Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: pomoc s php/SQL redakce  (Přečteno 9599 krát)

honorguard

  • Host
pomoc s php/SQL redakce
« kdy: 07 Květen 2008, 18:36:07 »
Ahoj všem,
budu dělat kamarádce stránky. Dělá profesionální fotografku a tak chce nějaké redakční. S přidáváním článků apod. bych si rady věděl. PHP/SQL ovládám, ale ona bude potřebovat vkládat i fotografie a s tím já si nevím rady... Nemáte někdo takový systém již napsaný a neposkytnul by jste mi ho někdo? :D. Nebo je třeba joomla apod. Ale nevím vůbec jak se to ovládá. Osobně mi tyhle programy přijdou složitější než samotný jazyk. Já totiž třeba v php neumím ukládat fotky (přeci je musím ořezávat apod.) do galerií a tak...

Předem moc díky za reakce.

Teyras

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 227
  • $life = "fight";
    • Zobrazit profil
Re: pomoc s php/SQL redakce
« Odpověď #1 kdy: 07 Květen 2008, 19:07:37 »
Zkus okouknout Coppermine, to je webová galerie... Možná by se z toho dalo očíhnout pár triků...
AMD Athlon X2 4400+, 2GB DDR2, Asus GeForce EN8600GT 512MB DDR3, Seagate Barracuda 7200.10 160GB SATAII, Seagate Barracuda 7200.10 120GB IDE
Arch Linux, KDEmod 4.2

honorguard

  • Host
Re: pomoc s php/SQL redakce
« Odpověď #2 kdy: 07 Květen 2008, 20:03:51 »
Z webových galerií se dá okoukat tak možná vzhled, ale to je právě to co zvládnu. Nedělají mi problémy ani databáze, ale prostě pokročilý redakční systém (nějaký jednodužší už jsem dělal) to už je na mě dost... resp. hodně práce. Proč se namáhat když už něco takového je ne? :D.

Marp

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2449
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Zobrazit profil
    • Marek Marp Pszczolka
Re: pomoc s php/SQL redakce
« Odpověď #3 kdy: 07 Květen 2008, 20:13:14 »
Z webových galerií se dá okoukat tak možná vzhled, ale to je právě to co zvládnu. Nedělají mi problémy ani databáze, ale prostě pokročilý redakční systém (nějaký jednodužší už jsem dělal) to už je na mě dost... resp. hodně práce. Proč se namáhat když už něco takového je ne? :D.

JoomlaCZ nebo Drupal  ;) nebo www.webnode.cz - lze použít i doménu 2. řádu a mají propracované fotoalbum, různé moduly, vzhled ap.
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian Bullseye/Sid, Kernel 5.10

ubuntu luky

  • Host
Re: pomoc s php/SQL redakce
« Odpověď #4 kdy: 07 Květen 2008, 21:05:39 »
mnoo ja ti neporadim nic treti party protoze nic nevim tedka z hlavy mam nak duto  :D ale jak rikas orezavat fotky to bys stejne rozhodne nedelal ty skriptem to si ma orezat ona nez to odesle... respektive asi by nebylo moc rozumny ja nevim posilat treba 5 MB fotky nebo kolik muzou dneska mit... takze nez fotky posle musi si je zpracovat, zmensit treba aspon na 1024*768. a pak to v php udelas jednoduse pres formular to umis? pak nakej trik jak poslat libovolny pocet souboru z formulare s pomoci javascriptu. v konecny fazi je to stejne omezeny treba na 10 souboru reknu aby se neposilalo moc dat kdyz ma jedna fotka treba mego.

ale pokud by ji vylozene slo o to poslat proste hromadne vsechny fotky co treba dneska nafotila aniz by musela neco editovat tak na to budes mit uplne nejlepsi to vest takovy galerie na specializovanym webu jako je rajce.net tam si stahne software kterej podle me uploadne celou slozku atd. nemam s tim zkusenosti. takze pokud je to tenhle pripad at zkusi bud rajce.net nebo flickr.com nebo picasaweb.google.com.

