Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nVidia 9600 GT 512 mb - nelze instalovat ovladace na UB 8.04  (Přečteno 7205 krát)

jukl

• Návštěvník
zdravim all mam problem ani zaboha proste nemuzu nainstalovat ovladace pro nVidia 9600 GT 512 mb na UB 8.04

postupoval sem podle navodu
http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=9271&Itemid=42&limit=1&limitstart=2

ale proste to tak nejde dosel sem k prikazu sudo nvidia-xconfig a ten uz neudelal nic tak sem zkusil gksudo gedit /etc/X11/xorg.conf a tam je podle obrazku z navodu v device - identifier tak mi tam nevypise grafiku nVidia 9600 GT 512 mb ale vypise tam device0 ... no tak sem dal restart a pri nebehnuti semi zobrazilo logo nvidia ... rozpadle na kosticky ... chyba v grafice nei protoze pod win mi jede super ! takze otazka na znale zni co stim ?
diky

Pepe999

• Stálý člen
  • **
Re: nVidia 9600 GT 512 mb - nelze instalovat ovladace na UB 8.04
« Odpověď #1 kdy: 28 Května 2008, 13:34:41 »
zdravim all mam problem ani zaboha proste nemuzu nainstalovat ovladace pro nVidia 9600 GT 512 mb na UB 8.04

postupoval sem podle navodu
http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=9271&Itemid=42&limit=1&limitstart=2

ale proste to tak nejde dosel sem k prikazu sudo nvidia-xconfig a ten uz neudelal nic tak sem zkusil gksudo gedit /etc/X11/xorg.conf a tam je podle obrazku z navodu v device - identifier tak mi tam nevypise grafiku nVidia 9600 GT 512 mb ale vypise tam device0 ... no tak sem dal restart a pri nebehnuti semi zobrazilo logo nvidia ... rozpadle na kosticky ... chyba v grafice nei protoze pod win mi jede super ! takze otazka na znale zni co stim ?
diky
Zkus nainstalovat program Envy..http://www.albertomilone.com/nvidia_scripts1.html
Pokud to nebude fungovat, obavam se ze jedinej moznej zpusob je nejak aktivovat nesvobodnej ovladac co je ve zdrojich. Jak poradit nemuzu, sam jsem to udelal az po nove instalaci(se stestim) a do niceho nehrabal. Nefungoval ale na 100%, tak sel po case pryc i s Hardym a nainstalil jsem Gutsy..

jukl

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 28 Května 2008, 15:19:28 »
ja ti dekuji za odkaz ale nevim co stim protoze neumim angl .. prosim navod v cestine a hlavne psany formou navodu jestli je to mozne ..tedy jsetli vis kde ho sehnat

diky

jinak cekam na dalsi lidicky co mi reknou co stim .. diky

Vetinari

• Stálý člen
  • **
  • ... so better use your brain!
« Odpověď #3 kdy: 28 Května 2008, 16:20:04 »
Zkus nainstalovat ovladače přes Systém>Správa>Ovladače hardwaru..

Pokud to nepůjde, zkompiluj si vlastní:
Stáhni: http://www.nvidia.com/object/linux_display_ia32_169.12.html
a spusť
Kód: [Vybrat]
sudo sh NVIDIA-Linux-x86-169.12-pkg1.run.
na instalaci budeš potřebovat kernel-source balík a kompilátor gcc. Ty nainsaluješ pomocí
sudo apt-get install linux-source resp.
sudo apt-get install gcc

jukl

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 29 Května 2008, 08:23:39 »
stahnul sem nejnovejsi ovladace z //www.nvidia.com/object/linux_display_ia32_173.14.05.html a jsou ulozeny na plose ale prikaz sudo install NVIDIA-Linux-x86-173.14.05-pkg1.run nejde uz me to zacina tocit po pravde ... najivne sem si myslel ze instalace je stejne jednoduchy jako ve win :( jak sem se splet  >:( kdy bych si to nechtel vyzkouset tak uz bych se stim nepatlal ale dochzi mi trpelivost popravde ... prosim kdo mi napise presny postup jak to instalovat v cestine ? diky ps: pokud to dneska neudelam tak se s linuchem rozloucim nemam cas nato abych 3 dny se snazil nainstalovat grafiku diky vsem za pomoc

Vetinari

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 29 Května 2008, 10:47:53 »
a) musíš být ve stejném adresáři jako instalační soubor, tzn. pokus zapneš terminál dej
cd Plochapotom
ls, ten Ti vypíše seznam souborů, tady musíš vidět tu svojí instalačku...
b) správný příkaz je
sudo sh NVIDIA-Linux-x86-173.14.05-pkg1.run - tip > stačí napsat
sudo sh NVIDIA a zmáčknout 'Tab'.
c) musíš mít naistalovaný ty balíky, co jsem psal včera, pokud ne instalační soubor Tě o tom bude informovat...
d) chce to trochu klidu, pořádně číst a nevyhrožovat. Pokud Tě linux nebaví, nejspíš není pro Tebe. Pokud vydržíš, odměnou Ti bude systém, který můžeš přesně přizpůsobit svým požadavkům...

