Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: České školství a administrativa  (Přečteno 6948 krát)

honorguard

• Host
České školství a administrativa
« kdy: 02 Června 2008, 09:17:36 »
Ahoj,
rád bych zavedl diskuzi na vyučování administrativy ve škole. Nevím sice kolik z vás momentálně studuje nějakou zákadku nebo střední, ale já studuji střední školu a jsem zděšen. Máme předmě jménem obchodní korespondence (OKO). Do nedávna jsme psali na strojích. V českém školství je tohlecto normální a aspoň se člověk seznámí se starou technikou. Máme také výpočetní technniku, která je celkem ok, učí nás to správně... Koncem roku (dnes) máme OKO praxi a tak nás na týden hodily na PC. CCA 4 pc nefungovalo správně (třeba nešel Word, nebo vůbec neběžel windows). Nakonec to dopadlo tak že jsem musel uvolnit své PC abych na něj pustil kamarádku. Sám jsem pracoval na svém notebooku (ještě pořád pracuji). A jak nás učí Word, tomu se nedá uvěřit... Schválně se koukněte na odkaz, je tam jeden z dopisů co jsem psal podle instrukcí učitelky. Kdybych to napsal jinak, mám za 5. Pro to kterým se to nechce stahovat, tak odsazování od kraje je tam řešeno pomocí mnohonásobného stisknutí enteru, odsazení je tam řešeno mačkáním mezerníku (tabulátoru)... Přijde mi to jako by nám vtloukaly do hlavy základní chyby...
http://uloz.to/454542/dopis1.odt

Jirka125

• Aktivní člen
  • *
  • "pandoliščí člověk"
Re: České školství a administrativa
« Odpověď #1 kdy: 02 Června 2008, 11:18:50 »
Obchodní korespondece, jak báječný předmět ;) Když jsem byl na střední, tak jsme se nejprve jeden rok učili psát všemi deseti. V pololetí jsem propadl - stále se zvyšovali nároky na rychlost úhozů za minutu (spolužáci to řešili tak, že se začli koukat, ale já se prostě všema deseti chtěl naučit). No na konci jsem prolezl a všema deseti umím bez koukání ;D Dle mého nejužitečnější věc, kterou jsem se na střední naučil ;D

Druhý rok jsme měli druhou část obchodní korespondence, kde jsme se právě učili psát různé dopisy. Měli jsme to pojaté trochu jinak, učitelka nám řekla, jak to má vypadat, ale jak toho docílíme, bylo na nás. S tím korespondoval předmět výpočetní technika, kde nás učili s Wordem, Excelem,...bylo to úsměvné ;D

U vás to vypadá spíš na problém dané učitelky, která nejspíše neumí na PC (možná prošla nějakým rychlokurzem, aby ten předmět mohla vyučovat) a nyní tu svojí neznalost na vás praktikuje.
HP Omnibook xe 4100, Ubuntu 8.04 - Gnome, Xfce, Enlightenment DR17

honorguard

• Host
« Odpověď #2 kdy: 02 Června 2008, 12:13:05 »
Nejsem si jistej jestli to jde... takovýhle formátování dokumentů by měl bejt zločin. Ale víte co je ještě horší? Pracuju v UPC jako operátor. Docela často píšu lidem dopisy. Dopisy se píšou ze šablon, stačí otevřít a upravit některé věci, dodat nějaká ta číslo a trošičku třeba dopsat... neříám že jsou úplně špatně, ale mnohonásobné entery se tam vyskytují běžně...

filip102

• Aktivní člen
  • *
  • F.I.L.I.P. 102 : Fašistický Inkvizitor na Likvidac
« Odpověď #3 kdy: 02 Června 2008, 14:11:13 »
No a? Tak to je aj tu... a na základne čo sme mali pred rokom-dvomi že výučbu pc... nás učili čo to je klávesnica, word a čo ja viem čo  ;D.... no už sa teším až mi na strednej bude hovoriť čo je CPU a na čo to slúži  :P... No ale čo narobíš, ak tá učiteľka je rada že pustí pc tak entery a medzerník, to je pre ňu zázrak, nie ešte aby klikla na "zarovnať na stred"  ;D..

