Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Uživatelé [vyřešeno]  (Přečteno 2781 krát)

Pasha

• Návštěvník
Uživatelé [vyřešeno]
« kdy: 05 Května 2008, 23:38:12 »
Opět zdravím. Při přihlášení mám nastaveno jako uživatele jen sebe, ale chtěl bych si vytvořit i hosta, jenomže,když jsem si vytvořil dalšího uživatele (host)musím u něj zadat heslo.Zajímalo by mě,jak nastavím,aby jiný uživatel jako host nemusel psát heslo a mohl se přes hosta normálně přihlásit a zároveň se nemohl přihlásit na můj účet logicky:-)Diky
« Poslední změna: 06 Května 2008, 20:53:07 od Anna Taliánová »

Pasha

• Návštěvník
Re: Uživatelé
« Odpověď #1 kdy: 06 Května 2008, 10:20:54 »
Ne tady jde o to,že jsem si teprve nedávna dal ubuntu a uplně si zvykám na linuxy...no a vím,že ve win se můžu přihlašovat jako na sebe a pak tam mam ještě účet hosta,který se může přihlásit bez hesla.No a tak mě jen zajimalo jestli to jde i v linuxech...Win,že linuxy nejsou win,ale jen mě to zajimalo jestli to je možné.

luisah

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 06 Května 2008, 10:54:17 »
Přihlásit se automaticky bez zadávání hesla a uživatele jde (Systém - Správa - Přihlašovací okno - záložka Bezpečnost), ale opravdu nevím jak by to fungovalo v případě dvou uživatelů. Jeden by se automaticky přihlašoval, ale ten druhý by se musel odhlásit a klasicky přihlásit s heslem.
Ještě mě napadlo, prostě aby se host přihlašoval i s heslem tak, že si upravíš obrázek přihlašovacího okna, kam dopíšeš údaje - uživatel - host, heslo - host. Tebe se to týkat nebude a ostatní budou vědět jak se přihlásit.
A konkrétně vynechání hesla nevím.

« Poslední změna: 06 Května 2008, 10:56:58 od luisah »

wer

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 06 Května 2008, 11:24:26 »
Opět zdravím. Při přihlášení mám nastaveno jako uživatele jen sebe, ale chtěl bych si vytvořit i hosta, jenomže,když jsem si vytvořil dalšího uživatele (host)musím u něj zadat heslo.Zajímalo by mě,jak nastavím,aby jiný uživatel jako host nemusel psát heslo a mohl se přes hosta normálně přihlásit a zároveň se nemohl přihlásit na můj účet logicky:-)Diky

Na to se špatně hledá odpověď, když nevíme o jaký jde systém. Střelím od boku, že jde o klasické Ubuntu, případně nějaký jiný linux s přihlašováním přes GDM. Pak by mělo stačit přidat souboru "/etc/pam.d/gdm" následující řádek:
Kód: [Vybrat]
auth sufficient pam_listfile.so item=user sense=allow file=/etc/X11/gdm/nopassusers.txt onerr=faila vytvořit soubor "/etc/X11/gdm/nopassusers.txt", do kterého se zapíší přihlašovací jména uživatelů, kteří mají přístup bez hesla (jeden login na jeden řádek).

chceš se přihlašovat normálně bez hesla...
Normální je přihlašovat se s heslem!, jinak si zaděláváš na problém při přihlašování více uživatelů!

Já na přihlašování bez hesla nevidím nic špatného, pochopitelně by se to z bezpečnostních důvodů nemělo týkat roota, ale co by na tom jinak mělo vadit?
Je to mimochodem asi jediný způsob, jak zpřístupnit linux malým dětem.

Pasha

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 06 Května 2008, 13:01:57 »
Díky moc za tipy...Jo mam nové Ubuntu.A právě začínám s linuxema,do teď jsem dělal jen s win...takže si zvykám no a tak nějak srovnávám co šlo ve win a co je možné v ubuntu a jsem zatím moc spokojený...tak ještě jednou diky moc:-)

Cipisk

• Návštěvník
Re: Uživatelé [vyřešeno]
« Odpověď #5 kdy: 24 Září 2008, 21:07:11 »
Citace
Pak by mělo stačit přidat souboru "/etc/pam.d/gdm" následující řádek:
Kód:

auth sufficient pam_listfile.so item=user sense=allow file=/etc/X11/gdm/nopassusers.txt onerr=fail

a vytvořit soubor "/etc/X11/gdm/nopassusers.txt", do kterého se zapíší přihlašovací jména uživatelů, kteří mají přístup bez hesla (jeden login na jeden řádek).

Ano, funguje to, jen dodám jednu maličkost - ten řádek je třeba přidat na začátek souboru gdm, po přidání na konec to nebude nic platné. Možná je to blbina a každému je to jasné, ale třeba mně by to ušetřilo nejmíň patnáct minut, kdyby to tu bylo napsané  ;D
Ubuntu 14.04, Athlon64 X2 4200+, 2x PA DDR2 1024MB, ATI Radeon HD 2600Pro

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.