Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nejde vypnout počítač  (Přečteno 3794 krát)

soyw

• Návštěvník
nejde vypnout počítač
« kdy: 30 Dubna 2008, 16:22:31 »
Už se řešilo mnohokrát. Vyzkoušel jsem vše, co jsem našel (níže uvedu), ale problém zůstává. Mám ho pouze já?

Verze: 8.04 (nová instalce na PC, kde dříve běžela XP)
HW: MG Asus P5GD1Pro, VGA nVidia 6600, procesor Intel P4 630, síťová karta integravaná (přes switch do lokální sítě, pevná IP)

Situace: restartovat umí bez problémů; vypínání skončí vypnutím disku, klávesnice, myši, ale zdroj a grafická karta (procesor?) běží - na obrazovce zůstane logo s "prázdným" (dokončeným) splash(?) obdélníkem.

Zkusil jsem:
a) změna /etc/modules
přidat apm power_off=1
-- nepomohlo

b) změna /boot/grub/menu.lst
přidat acpi=force pci=noacpi
-- nepomohlo

c) instalace jádra 386
(a jeho spuštění)
-- nepomohlo

Vždy jsem provedl změnu, restartoval (aby se změna provedla) a poté vyzkoušel vypnutí. Po zjištění, že změna nefunguje jsem se vrátil k původnímu stavu a vyzkoušel další změnu. (Po instalaci jádra 386 jsem si v menu.lst ověřil, že bootuji do 386.)

Děkuji za každou radu.
« Poslední změna: 30 Dubna 2008, 16:36:07 od soyw »

kalfar

• Aktivní člen
  • *
Re: nejde vypnout počítač
« Odpověď #1 kdy: 30 Dubna 2008, 16:49:33 »
Co tak vypnout ten Splash? V nějaké starší verzi Ubuntu mi taky dělal stejné problémy a navíc půjde zjistit kde se vypínání zasekne.
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

vystrcil.martin

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 30 Dubna 2008, 20:49:58 »
Není to sice řešení v pravém slova smyslu ale až ti doběhne ten splash tak podrž tlačítko vypnutí asi na 10s a vypne se ti PC.
« Poslední změna: 01 Června 2008, 17:53:58 od Anna Taliánová »
Pomalu je přesně, přesně je rychle ! Tak si to pamatuj a makej.

brumla.cz

• Aktivní člen
  • *
  • Skill: Shit_happens
« Odpověď #3 kdy: 30 Dubna 2008, 21:26:20 »
mně se taky Ubuntu samo nevypne, jak GG, tak HH mají ten samej problém... u HH je to naštěstí zatím jedinej...  :)
každopádně, já to řešil tady: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=19899.30
takže se zkuste mrknout, mně pomohlo až to, co napsal reaper a systém "vypínám" tak, že dám restart, naběhne grub a já počkám 15s (tak jsem si nastavil odpočet) a pak se teprve pc vypne...
Udělejmě ze středy den za lepší systém! Ubuntu, Ubuntu! Do toho, Češi!
Registered Linux User #475372! | Asus P43E (Core i3, 4GB, Ubuntu 14.04 + Virtualbox W8.1)

soyw

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 01 Května 2008, 19:10:03 »
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=19899.30
... systém "vypínám" tak, že dám restart, naběhne grub a já počkám 15s (tak jsem si nastavil odpočet) a pak se teprve pc vypne...

Děkuji:-) Asi to použiji. Nevýhoda je, že to stejně vyžaduje aktivitu uživatele (výhoda je, že asi lze skrze echo instruovat uživatele na monitoru). ...mě by to nevadilo, ale jedná se o PC, který je "veřejně přístupný" a lepit na monitor lístečky s návodem jak vypnout (zapnout) počítač mi připadá nevhodné...

Co se týká "splash-e" (vypnutí), tak v tom problém není... a dle výpisu toho, co se děje při vypínání se vše tváří, jako ok (jako že se systém vypnul... na ničem se to "nezasekne"). (Tedy hlásí, že vypnul, ale ve skutečnosti vypne jenom některé komponenty PC:-(
« Poslední změna: 01 Května 2008, 19:14:36 od soyw »

wastingdouglas

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 10 Října 2008, 20:58:56 »
Mam podobny problem,pred tremi dny mi prisel objednany IDE hardisk Western digital 500Gb a najednou se mi neobjevi tlacitko vypnout pocitac a po stazeni vsech aktualizaci a vyzve k restartu a po kliknuti na nej se mi objevi za par vterit prihlasovaci obrazovka a chtelo to po me restart znovu,ted jenom muzu dat Uspat na disk,ikdyz to vetsinou spis pouzivam,tak je mi divny,proc nemuzu restartovat PC,aniz bych musel pouzit tvrdej RESET.Switch nebo jumper sem z noveho hadru vyndal,protoze je jediny,dalsi hardisk mi to nechce najit a v minulosti se nekolikrat stalo,ze ho bios pri zapnuti vubec nedetekoval(proto koupe noveho)dekuji za rady.

truhlik

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 11 Října 2008, 10:25:03 »
Zkuste bootovat bez parametru "splash" a "quiet" pri bootu i pri vypinani to bude vypisovat nejake info tak schvalne na cem se to zasekne.
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

Richard Moravec

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 11 Října 2008, 10:43:48 »
mne pomáhá hpet=disable místo acpi=off   .

pavolzetor

• Host
« Odpověď #8 kdy: 11 Října 2008, 15:47:57 »
mne to neslo vtedy vypnut ked som nemal pusteny gnome-power-managment (Sustem->Predvolby->Relacie)

wastingdouglas

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 11 Října 2008, 17:07:38 »
Nerozumim tomuhle:Zkuste bootovat bez parametru "splash" a "quiet",kde se nastavuje?porad mi neni jasne nektere vyrazy,co se zde na foru pouziva.dekuji

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.