Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Dual boot a skrytý oddíl  (Přečteno 5680 krát)

Prefin

• Aktivní člen
  • *
Dual boot a skrytý oddíl
« kdy: 29 Května 2008, 09:07:42 »
Ahojky.
Četl jsem několik vláken i wiki ale přesto se ještě raději konkrétně zeptám.

Mam na Aceru (NB Aspire) ja bývá zvykem prodejce místo instalačních medií skrytý oddíl (H:) který obsahuje kompletní instalaci XP + OEM software. Dále HD obsahuje standartní disky C: a D:.

Mám v úmyslu D: zformátovat na ext3 a instalovat do něj Ubuntu HH pomocí "Asistované - použít největší spojité volné místo". Ručnímu rozdělení bych se raději vyhnul.

Chtěl bych vědět zda nástroj na rozdělení disku umístí jak oddíl s Ubuntu tak swap do takto připraveného oddílu, či může udělat něco jiného (použít pro swap třeba to H:).
Mám jen obavu o ztrátu dat na skrytém - byl bych bez možnosti instalovat orig. XP.
Díky za info
Většinou je problém stejně mezi židlí a klávesnicí
---------------------------------------------------------------------------
Xubuntu 18.01 / W10

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
Re: Dual boot a skrytý oddíl
« Odpověď #1 kdy: 29 Května 2008, 09:32:45 »
Chtěl bych vědět zda nástroj na rozdělení disku umístí jak oddíl s Ubuntu tak swap do takto připraveného oddílu, či může udělat něco jiného (použít pro swap třeba to H:).
Mám jen obavu o ztrátu dat na skrytém - byl bych bez možnosti instalovat orig. XP.
Díky za info

Jsem sice příznivcem spíš ručního rozdělení, ale ani to automatické by nemělo smazat nic, kde jsou data. To že je ten oddíl skrytý by až tak vadit nemělo, pořád je to existující oddíl.

Kdybys ho náhodou smazal (jinak :) ), tak k instalaci stačí jakékoli orig. cd winxp odpovídající verze (třeba půjčené) a licenční klíč co je na nálepce na ntb.

Prefin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 29 Května 2008, 09:43:56 »
Díky za info

Jsem sice příznivcem spíš ručního rozdělení, ale ani to automatické by nemělo smazat nic, kde jsou data. To že je ten oddíl skrytý by až tak vadit nemělo, pořád je to existující oddíl.

Kdybys ho náhodou smazal (jinak :) ), tak k instalaci stačí jakékoli orig. cd winxp odpovídající verze (třeba půjčené) a licenční klíč co je na nálepce na ntb.

To vím, jen bych nechtěl o ty data přijít, je to přeci jen obnovení systému včetně ovladačů a OEM za 10 min. Udělal jsem si sice na dvd zálohu, ale ono to není tak jednoduché - je velká pravděpodobnost že to nemusí po přenesení zpět na H: fungovat. Jednou jsem u známých zkoušel - poškodili si to H:, měli zálohu kterou jsem jim udělal a nechodilo to. Ani když jsme si z Aceru vyžádali po děsnejch peripetiích dvd s obsahem H: tak to taky nejelo.
Svatý instalační CD.
No, zkusím to a dám vědět. Díky za reakci.
Xubuntu 18.01 / W10

Vetinari

• Stálý člen
  • **
  • ... so better use your brain!
« Odpověď #3 kdy: 29 Května 2008, 11:04:02 »
Ahoj, pokud máš možnost půjčit si CD s win, doporučuju oddíl se zálohou smazat. Zbytečně zabírá místo na disku a ta obnova je zbytečně složitá. Až budeš nainstalovaný čistý win(včetně ovladačů a softu co potřebuješ) uděláš jednoduše zálohu v linuxu. Tento soubor má kolem 2GB (narozdíl od zálohy, která má většinou víc). Návíc v té záloze už máš Tebou vyžadované programy (které bys jinak musel instalovat po každé obnově).

Prefin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 29 Května 2008, 13:50:06 »
Ahoj, pokud máš možnost půjčit si CD s win, doporučuju oddíl se zálohou smazat. Zbytečně zabírá místo na disku a ta obnova je zbytečně složitá. Až budeš nainstalovaný čistý win(včetně ovladačů a softu co potřebuješ) uděláš jednoduše zálohu v linuxu. Tento soubor má kolem 2GB (narozdíl od zálohy, která má většinou víc). Návíc v té záloze už máš Tebou vyžadované programy (které bys jinak musel instalovat po každé obnově).

Tak tedy nevím jaké máš zkušenosti ty ale já stisknu při startu Alt+F10 a naběhne nová instalace, která trvá cca 10 min. Po restartu je hotové XP, OEM software a drivery - vše OK.
To je podstatně jednodušší než to tam strkat postupně.
Xubuntu 18.01 / W10

Vetinari

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 29 Května 2008, 13:56:25 »
Většinou ale nepoužíváš systém pouze se základními programy. Proto musíš po obnově vše doinstalovávat. Ať už firefox, openoffice, pdf reader, atd....... Když děláš systémovou zálohu, musíš to dělat pokaždé. Když si uděláš svojí zálohu, uděláš to pouze jednou....

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #6 kdy: 29 Května 2008, 13:59:17 »
Tak tedy nevím jaké máš zkušenosti ty ale já stisknu při startu Alt+F10 a naběhne nová instalace, která trvá cca 10 min. Po restartu je hotové XP, OEM software a drivery - vše OK.
To je podstatně jednodušší než to tam strkat postupně.

Co se týče driverů, tak jistě ano. Ale je tam zase hromada zbytečného bloatwaru (třeba u HP je jakási Norton suite v demoverzi), přičemž chybí věci jako firefox, atd...

Dle mého je nejlepší smáznout windows úplně a důkladně i ze záložní partition a provozovat je (když už) ve virtualboxu v seamless režimu :)

Vetinari

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 29 Května 2008, 14:01:53 »
Citace
Dle mého je nejlepší smáznout windows úplně a důkladně i ze záložní partition a provozovat je (když už) ve virtualboxu v seamless režimu Úsměv
>Nehodí se na hry (ne vše jde pod wine). Jinak jo, tohle je taky pěkná varianta:)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.