Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Video4Linux (U5.10) & webcamera WB1400-T  (Přečteno 1944 krát)

elfman

• Návštěvník
Video4Linux (U5.10) & webcamera WB1400-T
« kdy: 12 Července 2006, 07:27:18 »
Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, zda Ubuntu 5.10 má standardně podporu pro Video4Linux (aniž bych musel znovu kompilovat jádro, nebo tak něco)?

Mám totiž potíže s kamerou WB1400-T. Ve všech návodech se píše, že stačí, když zavedu modul SPCA5XX pomocí MODPROBE, a měla by fungovat. Pomocí DMESG zjistím, že systém registroval nový ovladač. Ale V4L tu nikde není. Jen Linux Video Capture 1.00. Když přidám "v4l" do xorg.conf (Modules), tak se dle logu aktivuje, ale stejně mi to nefunguje.

V adresáři /dev se mi také vůbec neobjevilo zařízení video0. I když ho vytvořím přes MAKEDEV nebo MKNOD a případně pak LN na video, tak mi programy jako STREAMER stejně hlásí, že nemohou najít /dev/video0 (zařízení neexistuje). Totéž V4L-CONF (can't open /dev/video0: No such device).

Pomocí LSMOD jsem si zjistil, že jsou zavedeny moduly jako videodev (používá ho spca5xx) nebo usbvideo. Kamera je v LSHW nebo LSUSB vidět. Když jí odpojím a připojím, tak to DMESG zaregistruje jen jako:

[5927575.541000] usb 1-2: USB disconnect, address 3
[5927577.957000] usb 1-2: new full speed USB device using uhci_hcd and address 4

Když vytvořím video0 pomocí mknod, tak stejně nemůže najít dané zařízení. Existuje nějaký příkaz na přiřazení USB zařízení na /dev/video0 nebo se to má provést automaticky po připojení. Je možné, že daný ovladač v Ubuntu tuto kameru nezná?

Když mám dejme tomu čistou instalaci Ubuntu 5.10 s jádrem 2.6.12.10, co všechno musím provést, aby mi začala kamera fungovat?

Předem děkuji za jakokoukoliv odpověď.

elfman

• Návštěvník
Video4Linux (U5.10) & webcamera WB1400-T
« Odpověď #1 kdy: 13 Července 2006, 14:33:58 »
Chyba je (údajně) v ovladači spca5xx z verze 5.10. Prý je špatný. Jen co půjdou zdroje (nějaký výpadek), tak si stáhnu opravené pro kompilaci (nebo Ubuntu 6). Jinak to snad mám dobře....

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.