Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace vyžaduje CD-ROM [vyřešeno]  (Přečteno 4525 krát)

paolo

• Návštěvník
Instalace vyžaduje CD-ROM [vyřešeno]
« kdy: 06 Května 2008, 01:57:34 »
Ahoj,
        nevíte někdo, jak přesvědčit instalátor (K/X)Ubuntu, aby se obešel bez CD-ROM mechaniky? Zkoušel jsem všechno možné, naposled použít Xubuntu 8.04 Alternate a program Unetbootin: Ten použije image z disku, aby se instalace obešla bez CD-ROM. Jenže instalátor se jí stejně snaží detekovat: tento krok selže a celá instalace se kvůli tomu zasekne - není to k vzteku..? Cožpak nejde Ubuntu nainstalovat na poč. bez CD mechaniky? Případně, nevíte někdo, proč Ubuntu (resp. balíčku debian-installer) dělá problém detekovat 6x rychlostí IDE CD-ROM mechaniku?
Asi zkusím instalaci přes síť, ale kdybyste někdo znali nějaký elegantní jednoduchý trik, tak budu vděčný...

Pavel

přikládám angický popis bugu, který jsem zadal do Launchpadu (222131):
Citace
When installing on an old computer with Celeron 300A, PC Chips P6BXT-A+ mainboard and 192 MB RAM, installation program fails to detect normal IDE CD-ROM - Nec CDR-1300, 6x speed.  CD-ROM is connected as a secondary slave, this happens in (K)Ubuntu 7.10, Xubuntu 7.10,  Kubuntu 8.04. I downloaded the driver - "NEC_IDE.SYS" and offered it to the installer, but the installer did not like it...
« Poslední změna: 21 Května 2008, 18:26:11 od Anna Taliánová »
Paolo Ubuntero Linuxero

kalfar

• Aktivní člen
  • *
Re: Instalace vyžaduje CD-ROM
« Odpověď #1 kdy: 06 Května 2008, 16:36:05 »
Tak mě napadlo, vyzkoušej tu mechaniku zapojit jako master. Třeba BIOS neumí bootovat ze slave. Navíc pokud je mechanika sama na kabelu, měla by být na pozici master.
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

anicka

• Host
« Odpověď #2 kdy: 06 Května 2008, 20:04:16 »
Ahoj,
        nevíte někdo, jak přesvědčit instalátor (K/X)Ubuntu, aby se obešel bez CD-ROM mechaniky? Zkoušel jsem všechno možné, naposled použít Xubuntu 8.04 Alternate a program Unetbootin: Ten použije image z disku, aby se instalace obešla bez CD-ROM. Jenže instalátor se jí stejně snaží detekovat: tento krok selže a celá instalace se kvůli tomu zasekne - není to k vzteku..? Cožpak nejde Ubuntu nainstalovat na poč. bez CD mechaniky? Případně, nevíte někdo, proč Ubuntu (resp. balíčku debian-installer) dělá problém detekovat 6x rychlostí IDE CD-ROM mechaniku?
Asi zkusím instalaci přes síť, ale kdybyste někdo znali nějaký elegantní jednoduchý trik, tak budu vděčný...

Pavel

Instalovat Ubuntu lze také bez CD-ROM: například vytvořit si LiveUSB Flash Disk s Ubuntu (ISO souborem). Podívejte se prosím na českou Ubuntu Wiki - Instalace z flash disku.

Potřebujete k tomu, aby počítač byl schopný z flash disku nabootovat (nastavuje se to v BIOSu), dále PC na kterém je nainstalován Linux, flash disk o kapacitě min. 1GB a nakonec ISO obraz anebo CD Ubuntu.

Možná Vám to pomůže, máte-li k dispozici nějaký Linuxový stroj, abyste zkusil vytvořit a nabootovat z Live USB flash disk.

paolo

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 21 Května 2008, 17:56:32 »
Díky za rady, nicméně problém bohužel přetrvával: CD-ROM jsem přehodil ze "slave" na "master", ale instalátor jí stejně nedetekoval - ono bootovat šlo i ze "slave" - problém byl až v průběhu instalace - a to i když běžela přímo z toho CD (!!!).
Z USB disku - to bohužel BIOS nepodporuje.

