Trochu som sa pohral z vesa driverom. uz mam aspon 1024x768. nieje to idealne ale lepsie ako 800x600
Ten restricted driver funguje, takze odinstaluj vsechno co se tyka nvidia a po restartu ho povol. System si ho pak uz nastavi sam jak bude potrebovat. Pak doinstaluj nvidia-settings a je to. Taky bych doporucil smazat vsechny xorg.conf krome originalu..
Taky muzes zkusit nabootovat v recovery modu a tam zvolit fix x server, nebo tak nejak, melo by to nabootovat do nejvyssiho mozneho rozliseni...
Prosimta daj nejaky navod ako nainstalovat restricted drever...v linuxe sa len ucim som v nom lama 
Ok, takze odinstaluj(v synapticu) vse co se tyce nvidia, jak jsem psal. Pak restartuj pc a po restartu v system/sprava najdes polozku nesvobodne ovladace(ja mam system v anglictine, takze neznam ceske nazvy), nebo tak nejak. Otevri to a mrkni na ovladace(pokud mas kartu nvidia, mel by tam byt). Je tam moznost ho zaskrtnout(povolit), takze proved. Tim se stahne ovladac nvidia-glx-new a system si ho nainstaluje a nastavi(posleze bude potreba restart). Potom akorat muzes doinstalovat balik nvidia-settings, kde si muzes kartu nastavit jak potrebujes, rozliseni atd.
Kdyby to porad delalo problemy, budes muset smazat prebytecne zalohy xorg.conf v /etc/X11, ktere se delaji po kazdem nepovedenem startu, kdy je problem s grafikou, ale napred zkus ten nesvobodnej ovladac..