V Ubuntu 8.04 (Hardy Heron) jsem narazila ne nemilou věc:
Vytvořila jsem nového užitvatele, jen pro testovací účely, a pak ho chtěla smazat.
V GUI okně pro "Uživatelé a skupiny" se však při volbě "Odstranit" zobrazilo hlášení, že nebude odstraněn /home adresář (domovský adresář) nového uživatele. (Monkey)
Odstranit adresář /home/monkey nešlo ani se sudo (Nautilus, Gnome Commander!) ani přes sudo rm -rf /home/monkey a podobné příkazy v terminálu ... ať jsem se snažila jak chtěla. :-/ Fakt ne. Jakoby to bylo v Ubuntu 8.04 neprůstřelné ...
Edit:
Psalo to, že adresář /home/monkey/.gvfs nelze smazat, resp. že nemám právo jej smazat (i když jsem měla spuštěný Gnome Commander jako root!).
Co se týče mazání přes terminál (sudo rm -rf /home/monkey například) tak výpis terminálu zněl: /home/monkey/.gvfs: Acces denied.
Tip od Merlina, který zabral:
-> Nainstalovat Midnight Commander (balík mc) a dát v terminálu sudo mc (spustí se Midnight Commander s právy roota), přejít na adresář nového uživatele co chcete smazat, a klávesou F8 adresář smazat.
Souborový manager Gnome Commander to nesmaže, a to ani se sudo!
Edit:
Tak se zdá, že je to bug mého Ubuntu 8.04 - nevím, jestli tohle potkalo ještě někoho jiného.