wam]Spider007

  • Host
Re: pomoc s php/SQL redakce
« Odpověď #5 kdy: 07 Květen 2008, 22:38:14 »
mozes si este spravit view, ze v tabulke budes mat ulozene url alebo cestu k obrazku a view ti to upravi na format img=... atd.
neviem dobre PHP ani HTML

honorguard

  • Host
Re: pomoc s php/SQL redakce
« Odpověď #6 kdy: 08 Květen 2008, 00:47:09 »
Díky moc všem :). Počítám že zítra bych se na to mohl podívat :).
Jo dámy a pánové pozor :). Dneska jsem kamarádku přesvědčil že než aby si koupila windows a k němu photoshop apod. (jelikož bude mít firmu tak to musí mít legálně jinak Kill :D) tak si tam radši dá Linux a Gimp ;). Podle mě je Gimp stejně víc zaměřenej na fotky než na ostatní grafiku. Resp. třeba na webovou grafiku mi přijde takovej nemotornej... Jinak ořezat si to může, v tom neni problém. Zajímavý je taky kolik z vás používá programy které jsou jen pro windows a radši to napíše ve zprávě :D. (joke)

ubuntu luky

  • Host
Re: pomoc s php/SQL redakce
« Odpověď #7 kdy: 08 Květen 2008, 08:47:41 »
Tak preju hodne stesti nove firme... S Ubuntu radsi misto Windows to docela ujde problem teda mozna bude kdyz ji nekdo treba posle nakou windows aplikaci nebo tak jak se s tim bude vyrovnavat poustet to pres emulatory atd, zalezi kolik bude mit pocitacu ve firme, kdyby slo i jen o jeden tak mozna 2000 tisice za min starosti stoji  :)

Gimp no ja nevim me se v nem dela hodne spatne.. nevim jestli je to tim ze jsem vyrostl na Photoshopu nebo jestli Photoshop je tak dobre udelanej asi jo.. ale reknu ti jednu vec treba.. takovy obycejny malovani ve Windows ja byl na nej docela zvyklej vis ze si tam hodim obrazek z pameti presunu orezu vsechno je takovy rychly... v Ubuntu sem v zakladu nic takovyho srovnatelnyho s tak priznivym UI nenasel.. GIMP ma tri okna vid atd atd.. no je to takova vec nazoru no.

Myslim ze kdyz ten zakladatel Ubuntu dotuje ten os protoze vydelal ty miliardy dolaru mohl zaplatit i nejakej tym aby udelali neco kvalitniho srovnatelnyho s Photoshopem. CHapu ze ono se na kolene jentak jako rychle tezko neco takovyho naprogramuje ale ja nevim ja myslim ze treba takovejch reknu 5 milionu Kc na zaplaceni nejakych profiku treba na rok prace ze by to treba mozna na neco trosicku stacilo no :).

Tak me napada jestli neni velkej problem v tom ze Adobe ma na Photoshopu miliardu patentu. Ale je pravda ze jednou mi nekdo ukazoval link na nejakej web kde bylo ukazka co se chysta na Mac a bylo to neco jako Photoshop a bylo to fakt vymakany takze tak no.
« Poslední změna: 08 Květen 2008, 08:55:03 od ubuntu luky »

ufaak

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2296
    • Zobrazit profil
Re: pomoc s php/SQL redakce
« Odpověď #8 kdy: 08 Květen 2008, 09:34:00 »
zkus se podivat na http://www.dalbum.cz - ja jsem to pouzival a byl jsem spokojeny:)
fotky uploadnes na server pres FTP a potom jen kliknes ve strance a ona si sama vygeneruje zmensene nahledy a tak podobne...
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

honorguard

  • Host
Re: pomoc s php/SQL redakce
« Odpověď #9 kdy: 08 Květen 2008, 12:41:48 »
Pořádně to shlídnu, díky Ufáku :-).

