Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: MPlayer - poměr stran videa  (Přečteno 4639 krát)

Pantáta

• Návštěvník
MPlayer - poměr stran videa
« kdy: 21 Května 2008, 13:26:19 »
Nemůžu přijít, kde se v MPlayeru nastavuje, aby zachovával poměr stran u videa, když tažením myší zmenšuji/zvětšuji okno videa. Obraz se vždy zdeformuje. Děkuji za rady.

Pavel Půlpán

Re: MPlayer - poměr stran videa
« Odpověď #1 kdy: 21 Května 2008, 13:29:04 »
Co mu to nastavit napevno?
Kód: [Vybrat]
-aspect 4:3

Pantáta

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 21 Května 2008, 13:45:34 »
Bohužel to nepomaha. Video se sice spustí se správným poměrem stran, ale jakmile změním velikost okna, obraz se zase zdeformuje, místo toho, aby po stranách vytvořil černé okraje jako jiné přehrávače.

Pantáta

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 21 Května 2008, 14:27:13 »
A právě jsem zjistit, že výše uvedená záležitost se děje jen pokud pouštím video přes GUI mplayer, pokud pustim mplayer z přikazové řádky vše funguje, jak má a okno si při změně velikosti drží poměr stran. Ve složce ~/.mplayer jsem našel dva konfigurační soubory: config a gui.conf. Jeden pravděpodobně pro GUI rozhraní  a druhý pro řádku. Řekl jsem si, že tedy překopíruji configuraci z config do gui.conf, ale po otevření souboru jsem zjistil, že soubor config je prázdný a nastavení je jen v gui.conf. Tak jsem z toho víceméně trocho zmaten.
« Poslední změna: 21 Května 2008, 16:23:52 od Pantáta »

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #4 kdy: 21 Května 2008, 15:32:07 »
Myslím, že váš problém vyřeší, když do toho config souboru dáte aspect=4:3 nebo tak něco. Vím, že z tohoto souboru se berou parametry, pokud spouštíte mplayer z konzole bez parametrů. Funguje to ale i pro gui - např já mám v config pouze zoom=yes , abych mohl přehrávat přes x11 ve fulscreenu.

Prostě se mi zdá, že parametry/volby mplayeru můžete nastavit na třech místech 1) v příkazové řádce 2) v souboru config 3) v gui. Vůbec ale netuším, který způsob má v případě konfliktu prioritu.

Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 21 Května 2008, 15:52:39 »
ja myslim, ze davat napevno pomer stran je blbost, protoze to zalezi na pomeru stran videa, ktery prehravate a to muze byt ruzny. osobne jsem uz davno utekl od ruznych grafickych nastaveb mplayeru k tomu klasickemu, protoze porad jsem mel nejake problemy s nastavenim a i to mnozstvi funkci dostupne pres klavesove zkratky je v mplayeru vetsi.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #6 kdy: 21 Května 2008, 15:56:03 »
Také nemyslím, že je to vhodné dávat "natvrdo" - ale proti gustu ...

Mimochodem, super stránka o mplayeru je zde: http://wiki.ubuntu.cz/MPlayer Po přečtení těchto stránek jsem mplayerácké GUI opustil.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

dexter_cz

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 21 Května 2008, 16:07:39 »
ja sem mel ten samy problem,mam sirokouhli monitor.
do mplayer.conf nastav,jestli mas sirokouhlej monitor
monitoraspect=16:10
Acer Aspire 5670 - Ubuntu 10.04
Intel Core2duo 1,8 ghz,2GB ram,Nvidia 260 gtx- ubuntu 10.04,opensuse 11.1 a win 7

Pantáta

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 21 Května 2008, 16:10:52 »
Ja nevím jestli se dobře chápáme, ale jde mi o toto. Pustím nějaké video, otevře se okno přehrávače v poměru stran v jakém je to video (nastaveno v gui aspect na original), ale jelikož je toto okno malé, chci ho zvětšit (ale ne úplně na fullcreen), chytnu tedy roh okna myší a táhnu, ale jakmile okno zvěším, rozhodí se poměr stran a já mám třeba nudli širokou přes celou obrazovku, ale vysokou jen pár centimetrů (trefit přesně ten poměr takhle na oko myší přesně nejde).  

GUI rozhraní mplayeru používám z praktických důvodů. Používám nautilus, na ploše mám ikonu s adresářem filmů, dvakrát kliknu a už koukám na film. Nedovedu si představit, že bych měl nejřív přes ALT+F2 nebo Gnome-Do otvirat terminal a tam vypisovat celou cestu k filmu, kterou si někdy ani přesně nepamatuji. To přece musí zdržovat, pouštět to tímto způsobem.

Pantáta

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 21 Května 2008, 16:23:31 »
ja sem mel ten samy problem,mam sirokouhli monitor.
do mplayer.conf nastav,jestli mas sirokouhlej monitor
monitoraspect=16:10

Soubor mplayer.conf nemám. V ~/.mplayer mám jen config a gui.conf. Zkoušel jsem to přidávat do obou a žádná změna. Respektive bez GUI ten problém není, ale tam to fungovalo už předtím, ale cokoliv přidám do gui.conf je, jak jsem zjistil, k ničemu, protože při každem startu mplayer přepíše tento soubor původním nastavím, takže tam můžu psát prakticky cokoliv, mplayer prostě vše při startu vrátí do předchozích hodnot, což je více než podivné.
« Poslední změna: 21 Května 2008, 16:25:51 od Pantáta »

Pantáta

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 21 Května 2008, 16:49:13 »
A ještě jsem objevil třetí konfigurační soubor v /etc/mplayer/mplayer.conf. Bohužel nepomohla ani změna v něm.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #11 kdy: 21 Května 2008, 16:51:28 »
Hmm, mně nastavení skrze soubor ~/.mplayer/config funguje

Pantáta

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 21 Května 2008, 17:07:31 »
Hmm, mně nastavení skrze soubor ~/.mplayer/config funguje

Tak se mi to podařilo. To nastavaní musí být zároveň v souboru ~/.mplayer/config a zároveň i v /etc/mplayer/mplayer.conf a pak to funguje. Pokud zadám položku monitoraspect jen do jednoho z těchto souborů, tak to nefuguje.

Problém vyřešen, všem děkuji za rady.

Pantáta

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 21 Května 2008, 17:18:22 »
Každopádně po této zkušenosti a přečtení http://wiki.ubuntu.cz/MPlayer přecházím na mplayer-nogui a myslím, že si ušetřím hodně nervů  :)

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #14 kdy: 21 Května 2008, 17:27:14 »
To je jedině rozumné - člověk neztratí (téměř) žádný komfort, ale získá mnoho možností nastavení, které v GUI prostě nejsou ...

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 21 Května 2008, 18:28:03 »
GUI rozhraní mplayeru používám z praktických důvodů. Používám nautilus, na ploše mám ikonu s adresářem filmů, dvakrát kliknu a už koukám na film. Nedovedu si představit, že bych měl nejřív přes ALT+F2 nebo Gnome-Do otvirat terminal a tam vypisovat celou cestu k filmu, kterou si někdy ani přesně nepamatuji. To přece musí zdržovat, pouštět to tímto způsobem.
jednou jsem pred prehravani filmu klikl pravym tlacitkem na soubor, vybral otevrit prikazem mplayer a od te doby ho mam v kontextovym menu. Jinak je samozrejme mozne nastavit jej jako default misto totemu, je na to nejakej textak v /etc/gnome/defaults.list.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.