Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rozšiřování Ubuntu ve škole?  (Přečteno 12517 krát)

DarkenCZ

• Host
Rozšiřování Ubuntu ve škole?
« kdy: 12 Července 2006, 20:40:23 »
Docela mě zaujalo toto: http://knihovna.vslib.cz/Ubuntu-Linux-zdarma-v-knihovne-441.php
(už nevim z jakýho threadu to mam :))
a uvažuju že něco podobnýho zkusim i u nás na gymplu, ale v menším měřítku.

Přemejšlim jestli mam dát na nástěnku nějakej papír, kde popíšu výhody Ubuntu a ty CD budou budou třeba ve studovně a nebo tam jen dát papír a že ty CD mam u sebe já. Aby to tam nějakej zarytej Wirdowsák nezlikvidoval...

Uvítal bych i nějaký nápady co napsat na ten papír, aby to někoho upoutalo, ale vypadalo to jakž takž seriózně.

Díky

P.S.: mluvil jsem o Ubuntu i s učitelem na IVT a ten řikal že ho možná příští rok dá i do osnov nepoviný informatiky, takže by to určitě mělo význam

Amáta,OP

• Návštěvník
    • http://dominikanky.cz
« Odpověď #1 kdy: 12 Července 2006, 21:16:47 »
Jen do toho!

Příští týden nasazuji Edubuntu v počítačové učebně, dám pak vědět zkušenosti. :)  Od následujícího školního roku vyučuji v IVT ovládání operačního systému, a ne ovládání Widlí!  ;)

martinka

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 14 Července 2006, 09:52:10 »
Jen směle do toho! Taky bych uvítala v našich hodinách informatiky spestření a přeměnit windowsy za ubuntu. Myslim, že by se naše obzory rozšířily a mnoho spolužáků by pochopilo, že linux není jen blbý systém, jen ovládaný přes příkazovou řádku, ale systém, který nabízí mnohem zajímavější a lepší možnosti než windows. Určitě by se zmírnilo i nelegální přepalování cd. A hlavně kecy o tom, že na linuxu nepojedou hry apod.

Uvítala bych linux ve škole a mohla bych se pokusit navrhnout to učiteli informatiky. Je do počítačů blázen a tak si myslim, že můj nápad nadšeně příjme.

Ondřej Trhoň

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.trhon.cz
« Odpověď #3 kdy: 14 Července 2006, 13:57:44 »
My máme v učebně SUSE různý verze. Ale já bych tam dal Ubuntu.

Josef Kříž

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 14 Července 2006, 14:05:58 »
to: Bornnover: Do učebny chystáme Ubuntu, ale musíme se ještě domluvit se správcem(zásupcem). Dokonce už sem doma jeden PC z učebny měl abych ho předělal. Teď je hotovej a stačí ho pouze rozkopčit na ostatní. Takže se máš na co těšit :-D

Amáta,OP

• Návštěvník
    • http://dominikanky.cz
« Odpověď #5 kdy: 18 Září 2007, 16:59:12 »
Hm, kdysi jsem slíbila napsat zkušenosti, tak aspoň něco málo :)

Už druhý rok používáme na celé škole Edubuntu (kromě windows stroje v kanceláři) a všichni jsme celkem spokojení, studenti si zvykli rychle, učitelé po trochu reptání. :)

Jelikož máme studenty celkem nenáročné, nemáme téměř žádné problémy s chybějícími programy apod.

Jediné co občas dělá problémy jsou virtuální uživatelé přes LDAP a sdílení serverových složek přes sambu.

