Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Den kdy mi Ubuntu podkoplo nohy  (Přečteno 9402 krát)

honorguard

• Host
Den kdy mi Ubuntu podkoplo nohy
« kdy: 19 Května 2008, 22:37:33 »
Ahoj,
jistě všichni víte že se blíží black screen of death a tím pádem smrt všech modrých obrazovek. Plno z vás si jistě domyslelo, že se budou uživatelé bát a buď přejdou nebo budou legalizovat. 3 mí kamarádi se rozhodli přejít s tím že si win zatím nechají na Dualboot na hry. A co se stalo? Všem spadnul boot live CD do busyboxu. Proč? Protože mají disky Seagate... Naneštěstí je jádro nějak nenávistné vůči této firmě. Koukal jsem na forum a kdysi to tu řešil EuGenio. Já osobně bych si s tím možná po pár hodinách hraní poradil, ale oni určitě ne a já nemám čas objíždět kamarády a instalovat jim Linux... Takže jsem si rovnou od dvou vyslechnul že Linux je na p***. Pouze jeden mi řekl že zkusí nějaké jiné livko (kdysi mi u něj chodil tuším Slax). Takže jsem ho nasměroval na Fedoru... každopádně ti další dva pokud se objeví řešení budu dokopávat dlouho... Jediné co mě zajímá je ještě jestli je to chyba jen Ubuntu-based dister nebo kompletně celého jádra v každém distru...
Každopádně takový kopanec jsem nečekal...
« Poslední změna: 20 Května 2008, 14:20:43 od Anna Taliánová »

Radix

• Stálý člen
  • **
Re: Den kdy mi Ubuntu podkoplo nohy
« Odpověď #1 kdy: 19 Května 2008, 23:01:15 »
Já mám disky Seagate, dokonce čtyři a žádné problémy jsem s tím nikdy neměl. Chyba bude asi jinde.

honorguard

• Host
« Odpověď #2 kdy: 19 Května 2008, 23:06:32 »
na základě tohoto threadu
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=20974.0
jsem se všech po ICQ zeptal co mají za disky. Někteří z hlavy, jiní si zapli Everest, ale všichni mi řekli, že Segate... proto hádám že chyba bude asi tady...
« Poslední změna: 20 Května 2008, 12:08:28 od Anna Taliánová »

truhlik

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 19 Května 2008, 23:13:09 »
A nedals jim vsem spatne vypalene CD?  ;)
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

emil54

• Host
« Odpověď #4 kdy: 19 Května 2008, 23:18:52 »
Ja oprasuju Ubuntu na trech compech s disky Segate a nikdy problem nebyl - ani pri instalaci, ani jindy...

honorguard

• Host
« Odpověď #5 kdy: 19 Května 2008, 23:30:03 »
Nedal. Všichni 3 si ho stahovali, každý sedí za jinou sítí a všem souhlasili MD5 součty...
Možná je problém s jen s nějakými disky... každopádně se opět prokázalo že jsem největší smolař na světě...

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #6 kdy: 20 Května 2008, 07:12:31 »
Možná, že jsem to měl dopsat nakonec vlákna http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=20974.0, které jsem ohledně svého problému se SATA diskem a následným pádem Livka do BusyBoxu založil a nakonec i sám vyřešil. Problém nebyl se SATA diskem jako takovým - už vůbec to nebylo tím, že disk byl SEAGATE. Bylo to kupodivu tím, že jádro HH z nějakého důvodu nemá podporu pro SATA řadič SB600, který je součástí čipových sad od AMD (konkrétně u me je to AMD X580) pro procesory AMD ;D

Při řešení svého problému jsem vygooglil nějakou stránku (styl ala wiki, možná wiki), kde byl seznam různých chipů a jejich kompatibilita s linuxovým jádrem - a tab bylo u SB600 stačí přidat bootovací parametr pci=nomsi.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Miko10

