Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Neviditelné video soubory na CD-ROM  (Přečteno 1477 krát)

josef.g

• Návštěvník
Neviditelné video soubory na CD-ROM
« kdy: 13 Května 2008, 20:20:26 »
Zdravím,

nevím jestli jsem ve správné rubrice, snad ano. Mám CD-ROM Vlasta Redl - Pecky téměř všecky. Na CD č. 1 (má to 2 CD) jsou i dva videoklipy. Chtěl jsem si je pustit, ale když dám CD otevřít jako složku v Nautilu, tak vidím jen zvukové soubory WAV. Ty klipy tam na 100% jsou, už jsem si je kdysi pouštěl, ale možná pod Windows (nebo ještě pod 7.10 GG). Teď mám Ubuntu 8.04 HH.
Zkoušel jsem to i přes Gnome Commander a přes terminál, ale to byl asi dost amatérský pokus, na CD se asi takhle dostat nedá (aspoň mně se to nepovedlo).
Neví někdo která bije?

josef.g

• Návštěvník
Doplnění: Neviditelné video soubory na CD-ROM
« Odpověď #1 kdy: 14 Května 2008, 08:46:45 »
Ještě malé upřesnění k předchozímu textu. To CD se nenamountuje na rozdíl třeba od DVD (zjištěno přes Vlastnosti). Nevím jestli je to normální u zvukových CD (mají vůbec něco jako filesystém?), ale tohle asi nemůže být běžné zvukové CD když jsou na něm ty videoklipy. Myslíte, že by stálo za pokus je ručně namountovat? Ale s jakými parametry?

josef.g

• Návštěvník
Re: Neviditelné video soubory na CD-ROM
« Odpověď #2 kdy: 14 Května 2008, 21:19:36 »
Sám jsem se zeptal, sám si odpovím. Po krátkém šťourání se na webu (o co vlastně jde u CD a jaký je to filesystém) a v manuálu mount je to vyřešeno. Kompletní obsah CD se zjevil na zaříkadlo mount /dev/hda (funguje za předpokladu, že mountování CD je definováno v /etc/fstab).

Ale přesto zbývá jeden dotaz: v konferenci na ABCLinuxu někdo zmiňoval, že po připojení tzv. smíšeného CD (data + zvuk) se jej Gnome zeptá, jak to chce připojit. Mně se žádná nabídka neobjevila a CD bylo automaticky otevřeno jako zvukové. Je to chyba, popř. lze někde chování Gnome nastavit, aby se taková nabídka objevila?
V /etc/fstab mám standardní řádek pro připojení /dev/hda jako /media/cdrom0 pro souborové systémy iso9660 i udf. U DVD to funguje, u smíšeného CD ne.
Prosím o odpověď, pokud to někdo víte.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.