Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s FTP  (Přečteno 3293 krát)

Babylon

• Návštěvník
Problém s FTP
« kdy: 03 Června 2008, 18:09:58 »
Ahojte všichni,
mám problém s FTP. Hledal jsem, nenašel(pouze podobnou otázku bez odpovědi), tak chci slyšet(vidět) Vaše názory :-)

Vyzkoušel jsem několik ftp klientů(gFTP, crusader a pár méně populárních také) a mají všichni stejný problém: Po lognutí čekám cca 2min než se mi otevře ftp, pak chci do složky, zase 2min atd atd. Kopírování jednoho souboru letí jako blázen (250Kb/s  :-) ale zkopírovat 5MB adresář s obsahem cca 500 souborů v podadresářích trvá klidně i tři hodiny...  Na Win na stejném PC na stejné síti na stejném ftp serveru to trvá cca minutu... Poraďte mi prosím někdo co s tím... 

Díky

Babylon

• Návštěvník
Problém s FTP
« Odpověď #1 kdy: 03 Června 2008, 18:14:54 »
Ještě jsem zapoměl...  používam 7.10 g-g

starenka

• Stálý člen
  • **
    • /home/starenka
Re: Problém s FTP
« Odpověď #2 kdy: 03 Června 2008, 19:46:52 »
ahoj. zkus si zapnout "active" spojeni, popripade vypnout "passive"
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #3 kdy: 03 Června 2008, 21:07:56 »
No právě opačně - zapnout passive transfer :)
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

starenka

• Stálý člen
  • **
    • /home/starenka
« Odpověď #4 kdy: 03 Června 2008, 21:19:47 »
zajimave, me to fungovalo presne naopak...  :o

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #5 kdy: 03 Června 2008, 21:22:52 »
Ono to záleží na konfiguraci serveru a klienta. Pokud klient je schovaný za NATem, je potřeba pasivní režim, pokud má veřejnou IP a neblokované porty, je vhodnější režim aktivní. Do toho ještě má co mluvit server, který může klienta do pasivního režimu nutit i v případě, že klient může být aktivní. V každém případě většina klientů (bůhví proč) předpokládá aktivní režim spojení.

Najdu někde link na návod na proftpd server, kde jsem to popisoval detailněji, mmnt.

Tady je: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=8978.msg71397#msg71397

Citace
##FTP pouziva vychozi port 21 pro "prikazovou radku", kudy posila informace jako je stor, put, ls ... proste bezne prikazy
##Dale pak pouziva datovy kanal, kudy tecou vlastni data (obsah vypisu adresare, up/download vlastniho souboru
##Existuji dve moznosti, jak datovy kanal muze fungovat
##
##1) Active - znamena, ze server ma otevren jen port 21 a 20 (datovy port),
##Komunikace mezi klientem a serverem pak probiha tak, ze klient z libovolneho portu (N>1023) vysle pozadavek na komunikacni kanal (port 21),
##pokud se mu dostane odpovedi, zacne poslouchat na dalsim (volnem) portu (N+1) a posle toto cislo serveru. Server se pak pripoji ke klientovi
##na oznameny port z portu 20 a zacne odesilat data. Z hlediska serveru je to nejjednodussi mozna konfigurace, protoze ve firewallu staci povolit
##prichozi porty 20 a 21, ale z hlediska klienta uz to tak snadne neni - problem nastava u klientu s neverejnou IP (za NAT nebo PROXY) a zapnutym
##firewallem, ktery neumi povolit prichozi smer pro vsechny porty otevrene FTP klientem. Osobne active mod u serveru nepouzivam, uz jen proto, ze
##hodne nejbeznejsich www klientu (napr. firefox, ie) odesila ihned po prihlaseni prikaz PASV (prepni mne do passive modu) a navic se nelze spolehat
##na to, ze uzivatel bude vzdy "prvni na rane" tj. ze bude mit verejnou IP a pruchozi firewall
##
##2) Passive - znamena, ze server ma otevreny port 21 a urcite mnozstvi dalsich portu, ktere nasledne pouziva pro prenos dat mezi klientem a
##serverem tj. kdy klient po prihlaseni na server obdrzi od serveru cislo prideleneho otevreneho port, na kterem data na klienta cekaji. Z hlediska
##konfigurace firewallu na serveru je to pomerne problem, nastesti proftpd podporuje vynuceni urciteho bloku volnych portu, kdy se uz firewall
##da upravit tak, aby propustil presne a jen toto mnozstvi. Doporucuji otevrit i port 20, protoze pak bude server fungovat v obou modech
« Poslední změna: 03 Června 2008, 21:25:04 od Petr 'Merlin' Vaněček »
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Babylon

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 03 Června 2008, 22:09:52 »
A netušíte, jak to nastavit třeba v crusaderu?

starenka

• Stálý člen
  • **
    • /home/starenka
« Odpověď #7 kdy: 03 Června 2008, 23:46:46 »
Merlin: diky. to je zajimave. musim si to precist.

Babylon: kcontrol -> iternet & network -> connection preferences -> PASV
(to je bohuzel globalne)

Babylon

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 04 Června 2008, 16:44:55 »
Obávám se, že krusader v sobě nemá nastavení tohohle tipu (nebo jsem ho nenašel)... netušíte, jak to nastavit přes konzoli?

starenka

• Stálý člen
  • **
    • /home/starenka
« Odpověď #9 kdy: 04 Června 2008, 16:57:03 »
ahoj, ja jsem te mistifikoval. resp. jsem predpokladal, ze kdyz mas krusader, pouzivas KDE. tudiz kcontrol je takovyto centrum nastaveni v KDE. tam si dej Internet & site -> Nastaveni pripojeni -> zkus zinvertovat ten PASSV co tam je.

krusader to nema, protoze nama ani ftp zalozky. jen uklada login a heslo do kwallet. a pouziva nastaveni site z KDE (bohuzel)

#edit: a pres konzoli si to centrum nastaveni pustis prave pomoci "kcontrol" ;)
« Poslední změna: 04 Června 2008, 16:59:39 od starenka »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.