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 20 Května 2008, 07:36:32 »
Nechcem robit flame, ale Ubuntu mi pride od verzie 7.04 cim dalej horsie... Ano ma zakazdym par fajn vychytavok, ale nie su odladene...
Fujitsu-Siemens V6535, CD T3200, 3GB RAM, 320 GB HDD, Wifi Atheros 242x, Ubuntu 10.10

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #8 kdy: 20 Května 2008, 07:44:05 »
Nechcem robit flame, ale Ubuntu mi pride od verzie 7.04 cim dalej horsie... Ano ma zakazdym par fajn vychytavok, ale nie su odladene...
presne tak! U nas na Slovensku na to mame priliehavy vyraz: "ZASPAL NA VAVRINOCH"
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

ufaak

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 20 Května 2008, 08:14:55 »
a u nas v Cesku se zase rika "Zaspal na vavřínech" ;D
« Poslední změna: 20 Května 2008, 12:12:19 od Anna Taliánová »
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Radix

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 20 Května 2008, 08:53:30 »
I grafika se v HH podivně zhoršila. Třeba v K3b jsou při vypalování některé nápisy přes sebe, tudíž nečitelné. Dřívější verze to nedělaly.

Luban

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 20 Května 2008, 09:28:00 »
Na HH jsem se těšil. Zatím se mi nedostává času na přechod z GG. Doufám jen, že u mě to bude vše v poho (stabilita, rychlost) :).
I když mě Ubuntu taky občas naštve, tak díky tomuhle fóru zůstávám. U jiných distribucí takvouhle podporu nevidím (třeba ji tolik nepotřebují   ;D).
No uvidíme, až bude čas, jak to dopadne ...
« Poslední změna: 20 Května 2008, 12:10:59 od Anna Taliánová »

JohnyN

• Host
« Odpověď #12 kdy: 20 Května 2008, 10:35:35 »
Zdravím, mám disky Ultra ATA Seagate 120GB a WesternDigital 20GB. Feistyho som mal ešte na WD, od GG všetko inštalujem na Seagate a žiadne problémy.
Ubuntu som už bootoval na viacerých PC avšak iba s diskami Ultra ATA. Na SATA disk (tuším WD) som bootoval iba LiveCD Puppy Linux 2.16 a tiež žiadne problémy.

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #13 kdy: 20 Května 2008, 10:42:50 »
tak me Ubuntu podkopava zcela pravidelne, kdyz ho zkusim (abych mu nekrivdil tak od dob 7.10) ..

Honzin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 20 Května 2008, 11:48:35 »
Nevím jak u Vás v Česku, ale u nás v Česku se říká "Usnul na vavřínech"  ;)  :D

btw. ale taky mám pocit, že se to zhoršuje...
« Poslední změna: 20 Května 2008, 12:12:33 od Anna Taliánová »

ufaak

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 20 Května 2008, 11:59:48 »

tak ted jsi me dostal :D

ono se rika totiz u nas na Morave ;D
« Poslední změna: 20 Května 2008, 12:13:01 od Anna Taliánová »
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Zdenek K. aka "djz88"

• Aktivní člen
  • *
  • Join the Darkside
« Odpověď #16 kdy: 20 Května 2008, 12:04:31 »
Me se to nezda.....
muj laptop se seznamil s GG (7.10) zpocatku pokulhaval.... co si matne vzpoominam, tak problem byl s vydrzi baterie, Compizem, cteckou karet apod. ... pozdeji po vyladeni jsem byl spokojen (pouze 2 minutovy boot bez pripojeni site (network)). Po prechodu na HH (8.04) compiz v poho, ctecka taky jde, ale webka nejde, zvukovy server pulseaudio asi nepodporuje muj hw, nezprovoznil jsem jej, FF3 se freezuje, pidgin mi bere vic CPU.... nevim .... pockam a uvidim,ale uvazuji o dwngrade na 7.10 ...  :(

« Poslední změna: 20 Května 2008, 12:14:08 od Anna Taliánová »
I <3 TRANCE mjuzik

