Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace Ubuntu - Odstranění Linpusu  (Přečteno 4052 krát)

simp

• Návštěvník
Instalace Ubuntu - Odstranění Linpusu
« kdy: 23 Května 2008, 12:22:19 »
Koupil jsem si notebook, který měl být bez OS, ale je na něm Linpus. Předpokládám, že tedy musí být disk rozdělený na nějaké oddíly atd...
Myslel jsem si, že tam nainstaluji Ubuntu podle zdejšího nejjednoduššího návodu (čistá instalace jediného OS).
Jak mám postupovat, když už je tam ten Linpus? (který chci odstranit, chci jen Ubuntu).
Děkuji.

Pavel Půlpán

Re: Instalace Ubuntu - Odstranění Linpusu
« Odpověď #1 kdy: 23 Května 2008, 12:57:59 »
Postupuj podle návodu... a při rozdělování disku jenom rozděl podle svejch potřeb a zvol formátování oddílů.

simp

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 24 Května 2008, 20:43:54 »
Děkuji. Takže ono je vlastně jedno, jestli je disk rozdělen na nějaké oddíly? Mohu tedy postupovat zcela shodně, jako kdyby tam žádný Linpus nebyl?
Čili v tomto návodu http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD použiji krok 5.1 a mám vystaráno...
Je to tak?

Vetinari

• Stálý člen
  • **
  • ... so better use your brain!
« Odpověď #3 kdy: 24 Května 2008, 21:03:26 »
Je to jedno, ale bude lepší si disk rozdělit na několiv oblastí, ikdyž budeš používat jen ubuntu. Pro budoucí upgrade i větší bežpečnost dat je lepší rozdělit disk na:
/ (tam se naistaluje systém, většinou stačí 7-10GB),
/home (tam budeš všechny data, včetně nastavení programů, pokud provedeš upgrade, nebudeš muset vše znovu pracně nastavovat, jako záložky ve firefoxu, účet na icq, atd., velikost=zbytek disku).
Pokud máš menší RAM (míň jak 2GB, je ještě dobrý vytvořit oddíl pro swap, to je něco jako stránkovací soubor ve win, doporučuju 'doplnit' velikostí do 2GB, tzn. pokud 512MB>1,5GB, pokud 1GB>1GB atd.)

Pokud je to ale na Tebe moc složitý, klidně použij celý disk, nic zásadního tím nezkazíš:)

nudar

• Návštěvník
- Odstranění Linpusu
« Odpověď #4 kdy: 24 Listopadu 2008, 22:22:08 »
caute, koupil jsem si notebook s prednastavenym oddilem linpus(oddil win tam neni) , nainstaloval jsem si tedy ubuntu a ted se ho chci zbavit a mit tam jen WXP, ale nevim jak to udelat, poradte. pri instalaci WXP z cd semi instalace prerusi, z duvodu neposkozeni disku takze se nemuzu dostat ani na opravu konsole. potrebuji vedet jak mam oddil pinpus smazat a kde.diky

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #5 kdy: 24 Listopadu 2008, 22:32:12 »
caute, koupil jsem si notebook s prednastavenym oddilem linpus(oddil win tam neni) , nainstaloval jsem si tedy ubuntu a ted se ho chci zbavit a mit tam jen WXP, ale nevim jak to udelat, poradte. pri instalaci WXP z cd semi instalace prerusi, z duvodu neposkozeni disku takze se nemuzu dostat ani na opravu konsole. potrebuji vedet jak mam oddil pinpus smazat a kde.diky

z nějakého livecd linuxu, které obsahuje gparted nebo podobný nástroj

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.