Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ujištění - HH a dualboot s XP [vyřešeno]  (Přečteno 2329 krát)

honorguard

• Host
ujištění - HH a dualboot s XP [vyřešeno]
« kdy: 02 Května 2008, 10:43:00 »
Ahoj všem. Předem upozorňuji že jde o lamácký dotaz.
Příští neděli budu instalovat na jedno PC Kubuntu HH. Dokopal jsem kámoše k přechodu na Linux. Už toho s winem nechcce moc mít...
Má Windows XP. Disk má rozdělený na 2 partition. Jeho IT mu nakecal různý krávoviny a strašně se zdráhal mu dát za timhle účelem disk.. .nakonec ho teda dal... Takže bude mít v pc druhý disk.

Potřebuju vědět jestli když mu ten druhý disk rozdělím a dám tam HH, tak jestli si grub sám přidá i XP. Potřebuju aby to proběhlo "bezproblémově". Takže hlavně jesli si GRUB zapíše winy sám.

Potom mě ještě zajímá podle čeho určuje GRUB který systém se zavede implicitně. Záleží na pořadí v menu.lst?
On tam sice bude implicitně nastavený Linux, ale co kdyby :).

Jinak cestu dualbootu jsem zvolil hlavně kvůli tomu kdyby potřeboval něco nutně rychle udělat. S Linuxem neumí a přeci jen by mu to chvíli trvalo, než by na to přišel tak mě prosím nekamenujte :-D.
« Poslední změna: 02 Května 2008, 11:32:43 od honorguard »

W!C3D

• Aktivní člen
  • *
Re: ujištění - HH a dualboot s XP
« Odpověď #1 kdy: 02 Května 2008, 10:45:54 »
Ahoj všem. Předem upozorňuji že jde o lamácký dotaz.
Příští neděli budu instalovat na jedno PC Kubuntu HH. Dokopal jsem kámoše k přechodu na Linux. Už toho s winem nechcce moc mít...
Má Windows XP. Disk má rozdělený na 2 partition. Jeho IT mu nakecal různý krávoviny a strašně se zdráhal mu dát za timhle účelem disk.. .nakonec ho teda dal... Takže bude mít v pc druhý disk.

Potřebuju vědět jestli když mu ten druhý disk rozdělím a dám tam HH, tak jestli si grub sám přidá i XP. Potřebuju aby to proběhlo "bezproblémově". Takže hlavně jesli si GRUB zapíše winy sám.

Potom mě ještě zajímá podle čeho určuje GRUB který systém se zavede implicitně. Záleží na pořadí v menu.lst?
On tam sice bude implicitně nastavený Linux, ale co kdyby :).

Jinak cestu dualbootu jsem zvolil hlavně kvůli tomu kdyby potřeboval něco nutně rychle udělat. S Linuxem neumí a přeci jen by mu to chvíli trvalo, než by na to přišel tak mě prosím nekamenujte :-D.

ad1)
Myslim ze po rozdeleni disku to bude bezproblemove aspon me to tak delalo!

ad2)
impicialne tam budete mit linux ale nastavit se to urcite da bohuzel ted presne nevim v cem

ad3)
dualboot je pro zacatecniky dobry...
Mobile Intel Core Duo T2300 (2MB L2 cache)
1024 MB (DDR2-553 DDR2 SDRAM)
ATI Mob. Radeon X1400, 128 MB, 450 MHz HDD 120GB UBUNTU 8.04

tomato

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 02 Května 2008, 10:48:43 »
me se teda xpa pridali do grubu uplne sami a uplne funkcne.. :)

jinak v menu.lst je polozka default a cislo, coz znamena radek, kterej bude jako vychozi.. myslim ze se to cisluje od nuly a pocitaji se do toho i treba radky pouze textu, jako "jine operacni systemy"..
pak je tam jeste nastaveni timeout, coz je asi zrejmy, co to dela :P

ufaak

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 02 Května 2008, 11:08:27 »
ja jsem neco takoveho delal pred tydnem...
nasi meli v PC WinXP, jeden HDD rozdeleny na 2 oddily. Na jednom oddilu Windows, na druhym data - hudba, filmy, fotky...
ja jsem do PC vlozil dalsi HDD, na ktery jsem nainstaloval Ubuntu. Grub si se vsim poradil zcela sam, funguje to bez problemu :)
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

honorguard

• Host
« Odpověď #4 kdy: 02 Května 2008, 11:32:30 »
Tak super. Díky moc za rychlé ujištění. Všem třem +1 a vyřešeno :-).

rooobertek

• Host
Re: ujištění - HH a dualboot s XP [vyřešeno]
« Odpověď #5 kdy: 02 Května 2008, 11:36:37 »
http://www.linuxos.sk/clanok/254/index.html Ja som pred asi dvoma týždňami išiel podľa tohto návodu a nebol žiadny problém. Akurát s tým, že mám AMD64 a veľa softu tam proste nejde...

honorguard

• Host
« Odpověď #6 kdy: 02 Května 2008, 12:02:01 »
JJ já Linux instalovat umím xD. Tohle je návod spíš pro lamy a začátečníky... ale je tam dělení disků. Já sice umí dělit disky v Gparted, ale osobně se tomu vyhýbám ják můžu. Mám panickou hrůzu ze ztráty cizích dat, proto jsem mu doporučil ať si koupí další disk... má nějakej menší (tuším 40), ale zatím mu to bude stačit a až smaže win tak si uvolní místo...

W!C3D

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 02 Května 2008, 12:03:43 »
Ono si to rozpozna vse samo ;) a nastavi jinak jak psal tomato tak podle toho si to muzes nastavit

honorguard

• Host
« Odpověď #8 kdy: 02 Května 2008, 12:26:47 »
Jasně, editaci grubu znám, ale nevěděl jsem jak nastavit defaultní systém. Míval jsem Gentoo a tam jsem si musel ten konfigurák napsat sám a teda řeknu že jsem se u toho pěkně zapotil. Stejně jsem se asi po měsíci vrátil na Kubuntu....

Jinak na mém stolním pc jsem taky měl dualboot a taky si to našlo samo, ale někde jsem tady zahlédl vlákno že někomu neběží dualboot na HH na nějakém konkrétním řadiči (už nevím jakém), tak jsem se pro jistotu zeptal :).

W!C3D

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 02 Května 2008, 12:28:29 »
Jasně, editaci grubu znám, ale nevěděl jsem jak nastavit defaultní systém. Míval jsem Gentoo a tam jsem si musel ten konfigurák napsat sám a teda řeknu že jsem se u toho pěkně zapotil. Stejně jsem se asi po měsíci vrátil na Kubuntu....

Jinak na mém stolním pc jsem taky měl dualboot a taky si to našlo samo, ale někde jsem tady zahlédl vlákno že někomu neběží dualboot na HH na nějakém konkrétním řadiči (už nevím jakém), tak jsem se pro jistotu zeptal :).

V pohode tak preji good luck :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.