Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Warning v logu X serveru - graficka karta ATI X1600  (Přečteno 3480 krát)

xydlo

• Návštěvník
Warning v logu X serveru - graficka karta ATI X1600
« kdy: 13 Května 2008, 21:09:19 »
Ahoj, sem v Ubuntu zacatecnik a strasne dlouho se snazim zprovoznit grafiku ATI X1600. Jak v Gutsy tak v Hardy mam stejny priznaky - po restartu cerna obrazovka. Cetl sem uz prispevky spousty lidi vsude mozne se stejnym problemem, nicmene vsichni meli jinej model. Na strankach ATI v release notes uvadej, ze jejich posledni driver 8.4 podporuje tenhle model. Rikal sem si aha, tak ja instaluju nejaky fglrx driver, ktery nepodporuje moji kartu, ale bohuzel s nejnovejsim ovladacem je to uplne stejny. Je jedno jestli to instaluju pres spravce hardware nebo manualne, vysledkem je vzdycky cerna obrazovka. Ze zoufalosti sem zacal studovat log X-ek. Celej se mi zda (amaterskym pohledem) v poradku az na posledni radek:

"(WW) fglrx(0): board is an unknown third party board, chipset is supported"

Co mi tim chteji rict? Boardem mysli zakladni desku? Muze tohle byt problem cerne obrazovky?

Predem dekuji za jakykoli tip. Jestli jsem neuvedl dostatek informaci, dejte vedet, rad je doplnim.
« Poslední změna: 14 Května 2008, 11:39:56 od Anna Taliánová »

Linuxfan

• Aktivní člen
  • *
Re: Warning v logu X serveru - graficka karta ATI X1600
« Odpověď #1 kdy: 15 Května 2008, 09:53:39 »
Ahoj, mam sice Kubuntu 8.04 a grafiku ATI X1300, ale mal som podobny problem ako ty (ked som dal vypnut, alebo restartovat pocitac, tak nabehla len cierna obrazovka a nic sa dalej nedialo).

Nasiel som riesenie, ktore mi pomohlo na tejto adrese: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux-restricted-modules-2.6.24/+bug/118605/comments/32

Skusim napisat presny postup riesenia:
Kód: [Vybrat]
cd /etc/ati
sudo nano authatieventsd.sh
Zobrazil sa mi textovy subor v ktorom som nasiel tento riadok:
XDM_AUTH_MASK=/var/lib/xdm/authdir/authfiles/A$1*
Zmenil som ho na nasledovne:
XDM_AUTH_MASK=/var/run/xauth/A$1*
Potom som subor uz len ulozil skratkou "Ctrl+x" a potvrdil ulozenie pismenom "y".
Restartoval som pocitac (este to neslo normalne, takze natvrdo), ale teraz uz to beha tak ako ma.
Intel 2x2,8GHz; 1GB RAM; ATI Radeon X1300; 2xSATA Seagate; Kubuntu 9.04

xydlo

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 15 Května 2008, 22:23:50 »
Diky za tip, nicmene vzhledem k tomu, ze pouzivam prave gnome bych potreboval vedet, jak mam zmenit radek GDM_AUTH_FILE :) nevedel bys? ja sem chvili guglil, ale nic sem nenasel.

samozrejme radek XDM sem zkousel zmenit a bezvysledne.

jeste dodam tolik - uvedeny problem nastava pokud instaluju driver ubuntu zpusobem (Ovladace hardware). Pokud to delam manualne, skoncim u kroku "sudo m-a build,install fglrx-kernel", kde mi vyskoci v terminalu okno, ze "Sestavení balíku fglrx-kernel-source selhalo". Pokud pokracuju dal, objevi se "The source tarball could not be found!"

(strasne moc ti drzim palce, at mi dobre poradis :) )

Linuxfan

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 16 Května 2008, 09:49:26 »
No s ATI su vzdy problemy, takze to mozno nebude jednoduche :-)
Na tej linke, ktoru som predtym vlozil je aj mozne riesenie pre Ubuntu ( GDM_AUTH_FILE=/var/lib/gdm/$1.Xauth ).
Najprv si zisti, ci vobec mas takuto cestu v pocitaci. Zistis to napr. takto:
Kód: [Vybrat]
cd /var/lib/gdm
ls
a posli sem vypis.

Ak to nevyriesi uprava tohto suboru, skusim ti poradit ako nainstalovat najnovsi driver manualne (ale to bude fuska).
Intel 2x2,8GHz; 1GB RAM; ATI Radeon X1300; 2xSATA Seagate; Kubuntu 9.04

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #4 kdy: 16 Května 2008, 09:54:51 »
Co zkusit některý z postupů popsaných na http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu. Jenom bych nejdříve zkusil ovladače 8-3 (s 8-4 mělo dost lidí - včetně mě - problémy s instalací).
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.