Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Compiz a ATI  (Přečteno 12559 krát)

Morfeus_P

• Návštěvník
Compiz a ATI
« kdy: 27 Dubna 2008, 23:59:16 »
Mam problem s akcelerovanym prostredim v 8.04 HH , kdyz dam vzhled - efekty vzhledu a extra napise mi chybu ze nelze spustit. V 7.10 GG mi to bez problemu bezelo a slo spustit. Grafiku mam ATI IGP9100 (starsi notebook)

Diky za kazdou moznou radu.
« Poslední změna: 28 Dubna 2008, 08:04:55 od Morfeus_P »

3m9d

• Stálý člen
  • **
Re: Compiz a ATI
« Odpověď #1 kdy: 28 Dubna 2008, 01:41:25 »
První otázka - jaký používáte ovladač?
Zkuste kdyžtak nainstalovat nejnovější ATI ovladače, případně pak takový věci jako vymazat kartu z BlackListu Compizu atp....

PS: paráda :)
« Poslední změna: 28 Dubna 2008, 11:33:50 od 3m9d »
* Ve Windows jde všechno - do někdy, v Linuxu jde všechno od někdy. * Omlouvám se jestli vám proti vaší vůli vykám... Jsem tak zvyklý. * Kdo nemůže žít bez opravování překlepů, ať to dělá na wiki! :)

Morfeus_P

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 28 Dubna 2008, 08:08:06 »
Diky za upozorneni, chybicky v cislovani opraveny, uz byla noc  ;) tak to jde poznat.

Co se tyce ovladace, zkusil jsem nainstalovat nejnovejsi z webu ATI primo pro IGP9100, ale nezdarilo se, vypsalo chybu o Xorg, v popisu maji jen 7.1 a v 8.04HH je uz 7.3 pokud se nepletu.

Na jake ovladace to jede ted bohuzel nevim, muzete poradit jak zjistit, jsem s Ubuntu spise zacatecnikem. Pak to tu vlozim.

Diky

3m9d

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 28 Dubna 2008, 11:42:16 »
zjištění ovladačů: příkaz "fglrxinfo"
jinak já teď přešel na HH a rázem používám mesa... Pokud se mi povede nainstalovat ATI, tak dám vědět ;)
Že by v ropzitářích byla novější verze než na stránkách se mi nezdá. Instaloval jste podle návodu na ATI wiki ( http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Hardy_Installation_Guide )?
* Ve Windows jde všechno - do někdy, v Linuxu jde všechno od někdy. * Omlouvám se jestli vám proti vaší vůli vykám... Jsem tak zvyklý. * Kdo nemůže žít bez opravování překlepů, ať to dělá na wiki! :)

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #4 kdy: 28 Dubna 2008, 11:49:41 »
jinak já teď přešel na HH a rázem používám mesa... Pokud se mi povede nainstalovat ATI, tak dám vědět ;)
Že by v ropzitářích byla novější verze než na stránkách se mi nezdá. Instaloval jste podle návodu na ATI wiki ( http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Hardy_Installation_Guide )?
Po upgradu opravdu občas fglrx nenaběhne. Doporučuji nainstalovat (popř. odinstalovat a opět nainstalovat) fglrx pomocí Správce hardware (či jak se ta utilitka v Gnome jmenuje). V repozitářích je verze 8-3 (8.473) a zaplat pánbůh za to. Funguje naprosto skvěle. Naproti tomu s nejnovějšími ovladači 8-4 (8.476) jsou docela problémy, instalace většinou končí mesa driverem.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

3m9d

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 28 Dubna 2008, 21:18:58 »
Pokud máte na mysli "Ovladače hardwaru", tak tam já právě nic nemám:-(

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #6 kdy: 28 Dubna 2008, 21:21:32 »
Tak to tedy nevím. A sudo apt-get install fglrx nezabere?
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

3m9d

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 28 Dubna 2008, 21:48:03 »
fglrx nenalezen - zkoušel jsem i http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Hardy_Installation_Guide "Ubuntu way" a stále mesa.... Na Gutsym jsem měl nainstalován stažený 8.3 :P

3m9d

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 28 Dubna 2008, 22:19:49 »
Tak jsem ho tam dokopal vhodnou kombinací návodu pro Hardyho s jinými čísly (starší veze), pak mi to ze záhadných důvodů nabídlo aktualizace (možná jsem násilně nainstaloval verzi ještě o něco starší než je v repozitářích), dal jsem aktualizovat a po restartu se mi nahlásil nový nesvobodný ovladač a všechno šlape jak má :)

Morfeus_P

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 01 Května 2008, 14:31:54 »
Tak jsem ho tam dokopal vhodnou kombinací návodu pro Hardyho s jinými čísly (starší veze), pak mi to ze záhadných důvodů nabídlo aktualizace (možná jsem násilně nainstaloval verzi ještě o něco starší než je v repozitářích), dal jsem aktualizovat a po restartu se mi nahlásil nový nesvobodný ovladač a všechno šlape jak má :)

Muzes kdyztak poradit jake cisla ti pomohly a jak jsi to tam nacpal aby ti spravce nesvobodnych ovladacu nabidl nove a vse slapalo??

