Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pár obecných dotazů  (Přečteno 4009 krát)

BLC EgrO

• Návštěvník
Pár obecných dotazů
« kdy: 03 Května 2008, 08:41:37 »
Ahoj

Nedávno jsem se dověděl o Ubuntu a už mě unavují windows a jejich nestabilita. Před tim než bych chtěl přejít na Ubuntu bych se ještě rád zeptal na pár věcí:
1. Půjde mi na Ubuntu propojit síť s počítačem, který má windows a půjde mi sdílení tiskáren?
2. Existuje ovladač pro Nokie na Ubuntu abych se mohl dále připojovat na internet přez telefon?
3. Známý mi říkal, že QIP pro linux neumí háčky a čárky, je to pravda?
4. Zkoušel jsem si Ubuntu stáhnout a zapl jsem distribuci přímo z CD. Nepřišel jsem ale na to jak aktivovat to, že se místo plochy zobrazí krychle a já si budu moct přepínat mezi čtyřmi plochami. Je to tedy funkce co v sobě už Ubuntu obsahuje nebo jde o nějaký upgrade??

To je prozatím vše. Předem moc děkuju za vaše reakce.

vito45

• Aktivní člen
  • *
Re: Pár obecných dotazů
« Odpověď #1 kdy: 03 Května 2008, 09:18:49 »
1. mala by
3. ono je qip pre linux? jedine čo som počul bolo to keď bol na win stary qip tak na lin to hadzalo čudne znaky ale možno kecam
4. nainštaluj si cez synaptic package manager compizconfig-settings-manager alebo jednoduchší /ale neviem či v ňom bude nastavenie kocky /cube// simple-ccsm

ufaak

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 03 Května 2008, 10:01:23 »
u toho qipu jde spis o to, ze kdyz ho pouziva nekdo ve Win a pise di do linuxu, kde pouzivas Pidgin, tak znaky s diakritikou vypadaji jak Azbuka... Je ale jednoduche to opravit, ale musis o to pozadat prave toho, kdo pouziva ten qip... zmeni si akorat kodovani (na qip2005 - bez utf8)
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Vojtin

• Host
« Odpověď #3 kdy: 03 Května 2008, 20:04:24 »
Mě spíš přijde, že tazatel "zapl" ubuntu z cd (znamená to, že neni nainstalovaný a jen live spuštěný?) v tom případě ti kostka nepůjde, musíš instalovat.

vito45

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 03 Května 2008, 21:15:50 »
mne sa zda že som už niečo inštaloval aj do live ubuntu  ??? ::)

BLC EgrO

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 03 Května 2008, 22:20:50 »
Mě spíš přijde, že tazatel "zapl" ubuntu z cd (znamená to, že neni nainstalovaný a jen live spuštěný?) v tom případě ti kostka nepůjde, musíš instalovat.
Opravdu jsem to jen zkoušel z toho CD. Zatím jsem nic neinstaoval protože před přechodem se chci ujistit, že mi to pouze nebude komplikovat práci... Na pc v podstatě jen píši weby a tak ocením, když vše půjde stabilně což m windows bohužel nenabízí... :(

Rád bych se ještě zeptal jak je to ted s těmi mobily???

WorshipJozin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 03 Května 2008, 22:21:11 »
No tak jako tak bude nejrozumnější napřed nainstalovat samotné Ubuntu, což? ;)
ASUS F3KA: AMD Turion 64 X2 TL60 @ 2 GHz, 1 GB RAM, ATI Radeon HD 2600, HDD 160 GB, Ubuntu 8.04 Hardy Heron

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 04 Května 2008, 10:02:04 »
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

BLC EgrO

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 04 Května 2008, 17:23:16 »
Až tohle udělám tak už bude pozdě se na cokoliv ptát. Potřebuji funkční počítač s internetem každý den...

Vojtin

• Host
« Odpověď #9 kdy: 04 Května 2008, 17:33:26 »
Až tohle udělám tak už bude pozdě se na cokoliv ptát. Potřebuji funkční počítač s internetem každý den...

V tom případě máš dvě možnosti, buď linux vyzkoušet-tzn. nainstalovat a začít se učit používat jinej OS, nebo zůstat spokojeně/nespokojeně u windows a občas si říct, vyzkoušet linux/či nevyzkoušet? Co jinýho ti máme říct? Že všem nám tady ubuntu jede bez závažnějších problémů? A piš si, že ty problémy budeš mít, jako ostatně každej kdo přecházel na jinej OS ze zatim jedinýho co znal. Rozhodnutí je na tobě-chceš/nechceš (červená/modrá pilulka)  ::) 8)
« Poslední změna: 04 Května 2008, 17:35:36 od Vojtin »

WorshipJozin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 04 Května 2008, 18:19:32 »
Ale jestli ti jel net z Live CD, tak se dá čekat, že ti pojede i z instalovaného Ubuntu a navíc tam budeš mít i tu krychli a nebudeš muset třeba pokaždé zadávat svoje číslo ICQ do Pidgina a podobně... ;)
ASUS F3KA: AMD Turion 64 X2 TL60 @ 2 GHz, 1 GB RAM, ATI Radeon HD 2600, HDD 160 GB, Ubuntu 8.04 Hardy Heron

Honzin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 04 Května 2008, 19:33:15 »
nainstaluj si ubuntu jako dualboot s windows a nebudeš se muset strachovat, jestli ti něco v ubuntu pojede nebo ne. budeš mít pořád po ruce svoje staré známé windows...

WorshipJozin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 04 Května 2008, 19:57:06 »
V takovém případě ale doporučuji napřed defragmentovat disk, ať máš víc souvislého místa na vytvoření linuxových oddílů (linuxové systémy totiž využívají úplně jiné formátování disků).

BLC EgrO

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 04 Května 2008, 21:42:53 »
Ano to super, výborně díky :) Teď už jsem přesvědčen a už mi zbývá se jen zeptat jestli Ubuntu může být na stejném oddílu jako mám windows? Mam 160GB disk a na něm dva oddíly. C: má 10GB a na něm windows. Momentálně na C: mám 3GB místa. Myslíte, že bych tam mohl ještě přihodit Ubuntu? Nebude to dělat neplechu?

W!C3D

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 04 Května 2008, 21:48:58 »
Ano to super, výborně díky :) Teď už jsem přesvědčen a už mi zbývá se jen zeptat jestli Ubuntu může být na stejném oddílu jako mám windows? Mam 160GB disk a na něm dva oddíly. C: má 10GB a na něm windows. Momentálně na C: mám 3GB místa. Myslíte, že bych tam mohl ještě přihodit Ubuntu? Nebude to dělat neplechu?

Nedas to tam linux pouziva ext3 kdezto win pouziva NTFS

Takze vytvor si dalsi partition a budes to mit nejlepsi! ;)
Mobile Intel Core Duo T2300 (2MB L2 cache)
1024 MB (DDR2-553 DDR2 SDRAM)
ATI Mob. Radeon X1400, 128 MB, 450 MHz HDD 120GB UBUNTU 8.04

Honzin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 04 Května 2008, 21:54:48 »
navíc linux nedávej na oddíl menší než 5GB, radši víc...

W!C3D

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 04 Května 2008, 21:55:33 »
navíc linux nedávej na oddíl menší než 5GB, radši víc...
ASi tak
Mobile Intel Core Duo T2300 (2MB L2 cache)
1024 MB (DDR2-553 DDR2 SDRAM)
ATI Mob. Radeon X1400, 128 MB, 450 MHz HDD 120GB UBUNTU 8.04

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.