Honzin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 20 Května 2008, 12:06:26 »

tak ted jsi me dostal :D

ono se rika totiz u nas na Morave ;D
to je odhalení  :D

*PRST NAHORU*  ;)
« Poslední změna: 20 Května 2008, 12:14:31 od Anna Taliánová »

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #18 kdy: 20 Května 2008, 12:09:53 »
Ono problemy s wifi a zvukem jsou normalni.I kdyz se cekalo, ze to bude lepsi, tak se tyto problemy nedaji generalizovat a lze rici, ze je to problem individuelni. Ale zaradit v FF3 v tomhle stavu do final LTS uz o necem vypovida. Mam pocit, ze na to v Canonicalu s.erou - netesi me to a nevim proc!   
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

honorguard

• Host
« Odpověď #19 kdy: 20 Května 2008, 13:28:20 »
Ono Firefox 3 byla opravdu blbost. Třeba já bych v něm rád testoval, jenže nemůžu. Sice při brouzdání na netu se mi nefreezuje, ale když zadám http://localhost/jakub/princezna/index.php tak mi napíše něco ve smyslu "server nenalezen". Jelikož to v Opeře funguje tak si vůbec nedovedu vysvětlit čím to může být.

Jinak abych Ubuntu zase moc nekřivdil, tak v GG mi nefungovala grafika a compiz a teď už mi to funguje jak má. Taky mi začala fungovat Hibernace... Ale jelikož některým z vás problémy přibyly... a hlavně mě zarazilo to, že kámošům nenaběhlo to Livko. Docela mě to v jejich očích muselo shodit... Ještě možná ve středu když bude čas vyzkoušim ty bootovací parametry jak psal EuGenio... ale nevim nevim.

Kamarád z práce si pořád stěžuje, že Linux není pro normální uživatele a že je jen pro programátory. Skoro každý den mu to vyvracím, že se to zlepšuje, že dnes ani nemusí používat příkazovou řádku atp. ... Představa, že bych mu donesl Live CD a pak bych mu musel vysvětlovat jak zadat bootovací parametry (jako že dnes to budu dělat ve VB poprvé v životě abych to mohl vysvětlit kamarádovi)... to už by mi věci okolo Linuxu a BFU "nežral"...
« Poslední změna: 20 Května 2008, 14:29:59 od Anna Taliánová »

Zdenek K. aka "djz88"

• Aktivní člen
  • *
  • Join the Darkside
« Odpověď #20 kdy: 20 Května 2008, 14:07:26 »
Abych to jen upresnil.... kdyz mi nejak "haluzil" zvuk v pulse audiu... a take jsem nemohl nastavovat hlasitost (doinstalovaval jsem i podpurne utility) apod., tak sem nastavil alsa, a vsechno jede bez problemu.....

A k HH celkove, pravda je ze bootuje rychleji.... rychleji najizdi i Gnome.... compiz mam compilovany a bez problemu...  ale na druhou stranu ... webcamera nejde ...ackoliv ji system najde a detekuje spravne... hibernace mi jde pouze na disk .... zatim sem nezprovoznil suspend to ram... tedka jsem si vzpomnel, ze wifi karta jede, ale nesviti (nekde sem se docetl, ze je potreba neco patchnout v kernelu) +klasicke problemy s networkmanagerem... mozna sem se unahlil...ale v prvni chvili sem mel pocit, ze HH je Beta verze....

BTW v GG jsem s FF3 problemy nemel.... uvidime co prinese Final Release

Jinak se ztotoznuji s HONORGUARDEM - ve veci: Linux pro BFU ... Take jsem doporucil BUNTU svym pratelum.... avsak musel jsem jim nastavit system tak, aby jim fungovalo vse... ale tedka jsou spokojeni...
« Poslední změna: 20 Května 2008, 14:31:43 od Anna Taliánová »
I <3 TRANCE mjuzik

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #21 kdy: 20 Května 2008, 14:21:42 »
Představa, že bych mu donesl Live CD a pak bych mu musel vysvětlovat jak zadat bootovací parametry (jako že dnes to budu dělat ve VB poprvé v životě abych to mohl vysvětlit kamarádovi)... to už by mi věci okolo Linuxu a BFU "nežral"...

