Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Stará šunka pro děti  (Přečteno 2852 krát)

richard

• Aktivní člen
  • *
Stará šunka pro děti
« kdy: 06 Června 2008, 09:50:15 »
Není to moc o linuxu.
Dávám dohromady starý počítač pro děti, budou tam widle. Neumí bootovat z CD. Nemohl by mi sem někdo hodit, jak má vypadat config.sys a autoexec.bat, abych rozhejbal CD děkuji.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
Re: Stará šunka pro děti
« Odpověď #1 kdy: 06 Června 2008, 10:08:10 »
Předpokládám, že rozchodit CDčko potřebujete jenom kůli instalaci Windows. Na starý config a autoexec si už nejspíš nevzpomenu, ale vyřešil bych to nějakou bootovací disketou -  např. záchranná disketa z win98 myslím uměla nabootovat do dosu s podporou CD - ale na netu je spousta "disket", které po nabootování zapínají podporu CD.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

richard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 06 Června 2008, 10:39:40 »
Dík, ale ve svým kompu nenám disketovou mechaniku.

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #3 kdy: 06 Června 2008, 11:01:48 »
Tak leda připojit disk z té šunky do aktuálního počítače, nebootovat do něčeho dosového (instalační cd windows 98 je ideální :), možná by šel i nějaký freedos nebo dr-dos, jestli ještě existuje), skočit do příkazového řádku a tam zformátovat přes format /s (jestli si to ještě dobře pamatuju :) ). Potom vrátit zpátky do toho dětského počítače a nabootovat už ze systémově zformátovaného disku.

Vetinari

• Stálý člen
  • **
  • ... so better use your brain!
« Odpověď #4 kdy: 06 Června 2008, 11:13:31 »
tak ten obraz zkopíruj na flash disk...

tohle někam rozbal:http://files.extremeoverclocking.com/file.php?f=196
a tímhle to nahraj na flashku:http://files.extremeoverclocking.com/file.php?f=197

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #5 kdy: 06 Června 2008, 11:31:10 »
Není to moc o linuxu.
Opravdu to není o Ubuntu. Já mám podobný problém, scháním pračku s horním plněním šíře 45 cm.  :-)
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #6 kdy: 06 Června 2008, 11:40:34 »
No, taky tak trochu záleží, co tam máte právě teď za operační systém - Pokud tam je DOS win 95 či 98, tak správná řádka v autoexec.bat je
Kód: [Vybrat]
LOADHIGH=C:\Windows\COMMAND\MSCDEX.EXE /D:MSCD001(místo C:\WINDOWS\COMMAND může být funkční třeba C:\DOS)
a v config.sys
Kód: [Vybrat]
DEVICEHIGH=C:\CD-ROM\NEC_IDE.SYS /D:MSCD001tady musíte mít ovladač na cd-rom v příslušném adresáři.

U vyšších windows jsou dotyčné soubory (autoexec+config) "zakleté" někde v adresáři windows.

P.S: To musí být ale hodně stará "šunka", že neumí bootovat z CDčka. Můj poslední komp, co to neuměl, bylo Pentium 133MHz z roku 1995.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #7 kdy: 06 Června 2008, 12:14:23 »
Ty, uz som deckam za rok a pol  vymenil 3 pocitace. Ten 1. bol Pll 400Mhz 4Mb grafika 192RAM, 2. Plll 650Mhz 8Mb grafika 392 RAM 3. Plll 1.0Ghz grafika Nvidia 64Mb 512RAM...a az teraz si v klude mozu zahrat hry. Nehovorim prave o akcnych strielackach, ale o strategickych 3D hrach. Pokial nachcem, aby cele detstvo hrali Pacmana a hladanie min, tak ten pocitac musi akusi kapacitu mat. Decka takto maju dualboot Ubuntu/WXP a sami vedia, co a ako si maju zapnut.
Neviem co ty chces deckam ponuknut s tym pocitacom co skladas ??? Neviem, ci tvoja snaha rozhybat taku plecku, vobec k niecomu je...     
« Poslední změna: 06 Června 2008, 12:17:20 od hase »
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

richard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 06 Června 2008, 22:29:25 »
Dík za všechny rady

nakonec jsem z tý šunky vyndal disk , stčil jsem ho do šuplíku do svýho kompu a nainstaloval win98 a pak to zase přendal zpátky a maká to. Je to 450 Mhz, 64 Mb RAM, 1,2 G HD. Je to pro kamaráda aby si měla 4 letá vnučka na čem hrát, když přijede k dědovi. Na to určitě vyhovuje.

JohnyN

• Host
« Odpověď #9 kdy: 07 Června 2008, 09:37:40 »
Dík za všechny rady

nakonec jsem z tý šunky vyndal disk , stčil jsem ho do šuplíku do svýho kompu a nainstaloval win98 a pak to zase přendal zpátky a maká to. Je to 450 Mhz, 64 Mb RAM, 1,2 G HD. Je to pro kamaráda aby si měla 4 letá vnučka na čem hrát, když přijede k dědovi. Na to určitě vyhovuje.

Ja som mal do nedávna rovnaký procák, len väčší disk a ram + LG napaľovačku a v pohode mi tam bežalo Ubuntu 8.04 :D Ešte to nie stará šunka  ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.