Pepe999

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 29 Května 2008, 14:10:12 »
Pokud jsi nepouzil ENVY(pro instalaci staci zadat v terminalu ty prikazy), coz dela uplne to same, jako je manualni instalace, tak to teda musis udelat nasledovne..
1. stahnout ovladace, pokud uz je hotovo, ignoruj.
2.
sudo /etc/init.d/gdm stop(vypne se x server, jinak to nefunguje)
3. musis se prihlasit jako root
4. jako root: cd /home/jmeno_uzivatele/cesta_k_driveru
5.
sh NVIDIA-Linux-x86-173.14.05-pkg1.run(staci napsat sh N a stisknout klavesu TAB)
6. postupuj podle instrukci...
Mel bys take mit nainstalovane ty baliky co radil kolega vyse...
ENVY dela uplne prakticky to same, jako je manualni instalace, ale stara se i o zavislosti a stahuje si vsechny potrebne baliky sam...
Jeste dodam, ze ovladac 173.neco je beta verze, 192.neco je posledni final verze..

Vetinari

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 29 Května 2008, 14:12:42 »
chybička se vloudila, stabilní ovladače jsou 169.xx:)

qUAKER

• Host
« Odpověď #8 kdy: 29 Května 2008, 15:51:33 »
navíc aby šly spustit ty .run tak se musí provést

chmod +x soubor.run

ale nic takového se dělat nemusí, stačí spustit

Systém->Správa->Správce nesvobodných ovladačů(může se možná jmenovat Hardware Drivers) a zaškrtnout to co je třeba

jukl

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 29 Května 2008, 16:22:49 »
 - envy sem hledal na doporucenych www ale nikde tam neni polozka download takze sem to nestahl ...

chlapi ja vam vsem moc dekuju za snahu a cas  mi pomoct a opravdu si toho vazim ale zkratka linux prome neni instalovat  (prome) zbesilim zpusobem z prikazove radky nezvladam nerozumim tomu a dle rad ktere jste mi dali tak mi to nefunguje asi je to rukama ...  skoda ze linuch to nema jako win  :-\ proste vlest na www najit tlacitko download a stahnout na plochu poklepat na stazeny soubor setup.exe dat 3x next a hotovo - tato posledni veta neni provokace jen zoufani si ze to tak nefunguje ...

kazdopadne jeste jednou diky vsem .. ja to vzdavam ale urcite to zas s novou ver. treba 9 zase zkusim ... a treba bude istalace jednodusi ...
diky

existpierre

• Host
« Odpověď #10 kdy: 29 Května 2008, 18:24:16 »
envy pod hardym nejde, treba http://www.sendspace.com/file/r4cvxc envyng. bohuzial nie si prvy ktory ma s tymto problem. karta je nova. nevzdavaj a pockaj, or skus este to envyng

jukl

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 30 Května 2008, 07:46:26 »
envy pod hardym nejde, treba http://www.sendspace.com/file/r4cvxc envyng. bohuzial nie si prvy ktory ma s tymto problem. karta je nova. nevzdavaj a pockaj, or skus este to envyng

diky moc  !
tak mi to nedalo stahnul sem to jednoduse se to nainstalovalo proto me to neodradilo ... ale stejne nic envy pise ze tu moji kartu s ovladacema 169xxxx nezna a verzi ovladacu 173xxxx ktera tu kartu znat ma, mi  proste  nejde nainstalovat ...  :-\

jukl

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 30 Května 2008, 08:08:31 »
Pokud jsi nepouzil ENVY(pro instalaci staci zadat v terminalu ty prikazy), coz dela uplne to same, jako je manualni instalace, tak to teda musis udelat nasledovne..
1. stahnout ovladace, pokud uz je hotovo, ignoruj.
2.
sudo /etc/init.d/gdm stop(vypne se x server, jinak to nefunguje)
3. musis se prihlasit jako root
4. jako root: cd /home/jmeno_uzivatele/cesta_k_driveru
5.
sh NVIDIA-Linux-x86-173.14.05-pkg1.run(staci napsat sh N a stisknout klavesu TAB)
6. postupuj podle instrukci...
Mel bys take mit nainstalovane ty baliky co radil kolega vyse...
ENVY dela uplne prakticky to same, jako je manualni instalace, ale stara se i o zavislosti a stahuje si vsechny potrebne baliky sam...
Jeste dodam, ze ovladac 173.neco je beta verze, 192.neco je posledni final verze..