Pouzil jsem postup viz. vyse (anglicke forum) a dostal jsem se uspesne az na posledni polozku:

sudo dpkg -i xorg-driver-fglrx_8.476*.deb fglrx-kernel-source_8.476-0*.deb fglrx-amdcccle_8.476-0*.deb

a vyhodi mi to v instalaci chybu:

/usr/sbin/atieventsd: error while loading shared libraries: libGL.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory

a od te doby nejde ani fglrxinfo nahlasi chybu:

fglrxinfo: error while loading shared libraries: libGL.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory

pro uplnost prikladam i svuj xorg.conf

budu rad za kazdou radu:

Xorg.conf

Section "Monitor"
   Identifier   "aticonfig-Monitor[0]"
   Option       "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
   Option       "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
   Option       "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
   Identifier  "aticonfig-Device[0]"
   Driver      "fglrx"
EndSection

Section "Screen"
   Identifier "aticonfig-Screen[0]"
   Device     "aticonfig-Device[0]"
   Monitor    "aticonfig-Monitor[0]"
   DefaultDepth     24
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     24
   EndSubSection
EndSection

pro uplnost: Notebook AsusM6, grafika Ati Mobility Radeon 9100IGP

3m9d

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 01 Května 2008, 23:37:44 »
"Návod": V terminálu jsem vlezl (přez cd ten/adresář/kde/je/ovladač) do adresáře, kam jsem si kdysi stáhl ovladač 8.3
příkazem
Kód: [Vybrat]
sudo sh ati-driver-installer-8-3-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/hardy
smazal jsem "staré" fglrx:
sudo rm /usr/src/fglrx-kernel*.deb
nainstaloval jsem nové:
sudo dpkg -i xorg-driver-fglrx_8.471-0*.deb fglrx-kernel-source_8.471-0*.deb fglrx-amdcccle_8.471-0*.deb
pak ještě configurace:
sudo aticonfig --initial
restart a vše fungovalo.... Neptejte se proč :)

Morfeus_P

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 02 Května 2008, 08:44:25 »
Tak zkouska provedena a bohuzel chyba ve stejnem miste jako s jinymi cisly predtim, opet error u libGL.so.1. Sice potom po restartu nabidl Hardy potom nabidl aktualizace, 2 se tykali Ati ovladacu a jeden jeste neceho, ale porad nejede jak ma. Mam ted po fglrxinfo mesa ovladac a obraz se mi z 1280*800 rozsypal na 800*600 a nic jineho tam nejde nacpat.

Prosim za kazdou dalsi radu.

Dik
« Poslední změna: 02 Května 2008, 14:57:53 od Morfeus_P »

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #12 kdy: 03 Května 2008, 23:47:30 »
Zkoušel jsi nainstalovat ovládače pomocí Envy? Mně to problém vyřešilo.
http://www.albertomilone.com/nvidia_scripts1.html

Morfeus_P

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 04 Května 2008, 19:01:26 »
Zkoušel jsi nainstalovat ovládače pomocí Envy? Mně to problém vyřešilo.
http://www.albertomilone.com/nvidia_scripts1.html

Tak zkouska provedena, bohuzel moje graf. karta podle toho co jsem cetl, hledal,  zkoumal, zkousel neni asi pod 8.04HH podporovana. Takze v soucasne dobe jsem aspon v poloze ze sice nejede compiz, ale aspon mam rozliseni 1280x800 (15,4"LCD) a fglrxinfo vypisuje:

display: :0.0  screen: 0
OpenGL vendor string: Tungsten Graphics, Inc.
OpenGL renderer string: Mesa DRI R200 20060602 AGP 8x x86/MMX/SSE2 NO-TCL
OpenGL version string: 1.3 Mesa 7.0.3-rc2

Segmentation fault

Karta by mela byt R300 ATI Mobiliti Radeon 9100IGP, takhle ji aspon dokazal detekovat 7.10GG vcetne funkcniho Compizu.

