Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: jak pracuje x2 (dual core) na Linuxu  (Přečteno 6230 krát)

Kafáč 999

• Návštěvník
jak pracuje x2 (dual core) na Linuxu
« kdy: 14 Května 2008, 08:11:24 »
Ahoj! Nenašel jsem nikde zmínku o tom jestli je ubuntu schopno pracovat na dvoujádrovém procesoru a jestli ano, jak ?
Jsou některé funkce prováděny jedním a některé oběma procesory?Lze určit které funkce ?
Jak zjistím vytížení procesoru x2?Díky za odpověď!
« Poslední změna: 14 Května 2008, 10:53:03 od Petr 'Merlin' Vaněček »

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
Re: jak pracuje x2 na linixu
« Odpověď #1 kdy: 14 Května 2008, 08:15:47 »
Ubuntu resp. Linux/Unix je navržen tak, aby efektivně pracoval hlavně na více procesorech. Bude je využívat rovnoměrně a velice efektivně.

Není třeba se o konfiguraci vůbec starat.

Veškeré funkce jsou rozkládány na procesy, které zpracovávají procesory paralelně.

Určit to teoreticky jde, popravdě nevím jak a popravdě mi to nepřijde rozumné systému do toho "kecat"

Vytížení zjistíte např. pomocí appletu v statusbaru, nebo pomocí konzolového programu htop
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
Re: jak pracuje x2 na linixu
« Odpověď #2 kdy: 14 Května 2008, 10:16:49 »
Jojo, Ubuntu (tedy vlastně jeho linuxové jádro) pracuje s vícejádrovými procesory dobře. Pokud to jde, snaží se zátěž rozkládat mezi jádra - to záleží na tom, jak je která aplikace napsaná.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

honorguard

• Host
Re: jak pracuje x2 (dual core) na Linuxu
« Odpověď #3 kdy: 14 Května 2008, 20:09:36 »
No podle mě to vůbec nezáleží na aplikaci ale právě na jádře. Jinak já mám Intel Core 2 Duo a jsem spokojen. Co jsem tak pochytil tak systém se snaží oba procesory zatěžovat co nejméně a rozkládá výkon rovnoměrně. Do správy procesů bych systému opravdu nekecal. Narozdíl od některých jiných systémů je chytrý :D.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #4 kdy: 14 Května 2008, 21:36:10 »
No podle mě to vůbec nezáleží na aplikaci ale právě na jádře. Jinak já mám Intel Core 2 Duo a jsem spokojen. Co jsem tak pochytil tak systém se snaží oba procesory zatěžovat co nejméně a rozkládá výkon rovnoměrně. Do správy procesů bych systému opravdu nekecal. Narozdíl od některých jiných systémů je chytrý :D.
Co vím, tak dost záleží na tom, jak je aplikace napsaná. Vícejádrové procesory jsou nejefektivnější na aplikacích, které jsou psány "multivláknově". Pokud je aplikace napsaná hodně dobře, dosáhnete na dvojjádrovém procesoru téměř dvojnásobného výkonu oproti jednojádrovému. Nadruhou stranu, určitě se dá napsat aplikace, která bude zatěřovat jedno jádro na 100% a na zbylá bude kašlat.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #5 kdy: 14 Května 2008, 21:45:37 »
EuGenio: tak tomu jest - nedávno se tu někde objevilo vlákno ve kterém jsme testovali výkonost našich mašinek pomocí superpí ... a tam se přesně ukázalo, že to počítá jen v jednom vlákně tj. vytěžuje jen jeden procesor.
Stiskni CTRL + W ...

honorguard

• Host
« Odpověď #6 kdy: 14 Května 2008, 21:57:54 »
No vidíte... a jsem zase o něco málo chytřejší... já totiž na multi-thread programování úplně zapoměl... měl jsem sice učebnici javy (takovou strašně nekvalitní) kde se o tom mluvilo a bylo to tam podrobně vysvětleno (ač nevím proč když člověk v tu chvíli ani neuměl načítat znaky z klávesnice)... ale to už jsem dávno zapoměl.

Tak díky za info :).

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #7 kdy: 14 Května 2008, 22:06:54 »
honorguard: Proč? Protože pokud si tyhle zásady člověk vtluče do hlavy ještě v době, kdy neumí ani načíst znaky z klávesnice, bude psát aplikace tak, aby uměly naplno využít i sílu vícejádrových CPU (a nejen CPU - víceprocesové apliace dosahují podstatně vyšších výkonnů, než single-thread; klasický příklad je sort pomocí multithread)
Stiskni CTRL + W ...

honorguard

• Host
« Odpověď #8 kdy: 14 Května 2008, 22:11:46 »
No tady jde o to že tam byly přesně příkazy a příklady jak to udělat... bylo to tam vysvětlené atd... jenže tu jde o to že když ještě uživatel ani pořádně nechápe třídy, instance, metody a potřeboval by vidět třídu Automobil, instanci Skoda120 a metodu ZjistiAktualniRychlost()... To už je docela záhul...

Radius

• Aktivní člen
  • *
    • CZT
« Odpověď #9 kdy: 01 Června 2008, 22:57:44 »
musim potvrdit, spustil jsem si jednu aplikaci a zamerne jsem ji zauzlil a koukal jsem se, jak se s tim Core 2 Duo a Ubuntu 8.04 poperou a zaver byl takovy:

aplikace jela na jednom cpu (coz byl muj zamer) a jadro po urcite dobe cpu vyradilo a hodilo to druhymu, takze se spolehlive o praci delili po urcitych intervalech (pravdepodobne kvuli celkove vydrzi cpu a take tepelnemu vyzarovani)

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #10 kdy: 02 Června 2008, 10:47:20 »
Cože? Co to je za blbost? Vytvořené vlákno se ti drží na jednom jádru, nikam se libovolně nepřehazuje a už vůbec ne kvůli tepelnému vyzařování.