tento postup mi otevre cernou tabulku pres celej monitor dal sem tedy /etc/init.d/gdm napsalomi to ze to vyplo grafiku gnome
pak sem dal /home/pc/plocha/NVIDIA-Linux-x86-173.14.05-pkg1.run
zacalo se instalovat ale napsalo mi to chybu nvidia-instaler must be run as root
nevim jak docilit toho run as root jak si psal 4. jako root: cd /home/jmeno_uzivatele/cesta_k_driveru nepomaha
« Poslední změna: 30 Května 2008, 08:38:53 od jukl »

Vetinari

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 30 Května 2008, 10:51:41 »
před 'sh NVIDIA....' dej 'sudo', výsledek:
sudo sh NVIDIA-Linux-x86-173.14.05-pkg1.run

jukl

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 30 Května 2008, 14:04:05 »

ja to fakt nechapu kdyz dam zastavit sluzbu napisemi to permison denited nebo jak to je a kdyz dam sudo a zbytek tak se nic nestane

neumi nekdo napsat nejakej bat soubor nebo jak to ma linuch ? aby to vse udelal za me ? jen mu tam zadam pres editaci jmeno a heslo ? instalcni NVIDIA-Linux-x86-173.14.05-pkg1.run mam na plose

jeste otazka jak se prihlasim jako root ? jaky prikaz mam zadat ?

ps: da se nekde vypnout jako u debilnich jehovist aby linuch pome stale  nechtel prihlasovaci veci a pak nasledne kdyz se neco instaluje aby se opet neptal a proste to instaloval ?
diky
diky
« Poslední změna: 31 Května 2008, 13:24:25 od jukl »

Pepe999

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 30 Května 2008, 21:35:32 »

ja to fakt nechapu kdyz dam astavit sluzbu napisemi to permison denited nebo jak to je a kdyz dam sudo a zbytek tak se nic nestane

neumi nekdo napsat nejakej bat soubor nebo jak to ma linuch ? aby to vse udelal za me ? jen mu tam zadam pres editaci jmeno a heslo ? instalcni NVIDIA-Linux-x86-173.14.05-pkg1.run mam na plose

jeste otazka jak se prihlasim jako root ? jaky prikaz mam zadat ?
diky
Mas vytvorenej ucet ROOT???
sudo passwd rootenter(napis svoje prihlasovaci heslo)
objevi se New Unix Password:
zadej nove heslo a to bude pouze a jenom pro root, cili spravce systemu. Instalace ovladacu je zasah do systemu, cili musis provadet danou akci jako spravce(root)
Jako root se prihlasis prikazem
sua zadej to nove unix heslo!
Potom muzes zacit znova instalovat. Jelikoz jsi prihlasenej jako root(spravce, neboli superuser, zkratka su), nepotrebujes zadavat prikaz sudo!!!!
Proto se musis prihlasit jako superuser(root) a nepotrebujes zadavat prikaz sudo, pouze sh N......
Na nektere instalace byt superuser nepotrebujes, cili zadavas po spusteni terminalu sudo ble_ble a potvrzujes svym heslem pro uzivatele(svym puvodnim)..
At v tom nemas zmatek, tak doporucuju projet zdejsi wiki, urcite se to bude hodit.. :)

jukl

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 01 Června 2008, 22:20:49 »
tak jo chlapi ... shrnu to ... linux prome neni a nebude dokud se ovladanim a hlavne instalace nebude chovat  jako ve win.kazdopadne diky vsem za rady a pomoc a jak sem psal tak treba tu zase zacnu otravovata az bude verze ubuntu 9.4  a neco se podstatne zmeni

ahoj all

Pepe999

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 01 Června 2008, 22:54:51 »
tak jo chlapi ... shrnu to ... linux prome neni a nebude dokud se ovladanim a hlavne instalace nebude chovat  jako ve win.kazdopadne diky vsem za rady a pomoc a jak sem psal tak treba tu zase zacnu otravovata az bude verze ubuntu 9.4  a neco se podstatne zmeni

ahoj all
Nehazej flintu do zita, 8.04 je sice z hlediska funkcnosti grafickejch karet horsi, ale treba starsi distro Gutsy, nebo Feisty slapaly slusne s nesvobodnejma ovladacema...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.