3m9d

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 04 Května 2008, 21:44:07 »
a HH ji detekuje jak? :P
lspci někde tam bude VGA ;)

Morfeus_P

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 05 Května 2008, 20:23:26 »
a HH ji detekuje jak? :P
lspci někde tam bude VGA ;)

tak tvuj prikaz ji detekuje spravne, posilam pro jistotu cely vypis:

00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc RS300 Host Bridge (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc Radeon 9100 IGP AGP Bridge
00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc OHCI USB Controller #1 (rev 01)
00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc OHCI USB Controller #2 (rev 01)
00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc EHCI USB Controller (rev 01)
00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc SMBus (rev 18)
00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc Dual Channel Bus Master PCI IDE Controller
00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc Unknown device 434c
00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc IXP200 3COM 3C920B Ethernet Controller
00:14.5 Multimedia audio controller: ATI Technologies Inc IXP150 AC'97 Audio Controller
00:14.6 Modem: ATI Technologies Inc IXP AC'97 Modem (rev 01)
01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RS300M AGP [Radeon Mobility 9100IGP]
02:05.0 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev ac)
02:05.1 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev ac)
02:05.2 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C552 IEEE 1394 Controller (rev 04)
02:06.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
02:07.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 2200BG Network Connection (rev 05)

Diky. Morfeus

3m9d

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 05 Května 2008, 22:25:24 »
A jaké chyby nahlásí tento postup:

sudo apt-get update
sudo apt-get install linux-restricted-modules-generic restricted-manager
sudo apt-get install xorg-driver-fglrx
sudo depmod -a

důležité je taky přidat do /etc/X11/xorg.conf Section Device
Driver "fglrx"
OMlouvám se, jestli radím už jednou provedené věci.... :P

Morfeus_P

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 05 Května 2008, 23:39:36 »
A jaké chyby nahlásí tento postup:

sudo apt-get update
sudo apt-get install linux-restricted-modules-generic restricted-manager
sudo apt-get install xorg-driver-fglrx
sudo depmod -a

důležité je taky přidat do /etc/X11/xorg.conf Section Device
Driver "fglrx"
OMlouvám se, jestli radím už jednou provedené věci.... :P

prvni 3 radky nedelaji nic, vsechny balicky jsou aktualni, ctvrty radek chvili stoji a pak se objevi normalne prompt

co se tyka pridani driver fglrx do xorg.conf obraz se po restartu prepne z 1280x800 na 800x600 a nic jineho se nedeje.

Diky Morfeus

Cyborg

• Návštěvník
    • FASTRAIN.cz
« Odpověď #18 kdy: 06 Května 2008, 16:24:24 »
Mám podobný problém, efekty prostředí nelze spustit. Mám stařičkou ATI Radeon 7500, svobodný ovladač ATI. V souboru /usr/bin/compiz jsou ovladače taky povolené.

# Driver whitelist
WHITELIST="nvidia intel ati radeon i810 fglrx"

Příkaz ...
$ glxgears
... spustí otáčející ozubená kolečka a FPS je větší, než 500.

$ glxinfo | grep direct
hlásí "direct rendering: Yes"

Výsledek je, že vůbec nevim, kde je chyba.  ???
Hardy Heron Ubuntu 8.04 LTS, IBM Thinkpad T41: Pentium M 1,6MHz; 1024MB RAM; ATI Mobility Radeon 7500; hdd 40GB.

3m9d

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #19 kdy: 06 Května 2008, 18:23:38 »
no "chyba" je ve stáří karty a nekompatibilitě ovladačů s compizem.... 3D akcelerace (kterou karta zajišťuje se správným ovladačem sama o sobě) je jen nutnou podmínkou pro funkční akcelerované prostředí. To vy spustit bohužel nemůžete (nebo je to složité), ale můžete hrát hry vyžadující 3D akceleraci ;)

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #20 kdy: 06 Května 2008, 21:07:11 »
no "chyba" je ve stáří karty a nekompatibilitě ovladačů s compizem.... 3D akcelerace (kterou karta zajišťuje se správným ovladačem sama o sobě) je jen nutnou podmínkou pro funkční akcelerované prostředí. To vy spustit bohužel nemůžete (nebo je to složité), ale můžete hrát hry vyžadující 3D akceleraci ;)
Musím souhlasit. Mě to dřív netrklo, protože v názvech integrovaných grafik od ati se moc nevyznám. Na typ 9100 je "nejnovější" fglrx ovladač  8.28.8 ze srpna 2006 - bohužel, podporu AIGLX mají až ty nejnovější fglrx z tohoto roku. Pokud tedy chcete compiz, musíte použít XGL (návod jistě někde je) a svobodný ovladač ati (či radeon). Compiz pojede, až na některé efekty, jako sněžení či déšť, protože karta na ně nejspíš nebude mít shadery, ale vlnění, hiření, deformování oken, kostka a podobné compizoviny poběží. Nadruhou stranu výkon v 3D aplikacích (hlavně ve hrách) bude horší, než s fglrx.