Možná je to blbost, ale taky jsem pozoroval totožné chování aplikace, která neumí využít více jader (ffmpeg2theora) přesně popsaným způsobem - chvíli na jednom, chvíli na druhém. Ubuntu 8.04, Pentium Dual-Core, htop ukazoval chvíli jedno jádro 100% a druhé kolem nuly, pak je prohodil a tak stále dokola.

honorguard

• Host
« Odpověď #11 kdy: 02 Června 2008, 10:55:36 »
Je to pravda. U mě se sice procesy rozkládají rovnoměrně na oba dva procesory, ale když jsem si pouštěl kdysi dávno u kamaráda superpi tak se mu to taky přehazovalo. Ono to tak dávno vlastně nebude... ale taky jsme to pouštěli přes wine a vůbec... byl to děs...

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #12 kdy: 02 Června 2008, 11:07:05 »
Myslím, že toto umí vícejádrové procesory cca od loňského podzimu. U Intelu se to jmenuje Demand Based Switching (DBS). U AMD nevím, jestli to funguje (doma zkusím vyzkoušet), ale skoro bych se vsadil, že taky něco takového mají.

honorguard

• Host
« Odpověď #13 kdy: 02 Června 2008, 11:19:36 »
No tak mmt, proč by to nemělo fungovat? Procesory přece musí mít stjenou architekturu... Jinak by to pod Linuxem normállně nemělo fungovat. Navíc co vím já, tak AMD mělo dual core procesory jako první, i když možná to bylo tak že jsem se spíš o nich jako o první dověděl... Ale když x86_64 a AMD64 mají stejnou architekturu, proč by se jinak stavěly dvoujádrové procesory?

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #14 kdy: 02 Června 2008, 11:28:11 »
No tak mmt, proč by to nemělo fungovat? Procesory přece musí mít stjenou architekturu... Jinak by to pod Linuxem normállně nemělo fungovat. Navíc co vím já, tak AMD mělo dual core procesory jako první, i když možná to bylo tak že jsem se spíš o nich jako o první dověděl... Ale když x86_64 a AMD64 mají stejnou architekturu, proč by se jinak stavěly dvoujádrové procesory?
Asi jsem to špatně napsal - měl jsem napsat "Nejsem si jistý, jestli to vícejádrové procesory od AMD vůbec umí" - trocha jsem googlil a nepodařilo se mi (na rozdíl od intelu) o této feature najít u AMD žádnou zmínku.
Nevím jak s dvojjádry, ale první opravdový "quad-core" procesor je od AMD. Intel sice vydal svůj 4jádrový procesor dříve, ale technicky to byly pouze dva propojené Celerony Core Duo. První "opravdové" čtyřjádro byl tuším procesor Barcelona od AMD.

Radius

• Aktivní člen
  • *
    • CZT
« Odpověď #15 kdy: 08 Června 2008, 22:31:50 »
musim potvrdit, spustil jsem si jednu aplikaci a zamerne jsem ji zauzlil a koukal jsem se, jak se s tim Core 2 Duo a Ubuntu 8.04 poperou a zaver byl takovy:

aplikace jela na jednom cpu (coz byl muj zamer) a jadro po urcite dobe cpu vyradilo a hodilo to druhymu, takze se spolehlive o praci delili po urcitych intervalech (pravdepodobne kvuli celkove vydrzi cpu a take tepelnemu vyzarovani)

Cože? Co to je za blbost? Vytvořené vlákno se ti drží na jednom jádru, nikam se libovolně nepřehazuje a už vůbec ne kvůli tepelnému vyzařování.

tak v tom pripade je nekde bug, pac kdyz si pustim burnMMX, tak chvili jede jedno jadro, pak padne a jede misto nej druhy

Radius

• Aktivní člen
  • *
    • CZT
« Odpověď #16 kdy: 08 Června 2008, 22:35:16 »

amd mel prvni dvoujadra, ale intel je prvni uvedl na trh, trosku mu vypalil rybnik. AMD totiz uvedl datum uverejneni a intel to pravdepodobne kvuli tomu popohnal a predstavil svoje reseni o par dni driv.
Jak to je s architekturama nvm, ale jedno vim, intel i amd se k 64b staveji odlisne a intel ma neco jako 32b cpu a jen pridal registry, amd je v tomhle dal a ma plne 64b cpu...

to jest vse co jsem se docetl takhle po netu, takze za to ruku do ohne nedam

Radius

• Aktivní člen
  • *
    • CZT
« Odpověď #17 kdy: 08 Června 2008, 22:40:24 »

tak v tom pripade je nekde bug, pac kdyz si pustim burnMMX, tak chvili jede jedno jadro, pak padne a jede misto nej druhy

Já se ti omlouvam. Jak psal EuGenio a Ricewind, prej to možné je. Ale na svém quadu sem to ještě nikdy neviděl.

zkus ten burnMMX, potreboval jsem ho kvuli podvoltovani a prave jsme si toho vsiml, proto jsme se radil na en foru, zda neni lepsi pustit tedy 2x burnMMX a take si toho vsimli. Takze pro podvoltovani musi byt vsechny jadra na 100 pro, proto se pousti tolik burnMMX jako je pocet jader

mimochodem se tu porozhlednu zda tu je clanek o podvoltovan ia pokud ne, asi bych udelal cesky navod

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.