Jinak Gimp je srovnatelný s photoshopem, akortá se hold ovládá jinak. Koukněte na
http://zus.celakovice.cz/
Dělá je kamarád. Všechnu grafiku dělá v Gimpu. Nebo tady taky od toho samýho kámoše - všechno kreslil na wacom tabletu v Gimpu a fotky taky upravoval v Gimpu. Používá Gentoo :)))):
http://www.wan-to.deviantart.com/
Takže já bych řekl že jediný co je potřeba se s Gimpem naučit....

o5

  • Host
Re: pomoc s php/SQL redakce
« Odpověď #10 kdy: 13 Květen 2008, 20:55:59 »
...Já totiž třeba v php neumím ukládat fotky (přeci je musím ořezávat apod.) do galerií a tak...
To neni tak tezke.
-staci ti skript na upload souboru
-skript, ktery pomoci GD knihovny orizne na pozadovanou velikost
-a ostatni (pokud jak pises zvladas php s sql) uz zvladnes

postup:
vyberes obrazek -> uploadnes -> pomoci GD knihovny se ti zpristupni v php fce, diky kterym snadno oriznes, vznikne ti druhy soubor-nahled (treba) obrazek_thumb.jpg a ulozis spolecne s originalem do urcene slozky se sedmickovym (777) chmodem..do databaze pak muzes ulozit (velikost, metadata atd..)..a pak samotna galerie se generuje podobne jako kdyz zobrazujes clanky  :)

dalsi moznosti jsou treba jeste pred ulozenim tam flaknout vodotisk s copyrightem a dokonala galerie je na svete :)

podrobneji najdes v pekne knize Mistrovstvi v PHP5, str. 321 :)

pro inspiraci:
Kód: [Vybrat]
http://www.zaachi.com/cs/items/php-nahled-fotogalerie.html

nezik

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 723
    • Zobrazit profil
    • Chalupa Himmelreich
Re: pomoc s php/SQL redakce
« Odpověď #11 kdy: 13 Květen 2008, 21:09:31 »
já používám redakční systém joomla! a fotoalbum Coppermine. Obojí opensource, v češtině a se širokou uživatelskou základnou. Nemůžu si to vynachválit. Joomla je celá v PHP s administrací. Je přehledná a lehce obsluhovatelná. Galerie taktéž.
Ubuntu 16.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D

starenka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1276
  • Karma: plynová [zapalovač] [hasičák]
    • Zobrazit profil
    • /home/starenka
Re: pomoc s php/SQL redakce
« Odpověď #12 kdy: 14 Květen 2008, 10:33:35 »
tady je fci, kterou jsem trosku poupravil.... (muzes nastavovat vynucenou sirku, vysku nebo sirku a vysku)

Kód: [Vybrat]
function thumbnailplusplus($src, $saveas, $tparams)
{

$tparams = explode('&',$tparams);
$params = array();
foreach ($tparams as $par)
{
$t = explode('=',$par);
$params[$t[0]] = $t[1];
}

$img = $src;
$percent = $params['percent'];
$constrain = $params['constrain'];

// get image size of img
$x = @getimagesize($img);
// image width
$sw = $x[0];
// image height
$sh = $x[1];

//use forced params
if(is_numeric($params['fh']) || is_numeric($params['fw']))
{
if(is_numeric($params['fh']))
{
$h = $params['fh'];
$w = null;
}
if(is_numeric($params['fw']))
{
$w = $params['fw'];
$h = null;
}
}
else
{
//width bigger, resize according to width params
if($sw > $sh)
{
$w = $params['w'];
$h = null;
if($sw < $w)
{
copy($src,$saveas);
return null;
}
}
//use height
else
{
$h = $params['h'];
$w = null;
if($sh < $h)
{
copy($src,$saveas);
return null;
}
}
}