Několik studentů už si bralo CD Ubuntu i domů a začalo ho používat. Také na naší škole proběhlo několik kurzů a školení od MŠMT, takže spoustu dalších učitelů si mohlo vyzkoušet že to jde i bez woken :) Samozřejmě jsem při té příležitosti trochu distribuovala CD ... :)

Takže kdo má možnost ale váhá s nasazením Ubuntu do škol - směle do toho!! ;)
« Poslední změna: 24 Ledna 2008, 17:59:04 od Anna Taliánová »

Beetljuice

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 18 Září 2007, 17:20:55 »
amata: výborně ... tleskám :) to je skvělé ....
Aj dont spíík ííngliš :)

ADIO45

• Stálý člen
  • **
  • snažím poradit...nezáleží na karmy ale snahu :)
    • Dráčkovo herní doupě
« Odpověď #7 kdy: 18 Září 2007, 17:39:11 »
u nás ve škole neučíme Edubuntu :( ale Wokno Xp
Toshiba L505 - iCore-3, ATI Radeon HD, 4GB ram,500GB  + Win7 s virtual Ubuntu
Neumím psát česky. Jsem sluchově postižení...

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 18 Září 2007, 18:32:15 »
Má neteř chodí na gimpl do Vrchlabí. Koukala, když viděla Ubuntu  na mém stroji a povidala "Ty máš taky to Ubuntu? My ho máme ve škole..." :) Takže někde se asi přece jen používá. ;)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Pavel Půlpán

« Odpověď #9 kdy: 18 Září 2007, 18:47:14 »
Clovek by tomu ani malem neveril... on si Linux precijenom nakonec nachazi cestu do skolskych vrstev? Ze by uz to prestavalo byt vyhradou vybranych oboru vysokych skol a univerzit? :cool:

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #10 kdy: 19 Září 2007, 11:59:34 »
Přesunuto do obecné dikuse...

Školy jsou nejlepší možnost k rozšíření linuxu, takže jen tak dál :).

mAXxZ!

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 19 Září 2007, 12:04:22 »
dva roky jsme ve škole měli Debian nakonec náš učitel informatik kompletně předělal celou sít na škole a na všechny se udělalo Gentoo, jelikož počítače jsou všude stejné stačilo to rozkopírovat. Bohužel po 3 letech přišel správce síťe neumí v linuxu nic, takže celá škola je teď po Windows XP bohužel...
Acer Aspire 5101ANWLMi

Czario

• Stálý člen
  • **
  • skill :: passive-llama
« Odpověď #12 kdy: 19 Září 2007, 12:14:57 »
Pro propagaci Ubuntu doporučuji omrknout vlákno "Návrh plakátu/inzerátu": http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=13980

Jsou tam zajímavé nápady a pracuje se už na 2 verzích a 3tí je v plánu. Vypadá to pěkně..
Takovej plakátek v každé škole, jen jako informativní reklama.. + pro nějakou větší kampaň pro určitou školu by to šlo i přizpůsobit...

Nebo případně plakát s nějakou rychlovysvětlivkou jak ubuntu použít na daném institutu. Zde se přihlašte a zadejte ... Dostanete se do prostředí a zde můžete dělat to a to... (nějaký prinsreeny s popiskem...)
Mohlo by to vypadat pěkně a profesionálně... Studenty by to víc motivovalo ke změně systému...

ADIO45

• Stálý člen
  • **
  • snažím poradit...nezáleží na karmy ale snahu :)
    • Dráčkovo herní doupě
« Odpověď #13 kdy: 19 Září 2007, 16:31:09 »
Citace: vojtech.t
Ale u nás ne :(
Toshiba L505 - iCore-3, ATI Radeon HD, 4GB ram,500GB  + Win7 s virtual Ubuntu
Neumím psát česky. Jsem sluchově postižení...

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #14 kdy: 19 Září 2007, 16:33:22 »
Citace: ADIO45
Citace: vojtech.t
Ale u nás ne :(
V mé bývalé škole jsem se taky snažil bezvýsledně... Učitelka IVT sice považovala Linx za dobrou věc, ale do školy prý nejde...

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 19 Září 2007, 18:17:31 »
No na našej škole idú všetky učebne (asi 5) na WinXP.Pre neschopnosť vyučujúcich to inak asi ani nebude. ALe po škole som rozbehol letákovú akciu. Bohužiaľ nie som moc solventný a tak to ostalo len pri 5 plagátoch.  Bohužiaľ veľká akcia na propagáciu chce viac peňazí. A to zatiaľ nemám.

