Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Upgrade z 6.06 LTS na 8.04  (Přečteno 3577 krát)

Pavelp

• Host
Upgrade z 6.06 LTS na 8.04
« kdy: 25 Dubna 2008, 09:07:27 »
Postup:
1. Nastavit ve zdrojich (odkomentovat) - pokud snad nejsou - zdroje:
deb http://cz.archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper-updates main restricted
deb-src http://cz.archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper-updates main restricted
2. udelat update a upgrade systemu.
3. nainstalovat update-manager a update-manager-core. V KDE si pritahne jeste nejake knihovny gnomovske a mozna pythoni, je to gnomovska aplikace.
4. spustit konzolu a zadat:
Kód: [Vybrat]
sudo -s , dostanete rootovsky prompt.
5. A nakonec ta vrazedna operace:
Kód: [Vybrat]
update-manager -d
Pozor: V soucasne dobe jsou pretizena zrcadla a pokud to nepojede, mohlo by se to cele nejak zvrtnout.
Aplikace je ponekud agresivni, na nic se nepta a pere to tam, totalne rozhaze trebas sources. list. I kdyz ho zalohuje, pro mene zkusene by preruseni mohlo znamenat smrt.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Re: Upgrade z 6.06 LTS na 8.04
« Odpověď #1 kdy: 25 Dubna 2008, 09:12:49 »
Zapomnel jsi mezi kroky 4. a 5. jeste desetkrat pokrizovat, zavrit oci, zvednout pravou nohu a levou ruku, trikrat plivnout pres rameno  a trikrat odrikat GPL2 :D

Pavelp

• Host
« Odpověď #2 kdy: 25 Dubna 2008, 09:46:03 »
Nojo, kdyz kazdej ma ten ritual trosku jinej ....
Osobne bych pockal, az si to tak nejak "sedne", za dva, tri mesice to bude usefull.
« Poslední změna: 25 Dubna 2008, 09:49:08 od Pavelp »

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #3 kdy: 25 Dubna 2008, 09:47:17 »
No ... to jsem zvědav, jak to soudruzi vyřešili ... odhaduji mne tenhle krok (včetně modlení) čeká tak na 15 serverech ... :)
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

LS

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 25 Dubna 2008, 09:53:48 »
Ja tomu nerozumim. Proc se porad nedari udelat spolehlivy postup upgrade? System jako takovy je bez problemu, osobne jedu na HH uz nejaky ten patek, ale upgrade z libovolne podporovane predchozi verze (6.06 a 7.10) je stale problem...

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #5 kdy: 25 Dubna 2008, 10:03:29 »
Já tomu rozumím :) Největší problém podle mne je, že se mění i programy resp. jejich konfigurační soubory. Config, který šlapal např. na proftpd 1.2.5 na proftpd 1.3.0 fungovat nebude - ať už se změnila struktura souboru nebo jen jednotlivé konfigurační příkazy. U toho proftpd to nemá až tak markantní dopad (proftpd ohlásí tuny chyb a nespustí se), horší už to bude třeba s grubem - na 6.06 jsou PATA disky označené jako hdX, kdežto na 8.04 se jedná o sdX a ke všemu se využívá odlišení pomocí uuid. Vím kde je problém a také si myslím, že by se to dalo řešit nějakým propracovaným upgrade programem, jenže těch programů, které si člověk může v linuxu nainstalovat a nastavit je prostě moc na to, aby se dal každý jeden konfigurační soubor zpracovávat a genrovat nově. Vlastně by se o to měli starat vývojáři oněch programů, ale takové migrační utility v rámci instalace jsem viděl velice sporadicky.
Stiskni CTRL + W ...

Pavelp

• Host
« Odpověď #6 kdy: 25 Dubna 2008, 11:31:30 »
Merlin vcelku uderil hrebicek. Nedavno jsem prechazel na jednom stroji z Debianu Sarge na Etche. Je tam Postfix + Amavis. Tomu Amavisu uplne prekopali konfiguraci. Ale nutno uznat, za autori se pochlapili, starou zazalohovali, novou nastavili +- skoro spravne. Ono hodne zalezi na maintainerovi baliku. Ten system umi docela kouzla, ale jen nekdo to dokaze vyuzit. V tom samem pripade se spatne nastavil demon inetd, byla zmena z inetd na openbsd-inetd a tam to nejak neustali, v RC.d zustaly prazdne linky na inetd a po restartech mi nesly sluzby. Trochu mne to poskadlilo.

LS

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 25 Dubna 2008, 11:44:19 »
Zrovna amavisd-new je docela v bourlivem vyvoji, to je pravda. Prave ze strachu z prechodu mezi verzemi mam uz rok hlavni mailserver s amavisem na debian/testing (lenny) a aktualizace jsou vesmes (tuk tuk) v poradku.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #8 kdy: 25 Dubna 2008, 13:39:55 »
Ano, amavisd-new je v 6.06 zrovna úplně (ale totálně úplně) jinak konfigurován než v 8.04 (tam je to more debian, což mi popravdě vyhovuje více)
Stiskni CTRL + W ...

qUAKER

• Host
« Odpověď #9 kdy: 25 Dubna 2008, 13:43:20 »
btw. proč místo update manageru neupgradovat přepsáním sources.list a dist-upgradem? já takhle upgraduju vždycky a vždycky se to povede..

Pavelp

• Host
« Odpověď #10 kdy: 25 Dubna 2008, 13:56:25 »
Nevim jiste, ale pro mne je ten duvod, ze upgraduju pres nekolik verzi. Manager by (asi) mel vedet, co udelat. I kdyz zkusenosti s jeho sitovym jmenovcem jsou dost tristni.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.