if ($percent > 0) {
// calculate resized height and width if percent is defined
$percent = $percent * 0.01;
$w = $sw * $percent;
$h = $sh * $percent;
} else {
if (isset ($w) AND !isset ($h)) {
// autocompute height if only width is set
$h = (100 / ($sw / $w)) * .01;
$h = @round ($sh * $h);
} elseif (isset ($h) AND !isset ($w)) {
// autocompute width if only height is set
$w = (100 / ($sh / $h)) * .01;
$w = @round ($sw * $w);
} elseif (isset ($h) AND isset ($w) AND isset ($constrain)) {
// get the smaller resulting image dimension if both height
// and width are set and $constrain is also set
$hx = (100 / ($sw / $w)) * .01;
$hx = @round ($sh * $hx);

$wx = (100 / ($sh / $h)) * .01;
$wx = @round ($sw * $wx);

if ($hx < $h) {
$h = (100 / ($sw / $w)) * .01;
$h = @round ($sh * $h);
} else {
$w = (100 / ($sh / $h)) * .01;
$w = @round ($sw * $w);
}
}
}

$im = @ImageCreateFromJPEG ($img) or // Read JPEG Image
$im = @ImageCreateFromPNG ($img) or // or PNG Image
$im = @ImageCreateFromGIF ($img) or // or GIF Image
$im = false; // If image is not JPEG, PNG, or GIF

if (!$im) {
// We get errors from PHP's ImageCreate functions...
// So let's echo back the contents of the actual image.
readfile ($img);
} else {
// Create the resized image destination
$thumb = @ImageCreateTrueColor ($w, $h);
// Copy from image source, resize it, and paste to image destination
@ImageCopyResampled ($thumb, $im, 0, 0, 0, 0, $w, $h, $sw, $sh);
// Output resized image
@ImageJPEG ($thumb,$saveas,90);
}
}
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

honorguard

  • Host
Re: pomoc s php/SQL redakce
« Odpověď #13 kdy: 14 Květen 2008, 19:06:25 »
Tyjo díky... ta funkce vypadá úplně šíleně :D.

starenka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1276
  • Karma: plynová [zapalovač] [hasičák]
    • Zobrazit profil
    • /home/starenka
Re: pomoc s php/SQL redakce
« Odpověď #14 kdy: 15 Květen 2008, 00:10:26 »
rikam, ke strevum jsem napatlal narychlo trosku blbosti, ktery v tu chvili byli treba (ty vynuceny rozmery atd..). nicmene je to celkem funkcni.... neni to na krasu a urcite ne best practise :))
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

honorguard

  • Host
Re: pomoc s php/SQL redakce
« Odpověď #15 kdy: 20 Květen 2008, 10:45:20 »
Tak jsem se nakonec rozhodl pro Joomla a mám problém. Mám takový docela hezký dokument který vysvětluje jak Joomla! Pracovat, ale když třeba přejmenuji Main Menu na Hlavní menu tak se mi změny neprojeví. Zvláštní taky je že jsem zkoumal jak nahradit takový ten napdis v šabloně (ten image) a tak jsem smazal původní obrázek a nahrál jsem si tam svůj. Jenže na stránce se to neprojevilo. Tak jsem smazal i ostatní obrázky, ale stránka pořád vypadala stejně. Tak jsem prohledal ostatní složky a šablony, ale ty image inkdě nejsou takže nechápu jakotže se mi neprojevily změny. Nevít někdo jak na to?
předem díky :)

starenka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1276
  • Karma: plynová [zapalovač] [hasičák]
    • Zobrazit profil
    • /home/starenka
Re: pomoc s php/SQL redakce
« Odpověď #16 kdy: 20 Květen 2008, 13:06:53 »
joomlu sem nikdy nevidel, ale pokud se pouzivaj sablony, jsou vetsinou cachovany.. zkus vymazat cache..
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

honorguard

  • Host
Re: pomoc s php/SQL redakce
« Odpověď #17 kdy: 20 Květen 2008, 13:21:57 »
Juj... to jí budu muset najít :D. Ale logicky to bude v .Opera. No tak díky, určitě dám vědět :).