Morfeus_P

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 06 Května 2008, 22:32:34 »
Musím souhlasit. Mě to dřív netrklo, protože v názvech integrovaných grafik od ati se moc nevyznám. Na typ 9100 je "nejnovější" fglrx ovladač  8.28.8 ze srpna 2006 - bohužel, podporu AIGLX mají až ty nejnovější fglrx z tohoto roku. Pokud tedy chcete compiz, musíte použít XGL (návod jistě někde je) a svobodný ovladač ati (či radeon). Compiz pojede, až na některé efekty, jako sněžení či déšť, protože karta na ně nejspíš nebude mít shadery, ale vlnění, hiření, deformování oken, kostka a podobné compizoviny poběží. Nadruhou stranu výkon v 3D aplikacích (hlavně ve hrách) bude horší, než s fglrx.

Diky za temer vyreseni, me o snih, dest nejde, chci jen kostku a nejake drobnosti k ni. Muzes kdyztak poradit s tim jak to rozchodit jen s tim XGL?? nebo poslat treba odkaz kde ve foru to najdu pokud vis??

Diky Morfeus

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #22 kdy: 07 Května 2008, 13:53:41 »
Diky za temer vyreseni, me o snih, dest nejde, chci jen kostku a nejake drobnosti k ni. Muzes kdyztak poradit s tim jak to rozchodit jen s tim XGL?? nebo poslat treba odkaz kde ve foru to najdu pokud vis??

Diky Morfeus
Tak jsem zkoušel pohledat, podle čeho jsem kdysi "rozchodil" compiz s kartou Radeon 9200. Došlo mi, že to bylo ještě na Ubuntu 6.10! Od té doby se ledasco změnilo. Podle návodu na wiki http://wiki.ubuntu.cz/Akcelerovan%C3%A9%20prost%C5%99ed%C3%AD to vypadá, že pro provoz alespoň základního compizu (kostka, základní efekty oken) by měla stačit pouze zprovozněná 3D akcelerace (z kontextu vyplývá, že je jedno, jestli flgrx nebo svobodný ovladač).

Zkuste tedy nainstalovat ovladač ze stránek 8.28.8 ati. Nejspíš by měl fungovat postup z http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu-metoda 2 (generování deb balíšků ze staženého instalátoru).

Steven

• Návštěvník
« Odpověď #23 kdy: 24 Června 2008, 22:06:04 »
Na Ati Mobility Radeon 9100IGP mi nešahejte, to je jedna z nejlepších grafik, co můžete v notebooku pod linuxem mít - slušný výkon (na linuxový 3D hry a compiz víc než dostačující většinou i v 1280x800) a přitom minimální spotřeba (tak si jí važte)!  :)
Compiz na tom samozřejmě chodí, s open source ovladačem (čili ati nebo radeon v xorg.conf), DRI aktivní, ovladač chodí perfektně jak v 2D, tak i v openGL, žádný chyby v něm nejsou...

Chvíli mi to trvalo, než jsem přišel na to, proč compiz nenabíhá (přitom v 7.10 to jelo).
Nějaká chytrá hlava přidala do spouštěče compizu detekci, jestli ovladač ati beží na laptopu - a když jo, tak to skončí.
Asi kvůli úspoře baterie nebo bůh ví...
Čili stačí těhle pár řádku v tom spouštěcím texťáku zakomentovat a už to běží nádherně!  ;D

Cyborg

• Návštěvník
    • FASTRAIN.cz
« Odpověď #24 kdy: 15 Září 2008, 15:22:31 »

Neni ale divný, že před aktualizací z FF na HH mi Compiz, efekty, kostka a všechno fungovalo? Z předchozích příspěvků vyplývá, že v ovladači problém neni, ale spíš někde v nějakém nastavení apod.
Hardy Heron Ubuntu 8.04 LTS, IBM Thinkpad T41: Pentium M 1,6MHz; 1024MB RAM; ATI Mobility Radeon 7500; hdd 40GB.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.