Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nevypíná se mi PC  (Přečteno 5039 krát)

machy

• Aktivní člen
  • *
Nevypíná se mi PC
« kdy: 01 Července 2006, 20:06:18 »
Prosím o pomoc. Hrál jsem si před týdnem s XGL. A od té doby mi nejde vypnout počítač. Bohužel jsem zárověň udělal i aktualizace a instalaci nového ovladače pro moji integrovanou ATInu a nevím přesně po instalaci čeho se to stalo. Při jakém koli pokusu o vypnutí (i z terminálu) naskočí černá obrazovka a konec. Počítač se nevypne. To samé se stane při pokusu o odhlášení se. Počítač musím vypnout natvrdo (přidržením tl.power). Zajímavé je, že když počítač znovu zapnu, jen se rostočí větráky, ale nic se neděje až po stisknutí resetu normálně naběhne.
Potřeboval bych navést, kde hledat chybu. Ještě se moc nevyznám co kam si systém loguje a kde se dá zjistit příčina problému. Dík
Machy

machy

• Aktivní člen
  • *
Nevypíná se mi PC
« Odpověď #1 kdy: 01 Července 2006, 21:40:59 »
Koukám, překlep v nadpisu. Proč ho nemůžu opravit? :(

machy

• Aktivní člen
  • *
Nevypíná se mi PC
« Odpověď #2 kdy: 11 Července 2006, 08:01:50 »
To opravdu nikdo neví? Je to docela nepříjemné. :(

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
Nevypíná se mi PC
« Odpověď #3 kdy: 11 Července 2006, 10:28:03 »
Problém bude asi s tou ATInou. Zkus v xorg.conf nastavit opensource ovladač (nevím jakou kartu máš, zkus buď "ati" nebo "radeon"). Uvidíš, jestli to pak bude zlobit. Tenhle problém je známý při použití proprietárního ovladače ATI a mám v podstatě stejný s posledními dvěma verzemi. Logy ti nic neřeknou, protože počítač se kousne dřív, než se stačí cokoli zapsat. Zajímavé je, že tento jev je zcela nepravidelný, jednou to šlape, jindy ne (že by záleželo na počasí ?). Vypínání a restart zcela bez problémů funguje po  přepnutí do textové konzole (např. Ctrl+Alt+F1) a zadáním povelu "sudo halt" nebo "sudo reboot" po zalogování do konzole.

machy

• Aktivní člen
  • *
Nevypíná se mi PC
« Odpověď #4 kdy: 11 Července 2006, 12:39:59 »
Díky moc za radu. Máš pravdu je to ovladačem ATI. Jenže po změně driveru z "fglrx" na  "ati" mám po 3D akceleraci. A tu já potřebuju. V předchozí verzi proprietárního ovladače bylo vše OK. Dá se nějak inteligentně vráti starší verze? Měl jsem 8.24.8 a teď mám 8.25.18.
Mimochodem, mě se to seká vždy a nejde ani přepnout do konzole (Ctrl+Alt+Fx). :(

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
Nevypíná se mi PC
« Odpověď #5 kdy: 11 Července 2006, 12:58:32 »
Mám teď verzi 8.26.18 a skutečně to vychází  - problém s posledníma dvěma verzema. 8.24 v tomto ohledu fungoval. Downgrade ovladače jsem však nezkoušel, na druhou stranu ani nechci, protože dětem s tímhle ovladačem líp běžej 3D hry. A jak už jsem psal, s tím novějším ovladačem vypínání nebo restart občas funguje (vím že nám to nepomůže, ale občas to potěší :) )

machy

• Aktivní člen
  • *
Nevypíná se mi PC
« Odpověď #6 kdy: 11 Července 2006, 13:01:24 »
Díky. Jdu zkusit 8.26.18. A budem se těšit na 8.27.18, kde už to třeba bude v pořádku... :)

mar10

• Návštěvník
Nevypíná se mi PC
« Odpověď #7 kdy: 13 Července 2006, 18:37:50 »
Ahoj. Mám ten stejný problém.
Počítač zatuhne, když dám vypnout, odhlásit, restartovat,.. To samé pokud chci přejít do konzole (ctrl+alt+f1).
Když změním drivery z fglrx na ati, problém zmizí, ale přestane mi fungovat tv-out, což je pro mě horší, než ztráta 3d akcelerace.
Nyní mám nejnovější fglrx drivery z repositories (tj. 8.25.18), ale zkoušel jsem i drivery přímo ze stránek ATI (tj. 8.26.18) a problém nezmizel.
Jestli jste někdo už přišel na nějaké řešení, prosím o radu.
S pozdravem, Marten

machy

• Aktivní člen
  • *
Nevypíná se mi PC
« Odpověď #8 kdy: 13 Července 2006, 20:00:16 »
Mě teda 8.26.18 pomohlo a vypínání funguje bez problémů. Jen mi teď nechodí XGL a Compiz, ale to s klidem oželím. Příště už si ATI nekoupím, s tímhle mě dost štvou... :(

mar10

• Návštěvník
Nevypíná se mi PC
« Odpověď #9 kdy: 13 Července 2006, 21:15:17 »
Citace: machy
Mě teda 8.26.18 pomohlo a vypínání funguje bez problémů. Jen mi teď nechodí XGL a Compiz, ale to s klidem oželím. Příště už si ATI nekoupím, s tímhle mě dost štvou... :(
Hmm, divné. Tak ještě mi prosimtě napiš podle jakého návodu si ty drivery instaloval.. Já podle metody 2 v tomto návodu. Díky

machy

• Aktivní člen
  • *
Nevypíná se mi PC
« Odpověď #10 kdy: 14 Července 2006, 08:13:35 »
Já to samé. Mám integrovanou ATI Xpress 200.
Ještě by teoreticky byla možnost zkusis downgrade na 8.24.8. ? Nebo čekat na novější a doufat ve zlepšení....

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.