Ono je to sice obdobné situaci, kdy Windows XP potřebovaly disketu s drivery na sata, jinak se nenainstalovaly, ale to se těžko vysvětluje, že.. :)

Když někomu (jen velmi dobrým přátelům) instaluju Linux, tak se snažím je předem obeznámit s tím, že to je jiné než Windows, lepší, ale také se zádrhely a osobně tak činím jenom pokud ten člověk změnu opravdu chce (což je obvykle období pokročilého zoufalství v době, kdy legální Windows s legálními programy po cca 10 měsících od předchozí instalace začnou zadrhávat, zpomalovat a chcípat). Pak si nachystám baterii CD (Debian, Ubuntu, OpenSuSE - něco se chytnout musí :) ), 10 metrů UTP kabelu, otevřeme flašku a jde se na věc :)

Lidem, u kterých tuším, že to pro ně není (přes den stahování, přes noc WoW, windows od Franty od vedle, taktéž antivir :) - ale nadávají že jim to hází ty "modrý obrazovky s varováním, že zastavili systém, aby se nepoškodil", přičemž už nemají "to CD na základní desku, bez kterýho to nejede") jen rozdávám LiveCD, pro které nemám uplatnění - většinou s nějakým vtipným komentářem :)
« Poslední změna: 20 Května 2008, 14:34:55 od Anna Taliánová »

honorguard

• Host
« Odpověď #22 kdy: 20 Května 2008, 16:42:15 »
Představa, že bych mu donesl Live CD a pak bych mu musel vysvětlovat jak zadat bootovací parametry (jako že dnes to budu dělat ve VB poprvé v životě abych to mohl vysvětlit kamarádovi)... to už by mi věci okolo Linuxu a BFU "nežral"...

Ono je to sice obdobné situaci, kdy Windows XP potřebovaly disketu s drivery na sata, jinak se nenainstalovaly, ale to se těžko vysvětluje, že.. :)

No o SATA mi povídej. Je to tři týdny kdy jsem reinstaloval strejdovi legální win... dám CD, nabootuju a ... nenalezen disk... když jsem se kouknul do googla, málem jsem omdlel. Strejda totiž není vlastníkem disketové mechaniky. Nakonec jsem to řešil přes BIOS IDE kompatibility modem, ale kdyby tam nebyl... takže jestli máte SATA Segate a nejde vám Ubuntu tak si tam dejte boot CD Windows a uvidíte že může být i hůř :D
« Poslední změna: 20 Května 2008, 17:01:08 od Anna Taliánová »

Myro

• Aktivní člen
  • *
  • skill: Bill
« Odpověď #23 kdy: 20 Května 2008, 16:58:17 »
Ja mám dva disky Seagate a Ubuntu no problem. Ale keď som inštaloval XP hneď na začiatku čierna obrazovka. Bol so z toho uplne preč pretože predtým všetko fungovalo ako hodinky. Nakoniec mi došlo že som kupoval nový disk a tak som ho odpojil a nainštaloval XP potom som nový disk znovu pripojil.
CPU: Sempron 2800 1,612 Ghz @ 1,800 Ghz. HDD: Seagate 160 GB,Seagate 40 GB. RAM: 1512 MB. Grafika: Nvidia Geforce 6100 OS: Ubuntu HH 8.04.3 Windows XP CZ
Acer Extensa 5620 : Ubuntu HH 8.04.3 / OpenSuse 11 + KDE

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #24 kdy: 20 Května 2008, 17:17:58 »
Ono Firefox 3 byla opravdu blbost. Třeba já bych v něm rád testoval, jenže nemůžu. Sice při brouzdání na netu se mi nefreezuje, ale když zadám http://localhost/jakub/princezna/index.php tak mi napíše něco ve smyslu "server nenalezen". Jelikož to v Opeře funguje tak si vůbec nedovedu vysvětlit čím to může být.
Mne to na te strance zase pise "problem loading page.. unable to connect" :-D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.