Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Oprávnění  (Přečteno 3735 krát)

HonzaD

• Stálý člen
  • **
    • VoIP a internetová komunikace
Oprávnění
« kdy: 06 Května 2008, 23:26:57 »
Trapná otázka, ale sem začátečník.. :)
Potřebuji ručně editovat v textovém editoru skript s příponou sh, který je v adresáři: /usr/lib/avast4workstation/bin.
Otevřel jsme soubor v textovém editoru upravil jsem ho jak potřebuji a dal jsem uložit.
A ono mi to napsalo že nemám oprávnění..
Když dám vlastnosti toho souboru ve správci souborů a pak oprávnění, tak to píše toto:
Nejste vlastník a proto nemůžete měnit toto oprávnění.
Jak tedy co nejjednodušeji (nejlíp graficky) editovat a uložit ten soubor?
A potřebuji textový editor který umí zobrazit řádky..

Jinak když by někoho zajímalo proč to všechno, tak proto, že v avastu pro linux je chyba která se úpravou toho souboru obejde..
Ještě že s avastem pro windows nejsou podobné peripetie :))

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
Re: Oprávnění
« Odpověď #1 kdy: 06 Května 2008, 23:35:54 »
Spusťte editor jako root (administrátor), tj. s příkazem sudo (kdesu) před názvem editoru - např. sudo gedit.
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #2 kdy: 06 Května 2008, 23:36:02 »
a) v Terminálu otevřít daný soubor s právy roota (tedy pomocí gksudo), což ale není moc user friendly...

b) Použít nautilus-gksu -- http://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo#head-ef0be5b93f0308d155bdd9ea31ae4095cf86db5c (což je mnohem jednodušší).

HonzaD

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 06 Května 2008, 23:49:37 »
a) v Terminálu otevřít daný soubor s právy roota (tedy pomocí gksudo), což ale není moc user friendly...

b) Použít nautilus-gksu -- http://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo#head-ef0be5b93f0308d155bdd9ea31ae4095cf86db5c (což je mnohem jednodušší).
nautilus-gksu mám nainstalovaný delší dobu (několik dní) ale bohužel mi v kontextové nabídce na pravém tlačítku myši nepřibyla položka Otevřít jako správce, jak se píše na wiki...
Takže nautilus-gksu odinstaluju a budu se asi trápit v terminálu :) já už sem se vtom terminálu snažil, ale myslel jsem si že je jedno jak spustím ten textový editor, ale záleží jaká práva má ten soubor přiřazený pro všechny aplikace..
Upřímně mě ty práva dost omezují a zdržují :) Ve Windows mám všem a všechno všude v místní síti všem všechno povoleno, každý je správce a naprostá pohoda (nemusím pořád dávat hesla a někde něco povolovat..)- takže nějak občas to sudo a tlačítko odemknout úplně nepobírám.. :)

HonzaD

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 07 Května 2008, 00:04:39 »
Už sem to udělal přes terminál.. funguje to, ale bylo to náročný :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.