Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: české znaky [vyřešeno]  (Přečteno 3689 krát)

proky.hb

• Návštěvník
české znaky [vyřešeno]
« kdy: 18 Května 2008, 20:39:36 »
Zdravím, mám problém s českými znaky, které píšu pomocí kláves háček+písmeno respektive čárka+písmeno. Místo toho, aby se mi diakritika přídala k následujícímu znaku, tak se zobrazí samostatně. Příklad ˇt, ´o atd. Má to být t s háčkem, dlouhé oooo.

Nevíte někdo co s tím? Díky za radu.
« Poslední změna: 02 Června 2008, 07:16:30 od Anna Taliánová »

Pavel Půlpán

Re: české znaky
« Odpověď #1 kdy: 18 Května 2008, 20:46:02 »
Mluvíš o konzoli nebo grafickém prostředí?

proky.hb

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 18 Května 2008, 21:57:06 »
mluvim o grafickem prostredi, chova se to tak ve vsech programech (oo writer, firefox, eclipse atd.)

proky.hb

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 01 Června 2008, 15:50:37 »
Zdravím,

stále se mi tento problém nepodařilo vyřešit. Není tady někdo kdo ví co s tím? Je to strašně otravné, buˇd musím slovo vygooglovat a pomocí schránky vložit nebo se vyhýbat slovům typu neboˇt, zapomeˇn atd. - dost debilní....

díky za odpověˇd (hezky to vypadá, že :-) ?)

díky

proky.hb

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 01 Června 2008, 18:01:37 »
opravdu se v celé komunitě nenajde člověk, který by alespoˇn rámcově tušil, čím by to mohlo být a kde začít? Bože nenuˇtte me přecházet zase zpět na Windows ;-), každý musí uznat, že takto je to nepoužitelný systém.

Popravdě největší chyba, jakou  jsem mohl udělat byl přechod z 7,10 na 8,04. Spousty věcí, které na starší verzi fungovaly bez náznaku problému v nové verzi nefungují (třeba ta čeština, bug v driveru síˇtovky, i třeba taková blbost jako nefunkční nastavení přepínání klávesnic, kde to po restartu nefunguje).

Většinu těchto věcí, které na 7,10 šly, ale na 8,04 ne jsem už vyřešil, ale ta čeština...

ještě přidám výpis z xorg.conf nastavení klávesnice

Kód: [Vybrat]
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "cz,us"
Option "XkbVariant" "qwerty,"
Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll"
EndSection
« Poslední změna: 01 Června 2008, 18:21:08 od proky.hb »

anicka

• Host
« Odpověď #5 kdy: 01 Června 2008, 18:25:44 »
Nemohl by tento problém být způsoben špatnou detekcí/chybnou volbou klávesnice?, která neumí zobrazit tzv. mrtvou klávesu, jíž se píše právě čárka nad písemenem (ó) a háček nad písmenem (ť, ď, ň).

Hodilo by se napsat, jaký stroj (PC, notebook, laptop) máte a jakou klávesnici jste si aktuálně v systému nastavil.

proky.hb

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 01 Června 2008, 18:29:55 »
mám notebook MSI MEGABOOK L735X. Klávesnice je nastavená Generic 105 kláves intl. shodně jako byla u Edgy.

anicka

• Host
« Odpověď #7 kdy: 01 Června 2008, 19:13:26 »
Tak to je zajímavé, mám téměř skoro stejný xorg.conf - sekci "InputDevice":

Section "InputDevice"
   Identifier   "Generic Keyboard"
   Driver      "kbd"
   Option      "XkbRules"   "xorg"
   Option      "XkbModel"   "pc105"
   Option      "XkbLayout"   "cz"
EndSection

Při nové (čisté) instalaci Ubuntu 8.04 Hardy Heron jsem nastavila jazyk na český. V GNOME mám ručně nastavenou klávesnici "IBM ThinkPad 560Z/600/600E/A22E" (laptop IBM ThinkPad T30). A s "mrtvou klávesou" nemám problém (ani ve FF, GG nebo HH).

Co se stane, když ručně nastavíte v GNOME jiný typ klávesnice? Třeba podle značky notebooku anebo otestovat i jiné druhy klávesnice? - Podívala jsem se do nabídky klávesnic (rozložení klávesnice), a pro Váš notebook MSI MEGABOOK bych otestovala druhy klávesnic pod položkou "Microsoft Inc." ...

Ještě mě k tomu popisku ohledně Vašeho typu klávesnice napadá - máte kompletně počeštěný systém? Viz "Generic 105 kláves intl." vs. "Obecné PC 105 kláves (mez.)"

proky.hb

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 01 Června 2008, 19:40:37 »
Generic 105 kláves intl. vs. Obecné PC 105 kláves mez je podle mě to samé, pouze jinak přeložené, nebo se pletu?

Ještě mě k tomu popisku ohledně Vašeho typu klávesnice napadá - máte kompletně počeštěný systém? Viz "Generic 105 kláves intl." vs. "Obecné PC 105 kláves (mez.)"

Jinak vyzkoušel jsem s x klávesnicemi a pořád shodný problém, spíš to vypadá na jiný problém než na to, že by s mou klávesnicí ubuntu nekomunikoval korektně. Které balíky se starají to tyto věci? Například v Jazykové podpoře (systém > jazyková podpora) je checkbox Aktivovat podporu pro zadávání složitých znaků. Chová se to identicky ať to mám zatrhnuté či nikoliv. Nemůže být problém v něčem takovém?
« Poslední změna: 05 Listopadu 2008, 11:21:40 od Anna Taliánová »

proky.hb

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 01 Června 2008, 20:03:44 »
tak je to vyřešené... chjo :-), takový práce a taková blbost. Opravdu v nastavení jazykové podpory NESMÍ BÝT ZAŠKRTNUTÁ podpora zadávání složitých znaků. Nastavení se projeví až po tvrdém restartu, ne pouze po restartu x (ctrl+alt+backspace).

ňóťď atd. již funguje

Každopádně díky za odezvy, já mám pořád takový vychytávky na který mi nikdo moc neodpovídá :-)

prokyz

• Návštěvník
Re: české znaky [vyřešeno]
« Odpověď #10 kdy: 29 Října 2008, 23:05:29 »
Díky proky...  ;) vyřešil jsi můj problém. a částečně taky problém se zadávání rozšířené sady diakritických znamének - to co mi ve win fungovalo kombinací pravý alt + klávesy první řady a poté zadání samohlásky. vhodné pro psaní např francouzských znaků (â, è, ç, ...), apod. sice to nejde přes samotný alt, musí se přidat i shift, ale alespoň to funguje a relativně snadno. díky.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.