Na právě odlaďovaném starším PC zkouším různé grafické karty AGP. Ta současná je GeForce MX4000 128MB. Fungovala ihned po instalaci, nastavení rozlišení obrazovky (Systém -> Volby -> Rozlišení obrazovky) nabídlo dlouhatánské roletové menu až do 2048x1536 bodů (monitor je 22" CRT Philips 202P4) a refreshe od 60 do 85Hz,dle konkrétního rozlišení. Nešly ale 3d hry. Aplikoval jsem nesvobodné ovladače a hry začly fungovat. Ovšem pozor! "Nastavení rozlišení" mi najednou nabízelo jiné hodnoty refreshí u jednotlivých rozlišení, které navíc nedopovídaly skutečným hodnotám (to se dá ověřit - monitor zobrazuje hertzy v menu). Použil jsem utilitu nvidia-settings, tato pracuje sqjele, zadal jsem např. 1024x768 bodů, 85Hz, stiskl "Apply" a bylo hotovo. To se zdá být OK, ovšem nastavení rozlišení obrazovky (Systém -> Volby -> Rozlišení obrazovky) mi v tomto stavu píše 55Hz. Skutečně!!! Tedy zopakuju: nvidia-settings -> 1024x768, 85Hz; stavové menu monitoru 1024x768, 85Hz; výchozí dialog nastavení rozlišení v Ubuntu 7.10 -> 1024x768, 55Hz

Je to jen kosmetická záležitost, ale přesto - nešlo by to nějak sjednotit? Jak se v tom pak má běžný uživatel vyznat, jak mu vysvětlím existenci dvou míst k nastavení obrazovky? Vlastně tří míst, ještě je volba v Systém -> Správa -> Obrazovky a grafické karty, taky píše 55Hz