Keby sa dala spraviť aspoň profesionálna prezentácia v elektronickej podobe, ktorá by sa mohla predložiť aj u vyučujúcich bolo by to super. Samozrejme papierové letáky by boli taktiež skvelé.

Ale držím palce pri rozbehnutom projekte.

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #16 kdy: 19 Září 2007, 18:58:13 »
V naší škole jede jedna počítačová učebna na Windows XP (asi 14PC), druhá na Mandriva 2007.1 (asi 16PC, ale starší kousky než ve Windows učebně), jeden server na Trustix Secure Linux, druhý je myslím momentálně mimo provoz, jinak asi Windows, všechny další PC ve třídách a kabinetech jedou na Windows 2000 a XP.

monty

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 19 Září 2007, 22:06:25 »
Ve škole (SŠE Frenštát p. R.) máme pět počítačových učeben... Dvě jsou only-Linux (openSUSE), ostatní tři jsou dualbooty - XP + openSUSE. Školní servery jsou taky pokud vím pod Linuxem :)
Tudíž si nemyslím, že by Linux neměl do škol přístup... záleží to jen na učitelích a přístupu.

Skeletonix

• Host
« Odpověď #18 kdy: 19 Září 2007, 22:13:25 »
ty jo ... tady to vyzerá, že Linux je hojně rozšířen. :D

puba

• Aktivní člen
  • *
Re: Rozšiřování Ubuntu ve škole?
« Odpověď #19 kdy: 09 Ledna 2008, 22:38:21 »
...tak treba ta pekna 4ka z fyziky, to je takova prvni vlastovka....  ;D
HP Pavilion dv2058ea (Intel Core Duo 1,66GHz, 2GB RAM, Geforce 7200 Go - 256MB, WD-120 GB sata, WiFi, Bluetooth, ctecka 5in1 ), Ubuntu HH 8.04

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 10 Ledna 2008, 11:07:09 »
Tý brďto to jsem ani netušil že tohleto dělají :) Teda jako tyhle vánoce jsem tu nic takového neviděl, ale to bylo asi proto že do tý knihovny nechodím. To si u mě dosti šplhnuli! Asi bych tam měl začít chodit a třeba když se na to párkrát zeptám tak to zase zkusej.
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

Miko10

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 10 Ledna 2008, 16:02:33 »
No ja som minuly rok spravil na jednej zakladke ubuntacky server so sambou, ktory bezal ako PDM. Na klientoch bol dualboot, ja som mal vyucbu v ubuntu, ostatny ucitelia v XP. Ale tento rok sem prisla nejaka firma, ze ako vypomoc pri vyucbe. Odstavili server, zrusili dualboot.... No proste parada.
Fujitsu-Siemens V6535, CD T3200, 3GB RAM, 320 GB HDD, Wifi Atheros 242x, Ubuntu 10.10

Dr.Silenator

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: 11 Ledna 2008, 10:00:16 »
Je to celkem škoda, že linux není na většině škol, hodně to zvýší počítačovou gramotnost. U náš na gymplu se taky snažím provádět "linuxaci obyvatelstva" :-D
« Poslední změna: 11 Ledna 2008, 10:05:50 od Dr.Silenator »
Lenovo ThinkPad T61 - Ubuntu 8.10, Core2duo 2.0Ghz+2GB RAM+128 Nvidia Geforce 7600GS - Slackware 11.2

pavolzetor

• Host
« Odpověď #23 kdy: 12 Ledna 2008, 17:50:55 »
u nas na skole su takmer vsetky win ale pracuje sa na linuxoch (bud ubuntu alebo kubuntu)

Chrizo

• Aktivní člen
  • *
    • Nepsavec
« Odpověď #24 kdy: 12 Ledna 2008, 19:54:06 »
u nás pomalu ani neví co to linux je  :-\

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.