Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: MC + cestina - aktualni stav?  (Přečteno 3073 krát)

Luke

• Aktivní člen
  • *
MC + cestina - aktualni stav?
« kdy: 15 Července 2006, 01:15:45 »
Ahojte, nainstalil jsem si MC (mám Ub6.06), ale ten mi nezobrazuje české znaky. Pokusil jsem se něco vyhledat, ale našel jsem jen už staré a pro mě nejasné zmínky o MC v utf-8. Jaký je aktuální stav a kde MC s češtinou (nebo nějaké fonty) vzít a kam instalovat?
« Poslední změna: 21 Října 2007, 00:02:14 od Anna Taliánová »
Jak strasi deti Billa Gatese? Bubububuntu! Jak mu nadava manzelka? Ty debiane! Jakou pohadku nema rad? O princezne a desetihlavem mandrakovi. (Update: Cim topi? Mandrivim.) Kdo bydli ve vedlejsim vchode? Zly sused. Co Bill neni? Gentooleman. Kdo mu vozi postu? Fedorex. Kam se chodi opalovat? Do solariska. Kdo ho sleduje? CIA, FBI a BSD. A jak nakonec chudak Bill dopadne? Trefi ho slax.

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
« Odpověď #1 kdy: 15 Července 2006, 10:06:39 »
Kde máš ty české znaky na mysli, v menu, v názvech souborů nebo při psaní v command lajně? MC v6.06 by s češtinou nemělo mít problém, protože je kompilované s podporou znakové sady UTF8, kterou používá celé Ubuntu/Kubuntu.
Kubuntu forever :-)

zde..nek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 15 Července 2006, 20:55:07 »
mě čeština taky jde bez problémů v 6.06 i 5.10, instaloval jsem sudo apt-get install mc, je třeba povolit repositáře, to lze udělat v Synaptic a nebo to z něj rovnou nainstalovat... mi tak připadá, že jsi to instaloval z ručně staženého balíčku, ne ?
in vacuum veritas, registered #420910

Luke

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 15 Července 2006, 23:48:43 »
menu a takove ty veci jsou v pohode...problem je s nazvy souboru (zrejme je nejaky problem mezi Windows a Ubuntu...tyka se to toho kodovani win1250 a utf-8?)
« Poslední změna: 21 Října 2007, 00:02:39 od Anna Taliánová »
Jak strasi deti Billa Gatese? Bubububuntu! Jak mu nadava manzelka? Ty debiane! Jakou pohadku nema rad? O princezne a desetihlavem mandrakovi. (Update: Cim topi? Mandrivim.) Kdo bydli ve vedlejsim vchode? Zly sused. Co Bill neni? Gentooleman. Kdo mu vozi postu? Fedorex. Kam se chodi opalovat? Do solariska. Kdo ho sleduje? CIA, FBI a BSD. A jak nakonec chudak Bill dopadne? Trefi ho slax.

zde..nek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 16 Července 2006, 01:51:10 »
a jak máš připojený ten oddíl, já mám v /etc/fstab pro NTFS a fat32 oddíl toto:
Kód: [Vybrat]
/dev/hda1 /media/windows ntfs nls=utf8,umask=022200
/dev/hdb2 /media/windows-all vfat    rw,iocharset=utf8,umask=00000
pro tebe je důležitá vždy čtvrtá část zápisu, mě se soubory z Windows, na které jdu např. přes mc, zobrazují všechny správně česky
« Poslední změna: 21 Října 2007, 00:03:02 od Anna Taliánová »
in vacuum veritas, registered #420910

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
« Odpověď #5 kdy: 16 Července 2006, 09:02:42 »
Tak tak, pokud se jedna o soubory na diskovém oddíle Windows je nutné ten oddíl namountovat s utf8 jak píše zde...nek, pak to bude ok.
« Poslední změna: 21 Října 2007, 00:03:17 od Anna Taliánová »
Kubuntu forever :-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.