EDIT: tak som si to prečítal.. no ti woe, to sme sa takto učili pred rokom  :D.... ako myslím pracovať vo worde (ale už majú openoffice, thx to me  8))
« Poslední změna: 02 Června 2008, 14:14:55 od filip102 »
01001010 01101111 01101010 00101100 00100000 01100001 01101100 01100101 00100000 01110011 01101111 01101101 00100000 01110000 01100101 01101011 01101110 11111101 00100000 00111010 00101001 00101110 00001101 00001010

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 02 Června 2008, 17:27:36 »
Osobně si myslím, že je chyba učit něco "jedním způsobem". Je spousta možností, jak "vyřešit problém", tak proč je nevyužít? Někomu prostě vyhovuje entrování, mezerníkování, tabulátorování a někdo si nastaví odsazení a podobné věci přímo v editoru. Ani jedno podle mě není špatně, když se dojde ke stejnému výsledku:
Pamatujte - zpracování textu != programování, kde jde opravdu o co nejčistší a nejpřehlednější kód.
Linux Gaming Clan leader
Konference na linuxclan@chat.linjab.net

Vetinari

• Stálý člen
  • **
  • ... so better use your brain!
« Odpověď #5 kdy: 02 Června 2008, 17:38:15 »
Citace
Pamatujte - zpracování textu != programování, kde jde opravdu o co nejčistší a nejpřehlednější kód.

No ale pokud se naučíš psát tímhle způsobem, chtěl bych vidět třeba Tvoji bakalářku (diplomku, cokoliv většího). 40 stran textu s obrázky psáno 'mezerníkama a enterama', to by byla pěkná prasárna :).
« Poslední změna: 04 Června 2008, 14:37:15 od Anna Taliánová »

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 02 Června 2008, 19:30:39 »
Citace

No ale pokud se naučíš psát tímhle způsobem, chtěl bych vidět třeba Tvoji bakalářku(diplomku, cokoliv většího). 40 stran textu s obrázky psáno 'mezerníkama a enterama', To by byla pěkná prasárna:).
Proč myslíš? Pokud to bude ve finále vypadat stejně, jako pomocí nastavovátek, tak je to úplně fuk (teda, nic většího jsem nepsal, ale nemyslím si, že by to byl problém). V textových dokumentech se na prasárny nehraje
Linux Gaming Clan leader
Konference na linuxclan@chat.linjab.net

menganito

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 02 Června 2008, 19:39:34 »
Nejde len o to, ako to bude vyzerať, je jednoduchšie stlačiť tabulátor ako počítať koľko medzerníkov treba dať na začiatok odstavca.
A problém je aj zarovnanie doprava, tu riešené medzerníkmi, teda nepresné.
Ja osobne som písal max. 25 strán a keby som to _musel_ robiť takto asi sa v polovici odstrelím...

Vetinari

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 02 Června 2008, 19:43:47 »
Si to někdy zkus, teoreticky to jde :). Ale v reálu tohle nikdy neuhlídáš, aby to vypadalo stejně. Pokud nenastavuješ fonty, velikosti, řádkování, atd., atd., atd. přes styly, strašně rychle se to rozhodí a dá to obrovskou (a zbytečnou) práci to opět srovnat. Jakákoli změna (učiteli se nebude líbit velikost písma atd.), se mění těžko, když to neděláš hromadně přes styl.
Jinak výborná věc, když něco kopíruješ, je vložit jako>neformátovaný text. Text potom rovnou přebere styl dokumentu, odpadá tedy rovnání písem a velikostí při kopírování z různých zdrojů.
Další věc je automatický generování obsahu, bez stylu takřka nemožné, s ním naopak věc na tři kliknutí...
« Poslední změna: 04 Června 2008, 14:37:49 od Anna Taliánová »

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #9 kdy: 02 Června 2008, 20:45:39 »
V textových dokumentech se na prasárny nehraje

S tím bych až tak nesouhlasil - zrovna to co vyjmenoval Honorguard jsou "prasárny", které svědčí minimálně o jisté nepružnosti jeho pedagožky. Vsadil bych se, že ta dáma i zaměňuje L a 1, 0 a O a na konci řádku má tendenci praštit zprava do monitoru :)

Pokud má být dokument jen vytištěn, může se to ztratit, ale při uložení a otevření v něčem jiném (nebo po čase v tom samém, mluvíme-li o wordu) ty nešvary obvykle vyplavou a napravit je trvá déle, než to napsat pořádně.

