Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nejde připojit NFS [vyřešeno]  (Přečteno 3262 krát)

Milan Uhrák

• Návštěvník
nejde připojit NFS [vyřešeno]
« kdy: 09 Července 2006, 22:18:30 »
Zdravím,
nějakou (delší) dobu jsem používal Mandrivu, nyní asi zakotvím zde :) Ale k věci. Mám doma starou šunku, už nějaký rok na ní běží Mandrake 10.1 jako server a na něm je spousta dat, které byly původně nasdíleny mj. přes NFS.
Nyní jsem na své PC šoupnul Kubuntu 6.06 DVD, a pokud chci připojit tyto exportované adresáře ze serveru, tak to nejde :(.
No, v "Nastavení systému" zvolím "Disk a souborové systémy" a přes "Administrátorský režim" zvolím "Nový...". Pokud ovšem v horním rozbalovacím seznamu vyberu NFS, ve spodní části okna se objeví upozornění : "This filesystem type is currently unavailable on the running kernel". No blbej nejsem, ale stejně mám dvě otázky:
1) Jak dostat podporu NFS do kernelu (doufám, že nebudu muset kompilovat jádro ...) ???
2) dá se NFS nahradit něčím rozumným ? (na tom serveru běží i samba a FTP, ale NFS mi přišel docela rychlý - no, pravda, už  vidím, jak se z Kubuntu, kde mám UID 1000 připojuji k systému na Mandraku, kde mám účet, ale UID 501, to mi zlobilo i mezi dvěma verzemi MDK, kde jsem měl na svém PC UID 500)

no a do třetice:
3) to už je NFS odepsaný ??

Diky za rozumné a nápomocné odpovědi
Milan

amsys

• Host
« Odpověď #1 kdy: 10 Července 2006, 18:42:49 »
Kód: [Vybrat]
apt-get install nfs-commonale nejsem si jistý zda to vyřeší problém

Milan Uhrák

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 12 Července 2006, 20:57:33 »
Zdravím,
Když se mi nepovedlo NFS rozchodit, tak jsem jako správný Kubuntu-lama nejprve prolezl adepta, a hledal něco, co s nfs souvisí. Na ten balíček se taky dostalo. protože se stále nic nedělo, podíval jsem se do systémových služeb, zdali běží vše, co má. Běželo. v zoufalství jsem tedy restartoval, a stále nic.
Trošku jsem googlil, dal jsem zde dotaz, a problém na chvíli vypustil ze zřetele. k mému překvapení asi po dvou dnech jsem omylem klikl na ikonku, která odkazovala na mountovací bod, a soubory tam byly.
Asi jsem někde dělal chybu, ale nevím kde. takový machr zas nejsem
A děkuji za reakci
Milan

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 13 Července 2006, 08:07:23 »
Ahoj.

Mohl by jsi sem neco napsat, ohledne toho NFS? Taky bych to chtel rozchodit.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Milan Uhrák

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 14 Července 2006, 10:24:57 »
nezprovozňoval jsem NFS server, ale klienta. Kubuntu mi nechtěl namountovat vzdálené NFS zdroje. Bohužel jsem si chybové hlášky (až na tu jednu. (Viz  výše)  Ale ta je tam stále. přesto NFS chodí.
To je stejné jako s tabletem WACOM - hlásí, že v /dev/wacom/.. nebylo cosi nalezeno, ale tablet funguje. Mandriva byla v pohodě, žádnej error, ale tablet ani nepíp.
to milhouse : Můžeš být konkrétní? co ti nejde rozchodit? jak se to projevuje? co jsi už zkoušel?

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 17 Července 2006, 17:38:46 »
Aha, jsem si myslel, ze jsi delal server. Neva, jeste se na to musim mrknout. Dik

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.