našel jsem tady nějaké podobné témata,ale jelikož jsem příspěvkům v nich nerozuměl, tak se radši ptám znovu.
Jestli někdo budeme vědět co s tímhle problémem, tak dejte vědět. Díky moc
« Poslední změna: 25 Dubna 2008, 17:10:49 od Anna Taliánová »
Notebook Acer Travelmate 2500, Ubuntu 8.04 Hardy Heron

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
Re: Klávesnice
« Odpověď #1 kdy: 25 Dubna 2008, 10:33:46 »
Jednou jsem také řešil problém s klávesnicí - možná podobný. Prostě se některé písmenka chovala jinak, než měla (některé z CZ klávesnice nějak probublala do US klávesnice, např. \ na US klávesnici dělalo to samé, co háček na české). Pomohlo klávesnice odebrat a pak znovu přidat.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 25 Dubna 2008, 10:49:23 »
Taky se mi stalo, ze pri instalaci volba qwerty klavesnice delala problem. Po zmene defaultni klavesnice na US se v xorg.conf spravne zmenilo:
Option          "XkbLayout"     "us" , ale zustal tam dalsi radek:
Option          "XkbVariant"     "qwerty"
a to pak delalo hodne problemu, konkretne pismenka  e j n nesla napsat (vzhledem k tomu, ze login name jedno z nich obsahoval, neslo se ani prihlasit).
Zkuste zkontrolovat nastaveni v xorg.conf
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

WalkerCZ

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 25 Dubna 2008, 14:43:15 »
Taky se mi stalo, ze pri instalaci volba qwerty klavesnice delala problem. Po zmene defaultni klavesnice na US se v xorg.conf spravne zmenilo:
Option          "XkbLayout"     "us" , ale zustal tam dalsi radek:
Option          "XkbVariant"     "qwerty"
a to pak delalo hodne problemu, konkretne pismenka  e j n nesla napsat (vzhledem k tomu, ze login name jedno z nich obsahoval, neslo se ani prihlasit).
Zkuste zkontrolovat nastaveni v xorg.conf

Díku za postřeh,ale můžeš mi prosím napsat,jak se dostat do xorg.conf? Tuším,že nějak přes terminál,ale příkay neznám... Díky za pomoc

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #4 kdy: 25 Dubna 2008, 15:12:55 »
tak třeba tahhle: V terminálu zadejte
Kód: [Vybrat]
sudo gedit /etc/X11/xorg.confMísto toho gedit můžete vrazit svůj oblíbený editor, třeba konzolový nano nebo KDEčkovský kate
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

WalkerCZ

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 25 Dubna 2008, 15:16:15 »
Nazdar lidi,

takže jsem to konečně vykoumal, i když to bylo dost lehký, tak to i tak zabralo dost času. Všude v návodech je, že má být použita Česká klávesnice qwerty. Tu jsem smazal a místo ní jsem použil czechia - default. Takže ted už je y a z tam kde mají být. Všem díky za rady :)

Mějte se
« Poslední změna: 25 Dubna 2008, 17:10:11 od Anna Taliánová »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.