Mimochodem, kdysi dávno byl v PC Worldu seriál "Sazba a Typografie", kde bylo moc hezky a možná až moc podrobně vysvětleno, jak na počítači psát resp. formátovat texty tak, aby to mělo jakousi estetickou kulturu. Třeba by to ještě bylo někde v knihovně k sehnání :)

Jari

• Aktivní člen
  • *
  • skill: newbie
    • ...pro radost :)
« Odpověď #10 kdy: 02 Června 2008, 20:52:47 »
Na základce nás to učitel (jinak unixový nadšenec) nutil hledat a opravovat. Stylem, že donesl třeba pivní podtácek z lokálního pivovaru a v rámci cvičení jsme museli opravovat různé chyby typu chybící mezera po tečce aj.

Docela mazec - doteď si na většinu věcí dávám pozor  :)

Edit: jinak na vejšce v rámci výuky je to naprostej šolich... dokonce mi bylo "mezerování" a odentrovávání doporučeno, aby to "vypadalo" jako na předloze... :(
« Poslední změna: 02 Června 2008, 20:58:11 od Jari »
Ubuntu HH na Acer TravelMate 4102WLMi (bez Windows || nefunguje infrared, ale ani jsem se o to nepokoušel, jinak v cajku)
Ubuntu LL na Dell  LATITUDE | D 510 (bez Windows || vše funguje rovnou)
 malý blog pro radost :)

WorshipJozin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 02 Června 2008, 21:13:49 »
Já jsem chodil na základy administrativy, který byly u nás na gymplu nepovinný a tam to bylo docela kvalitní. I když je fakt, že většina času se strávila psaním všemi deseti, ale když jsme dělali ty dopisy, tak jsme se to učili dělat správně :)
ASUS F3KA: AMD Turion 64 X2 TL60 @ 2 GHz, 1 GB RAM, ATI Radeon HD 2600, HDD 160 GB, Ubuntu 8.04 Hardy Heron

honorguard

• Host
« Odpověď #12 kdy: 03 Června 2008, 00:06:43 »
Kdyby to s tím formátováním nebylo tak horké tak sem nepíšu, ale takhle formátovat dokumenty je nebezpečné... ta představa že si potom upravím jeden odstavec, třeba dopíšu větu a všude se mi udělají vdovy a sirotci je děsné, nehledě na to co by to udělalo třeba s obtékanými obrázky...

Ohledně stylů - on Writer umí něco jako "komplexní formátování dokumentu"? Jestli je něco takového tak mě omluvte, já tyhle nástroje skoro nepoužívám. Převážnou část svého dne programuji, takže používám hlavně holý textový editor (Kate). Takže jde naformátovat všechny nadpisy a odstavce atp.? Jak na to? Děkuji moc :).
« Poslední změna: 04 Června 2008, 14:40:33 od Anna Taliánová »

Vetinari

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 03 Června 2008, 00:20:45 »
JJ, writer to opravdu umí. Funguje to jednoduše, zapni si 'formátování a styly' (vlevo nahoře je přímo ikonka). Textu potom přiřadíš jednotlivý styly a je to, upravují se pravým tlačítkem>upravit.
Ale pozor, nesmíš nic upravovat ručně, jinak formátování stylu nefunguje (Když např. text dáš velikost 12, ale ve stylu je 14, text bude mít výšku 12). Proto je nejlepší, psát text bez formátování a vše dělat jen přes styly. Když něco kopíruješ, tak vkládat přes Úpravy>Vložit jinak>prostý text a jen přiřadit styly.
Funguje to bezvadně, to je radost s tím něco dělat :). Ještě lepší je mít vytvořenou šablonu se styly, pak už nemusíš nastavavovat vůbec nic.
« Poslední změna: 04 Června 2008, 14:41:38 od Anna Taliánová »

truhlik

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 03 Června 2008, 00:23:53 »
Proto na dokumenty ktere maji vypadat k svetu pouzivam Latex. Udela to dost veci za vas a vypada to fakt hezky. ;)
Samozrejme se to hodi jen dokumenty, ktere nikdo komu je poslem nebude upravovat.
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

honorguard

• Host
« Odpověď #15 kdy: 03 Června 2008, 00:28:32 »
Na LaTeX je potřeba ten "značkovací jazyk" a na to jsem moc línej. A ta předtstava že píšu v LaTeXu o hodině češtiny mě taky děsí :D. Na to formátování stylu se určitě kouknu.

