Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Koš / Trash - umístění - přesouvání do koše  (Přečteno 6264 krát)

Bernard Williams

• Aktivní člen
  • *
    • Santiaco.cz
Koš / Trash - umístění - přesouvání do koše
« kdy: 03 Června 2008, 19:36:39 »
Zdravím, mám 2 problémy s košem.

1) Abych to zjednodušil, tak co přecházelo mému problému shrnu do věty -> Krusader, přesouvání do koše a symbolický link.
Co se teď děje: Změnilo se umístění koše - z /home/tomas/.Trash na /home/tomas/.local/share/Trash/, kde jsou složky files a info - řekl bych, že tohle je způsobené symbolickými linky a Krusaderem, protože Krusader má koš rozdělený právě na tyto 2 složky. Nějak jsem si s tím hrál, abych docílil uspokojivého výsledku, ale výsledkem nakonec je, že jsem to ještě víc pohnojil. Když se teď podívám do složek, kde jsem vytvářel symbolic, tak tam žádné nejsou. Dřív stačilo je odstranit a vše fungovalo jako dřív.
Nevíte jak to vyřešit? Dá se někde změnit umístění koše? Popř. vypsání symbolických linků?

2) Další problém je, že z mých 2 dalších oddílů (jeden typu FAT32 a druhý NTFS) nejde přesouvat do koše. Při stisku klávesy DEL se mi napíše hláška: Nemohu přesunout soubory do koše, chcete jej odstranit ihned? Mám za to, že ani před problémy, kterou jsou vypsané výše, mi nešlo nic přesouvat do koše.

Děkuji všem za každou radu, Bernard
ASUS NB F3E, Intel Core 2 Duo T5450, 15.4" WXGA, int. graf. karta Intel GMA X3100, 2GB RAM, HD 250GB.
Debian 5 "Lenny" + Windows 7
 Santiaco.cz | Maturitní tabla

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: Koš / Trash - umístění - přesouvání do koše
« Odpověď #1 kdy: 07 Července 2008, 19:39:46 »
Pokud je to Hardy tak nová cesta je správná (podle freedesktop.org) - https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/gnome-session/+bug/207816

http://darkox-weblog.blogspot.com/2008/05/trash-appelet-workaround-in-hardy.html

Takže pokud tam symbolic teď žádné nemáte tak to směruje do nového umístění ( ~/.local/share/Trash )

Odkazovat zpět do starého umístění lze, pokud to z nějakého důvodu potřebujete,
Kód: [Vybrat]
rm -rf ~/.local/share/Trash/files
rm -rf ~/.local/share/Trash/info
ln -s ~/.Trash ~/.local/share/Trash/files
ln -s ~/.Trash ~/.local/share/Trash/info
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Bernard Williams

• Aktivní člen
  • *
    • Santiaco.cz
« Odpověď #2 kdy: 07 Července 2008, 20:07:55 »
kiklhorn: Aha, jestli je tahle cesta správná (něvěděl jsem, že v HH je to jinak), tak není v tomhle ohledu co řešit.. Ale stále mám problém s oddílama, ze kterých mi nejde nic přesunout do koše - pouze hned odstranit. Chybová hláška viz. úvodní post. Myslel jsem, že je tohle způsobeno právě změnou umístění koše.
ASUS NB F3E, Intel Core 2 Duo T5450, 15.4" WXGA, int. graf. karta Intel GMA X3100, 2GB RAM, HD 250GB.
Debian 5 "Lenny" + Windows 7
 Santiaco.cz | Maturitní tabla

kocar

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 30 Srpna 2008, 11:15:29 »
kiklhorn: Aha, jestli je tahle cesta správná (něvěděl jsem, že v HH je to jinak), tak není v tomhle ohledu co řešit.. Ale stále mám problém s oddílama, ze kterých mi nejde nic přesunout do koše - pouze hned odstranit. Chybová hláška viz. úvodní post. Myslel jsem, že je tohle způsobeno právě změnou umístění koše.

V tomhle případě je to způsobeno tím, že máš namountovaný ten oddíl buď pouze pro čtení, nebo je namountovaný v adresáři, kam nemáš právo zápisu. Ono totiž odstraňování něčeho do koše na jiných oddílech než na kterém je /home funguje tak, že se v kořeni toho oddílu vytvoří nový adresář .Trash-####, kde #### je ID uživatele v systému a tam s soubory přesunou (jde o to, že při tomhle přesunu se jen přepíše informace o umístění souborů v souborovém systému namísto dlouhého kopírování souborů mezi jednotlivými oddíly). Takže řešením je povolit zápis do kořene oddílu a je vyhráno. ;)
Intel Pentium Dual-Core E5200, 4 GB RAM, GeForce 8600GT, Fedora 9 x64
Intel Core 2 Quad Q9300, 8GB RAM, GeForce 7300GT, Fedora 9 x64

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.