Nakonec jsem to vyřešil použitím jiné CD-ROM mechaniky...
Paolo Ubuntero Linuxero

fajkie

• Host
Re: Instalace vyžaduje CD-ROM [vyřešeno]
« Odpověď #4 kdy: 03 Června 2008, 22:07:57 »
 8)
V čem je přesně byla chyba, to nevím, ale za sebe mohu konstatovat, že jsem se dostal do stejné situace (porucha CD ROM) nicméně z Windows jsem pomocí souboru unetbootin-windows-191.exe, spolu se se staženým ISO obrazem UBUNTU 8.04 AMD 64 ve stejném adresáři naprosto bez problémů nainstaloval do volné části disku UBUNTU Hardy Heron. Dokonce dvakrát, ale nikoliv pro chybu, ale zdála se mi volná část pro UBUNTU příliš malá, takže jsem vše vymazal, včetně dalšího virtuálního disku a opět UBUNTU nainstaloval.
Instalace je naprosto pohodová a intuitivní, že by si tento způsob instalace (lze takto nainstalovat spoustu distribucí) zasloužil rozhodně větší popularizaci a zařazení jako standardní metody instalace Linuxu. Chce-li někdo přejít z Windows na Linux, má takto vždy cestu zpět, Windows mu zůstanou, a ve srovnání s live instalacemi má plnohodnotný Linux. Wubi má samozřejmě hodně do sebe, ale také to není na 100 % ono.
 :-X

baffis

• Návštěvník
Re: Instalace vyžaduje CD-ROM [vyřešeno]
« Odpověď #5 kdy: 05 Června 2008, 06:20:24 »
Já jsem řešil podobný problém (absence vypalovačky)  pomocí návodu na https://help.ubuntu.com/community/Installation/FromLinux , konkrétně
Citace
The benefits of installing without external media are that it can save you time if you are already familiar with the process, and you get a very usable system upon booting into the installer because it is running from a hard drive rather than a CD.

Step 1. Use gparted to create a new primary partition and format it to ext3. You need slightly more than 700MB of free space on it. 750MB should be sufficient. Let's say the name of the partition is /dev/sda1. If your new ubuntu install is going to coexist with your old system, you might find it convenient to create space for your new system as well at this point using gparted.

Step 2. Copy CD contents over to the new partition using the command

mkdir /tmp/install_cd
 sudo mount disk-image.iso -o loop /tmp/install_cd
 sudo mkdir /mnt/installer
 sudo mount /dev/sda1 /mnt/installer
 sudo cp -r /tmp/install_cd/* /mnt/installer
 sudo cp -r /tmp/install_cd/.disk /mnt/installer
 sudo umount /tmp/install_cd

Replace the name of the iso to whatever you downloaded and /dev/sda1 with whatever your new partition is.

Step 3. Edit your grub configuration file (typically /etc/grub.conf or /boot/grub/menu.lst) to boot from the new partition by adding the lines

title           installer
root            (hd0,0)
kernel          /casper/vmlinuz boot=casper root=/dev/ram ramdisk_size=1048576 rw
initrd          /casper/initrd.gz

The first line after the title tells grub which partition contains the installer. hd0 stands for "first hard disk," and the 0 following it standards for first partition. You will need to change this if your installer partition is different from /dev/sda1. sdaN becomes (hd0, N-1), sdbN becomes (hd1,N-1) and so on. As you can see, grub starts counting from 0, which can be confusing.

Step 4. Reboot, and choose "installer" from the grub boot menu, and continue as if you were installing from CD.

Dnes mám pro jistotu nachystán starší HDD (30), na něm grub a disk je  rozdělen na několik partitions (U7.10, K7.10, U8.04, K8.04, OpenSUSE 10.3,11.0beta), a pokud někdo známý chce nainstalovat ubuntu, ochotně přijdu s diskem, zapojím (případně zedituji pořadí disku v grubu) a nainstaluji mu co chce a navíc je to i rychlejší než z CD...

A pokud si chci nějakou distribuci jen na chvilku vyzkoušet, tzv. osahat, tak pak nepotřebuju doma skladovat další a další CD.

V podstatě je to použitelné pro jakékoli boot cd, akorat je treba znat cesty k vmlinuz a initrd.gz
ntb ASUS A6JC
Intel® Core™2 Duo Processor T7600
Mobile Intel® 945 PM Express Chipset 1 GB DDR 2 - 2x512 NVidia™ GeForce™ Go7300 128MB HDD 2,5'' 320GB WD3200BEVE Scorpio 5400rpm 8MB  Ultra ATA/100

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.