Ještě mám ve Writeru problémek. Mám třeba nastavené nějaké číslování, třeba pomocí 1), 2) atd. Když se vrátím třeba až na základní řadu kde už číslování není a chci vytvořit další číslování, třeba o pár řádků níže, a dám tam třeba a), b), tak se mi změní i to 1), 2). Řeším to že vždycky když vím že to budu potřebovat dám formát->odrážky a číslování->zrušit... neřeší se to nějak jinak?
Díky
« Poslední změna: 04 Června 2008, 14:42:39 od Anna Taliánová »

Vetinari

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 03 Června 2008, 00:36:42 »
Opět přes styly :)

Každému seznamu dej jiný styl a tomu přiřaď různá číslování....
« Poslední změna: 04 Června 2008, 14:42:55 od Anna Taliánová »

truhlik

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 03 Června 2008, 00:39:48 »
Na LaTeX je potřeba ten "značkovací jazyk" a na to jsem moc línej. A ta předtstava že píšu v LaTeXu o hodině češtiny mě taky děsí :D. Na to formátování stylu se určitě kouknu.
Do skoly to fakt neni.  :D Ale jinak se to hodi. Na rootu je dobry serial o tom, ktery bych doporucoval. A pak uz si staci napsat par dokumentu sam nez se do toho clovek dostane. Pak uz bude v tom psat jak ve wordu... Vlastne lip nez ve wordu.  :)
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

honorguard

• Host
« Odpověď #18 kdy: 03 Června 2008, 00:42:01 »
Nemyslel jsi spíš Writer :D :D?

truhlik

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 03 Června 2008, 00:43:40 »
Samozrejme  :-[

honorguard

• Host
« Odpověď #20 kdy: 03 Června 2008, 09:34:10 »
Opět se tu boduje. Další den máme praxi na pc. Máme přikázáno  R U Č N Ě  opisovat z PDF. Tady je odkaz:
http://www.isste.cz/dokumenty/svp-elektrotechnika.pdf
Text nesmí být jakkoliv zformátovaný.

Zarážející je ale jiná věc: Celý rok se učíme Word 07. Až dnes když děláme takhle >>naostro<< najednou děláme v Office 03. Na můj dotaz na profesora proč tohle vůbec dělám mi bylo odpovězeno, že škola má na Office 07 jen 50 licencí a že když v 07 uložím formát jako starý Word tak že to občas nefunguje jak má :D.

Tohle mi opravdu vadí... dneska začínám masivní kampaň za OO.o. Už toho mám vážně dost...

No aspoň jsem se tu vyplakal :-\
« Poslední změna: 04 Června 2008, 14:44:52 od Anna Taliánová »

WorshipJozin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: 03 Června 2008, 11:46:27 »
No aspoň jsem se tu vyplakal :-\

I to je někdy potřeba.

Jinak myslím si, že nainstalovat OO.o by aspoň pod Widlema pro školu nemusel být problém. My je třeba ve škole máme :) Ale nevím, jak je to s tím, když nějací studenti dělají kampaň za nějaký software, asi jak kde...
ASUS F3KA: AMD Turion 64 X2 TL60 @ 2 GHz, 1 GB RAM, ATI Radeon HD 2600, HDD 160 GB, Ubuntu 8.04 Hardy Heron

honorguard

• Host
« Odpověď #22 kdy: 03 Června 2008, 12:22:07 »
Kampaň tady vedu... zejtra jdu instalovat Kubuntu na pc co je ve škole aby byl volně přístupný ;)...

WorshipJozin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: 03 Června 2008, 12:25:09 »
Takže ne jenom OO.o, ale rovnou Kubuntu, jo? Tak to je pokrok! :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.