Joomla mi přijde takový nejjednodužší. Nejradši bych si napsal teda něco vlastního, ale za to mi jiný lidi solidně platěj a kdyby někdo zjistil že to dělám ještě někomu skoro zdarma... To by byl pak děsnej binec. Joomla mi navíc přijde jednoduchá...

starenka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1276
  • Karma: plynová [zapalovač] [hasičák]
    • Zobrazit profil
    • /home/starenka
Re: pomoc s php/SQL redakce
« Odpověď #18 kdy: 20 Květen 2008, 13:29:58 »
nemyslim cache browseru, ale cache joomly...

#edit: jinak cache v browseru je jedodusii mazat primo v nem... v opere "Tools->Delete private data"  a zaskrtat co chces...
« Poslední změna: 20 Květen 2008, 13:32:09 od starenka »
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

honorguard

  • Host
Re: pomoc s php/SQL redakce
« Odpověď #19 kdy: 20 Květen 2008, 13:31:37 »
OMFG, to jako že ještě Cache by měla vlastní cache? To zní děsivě... Já normálně otevřel složku kde jsou šablony a jednu jsem modifikoval...

Ale i kdyby si to cachoval sám systém... když změním název jednoho meníčka... to by si snad upravit měl ne?

starenka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1276
  • Karma: plynová [zapalovač] [hasičák]
    • Zobrazit profil
    • /home/starenka
Re: pomoc s php/SQL redakce
« Odpověď #20 kdy: 20 Květen 2008, 13:36:52 »
rikam ze o joomle nic nevim, vetsinou si system cache obnovi/vymaze pri zmene a nebo po urcitem casovem intervalu... zkus poguglovat, forka joomly, dokumentaci.. co ja vim

tohle forum asi nebude to nejvic pravy vorechovy imo...
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

nezik

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 723
    • Zobrazit profil
    • Chalupa Himmelreich
Re: pomoc s php/SQL redakce
« Odpověď #21 kdy: 20 Květen 2008, 18:15:00 »
Tak jsem se nakonec rozhodl pro Joomla a mám problém. Mám takový docela hezký dokument který vysvětluje jak Joomla! Pracovat, ale když třeba přejmenuji Main Menu na Hlavní menu tak se mi změny neprojeví. Zvláštní taky je že jsem zkoumal jak nahradit takový ten napdis v šabloně (ten image) a tak jsem smazal původní obrázek a nahrál jsem si tam svůj.
 Jenže na stránce se to neprojevilo. Tak jsem smazal i ostatní obrázky, ale stránka pořád vypadala stejně. Tak jsem prohledal ostatní složky a šablony, ale ty image inkdě nejsou takže nechápu jakotže se mi neprojevily změny. Nevít někdo jak na to?
předem díky :)

ten svůj obrázek musíš uložit pod stejným názvem jako byl ten původní a to: favicon.ico
Ubuntu 16.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D

nezik

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 723
    • Zobrazit profil
    • Chalupa Himmelreich
Re: pomoc s php/SQL redakce
« Odpověď #22 kdy: 20 Květen 2008, 18:21:56 »
Já s těma popiskama nikdy neměl problém. Všecky sem si je změnil aj vymazal, nebo vytvořil jiný a v poho. Jen to hlavní menu je krapet zapeklitější, páč má mraky podvoleb, který se složitě hledaj, když tak budu na jabberu, kdyby potřeboval pomoc.
Ubuntu 16.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D

honorguard

  • Host
Re: pomoc s php/SQL redakce
« Odpověď #23 kdy: 20 Květen 2008, 19:44:08 »
Mno to já ti rád písnu, ale doma budu tak v 0:00, ale kdyžtak třeba zejtra. Zatim všem díky