Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: KDE4 a Gnome na jednom OS (ubuntu)  (Přečteno 2961 krát)

col_boggy

• Host
KDE4 a Gnome na jednom OS (ubuntu)
« kdy: 06 Června 2008, 15:33:04 »
už delší dobu jsem spokojeným uživatelem ubuntu s gnome, jenže zrovna včera jsem si vyzkoušel kubuntu s kde4. docela se mi to zamlouvalo, ale měl jsem velké potíže s rychlostí (a částečně i stabilitou; to ale přisuzuji rané verzi tohoto prostředí). přesto mi ale pri běžnou práci přišlo o něco vhodnější, než gnome. tuze nerad bych ale dělil disk a instaloval si kubuntu na nový oddíl; mimo jiné by to znamenalo i to, že bych si musel pokaždé přehazovat data mezi jednotlivými OS.
  dotaz tedy zní: je možné vlézt do synapticu, označit vše, co má v popisu "...kde4", nainstalovat a pak mezi jednotlivými prostředí přepínat v panelu přihlašovací obrazovky? s tím, že bych tedy logicky nepřišel o data, nemusel bych instalovat dodatečné kodeky ani ovladače, mezi desktop enviroments bych přepínal dle libosti a jediné změny by byly v případném jiném rozlišení obrazovky...?

scopal

• Návštěvník
Re: KDE4 a Gnome na jednom OS (ubuntu)
« Odpověď #1 kdy: 06 Června 2008, 16:04:53 »
Pro KDE nainstalujte balík kubuntu-kde4-desktop.
Ubuntu 8.04 64bit @ ASUS M2N-E nForce570 Ultra, A64 X2 4000+ EE 2100MHz, 2048MB DDR2 800MHz, GeForce 8400GS 256MB 800Mhz, ST Barracuda 7200 ATA 250GB, CoolerMaster case&cooling=o)

col_boggy

• Host
« Odpověď #2 kdy: 06 Června 2008, 16:09:59 »
hm, tak jestli stačí jen toto, tak jsem asi cvok - práve tu stahuju asi padesát balíčků, které by sice mohly urobit kompletní přepínatelné kde4 i se všemi aplikacemi, až na to, že si nejsem jistý, zda-li se např. věci z nabídky start nebudou míchat s gnomáckou... :-) no, uvidím. systém jde vždycky reinstalovat (což je důvod, proč stále používám winXP - ubuntu mi v důsledku mé destruktivní činnosti pravidelně padá).

Vetinari

• Stálý člen
  • **
  • ... so better use your brain!
« Odpověď #3 kdy: 06 Června 2008, 16:13:01 »
kubuntu-kde4-desktop je metabalík. Tzn., že odkazuje na souhrn balíků potřebných pro kde4. Proto se stahuje těch 50 balíčků  :)

col_boggy

• Host
« Odpověď #4 kdy: 06 Června 2008, 16:34:27 »
ne, já tím myslel, že jsem vůbec tenhle metabalík nestahoval, jen jsem zadal "kde4" a zaškrtl vše, co mi přišlo důležíté. ten "macík" jich chtěl stáhnout dalších padesát, ale v seznamu byly i věci jako kde logon a bootscreen, a právě tohle jsem si chtěl ponechat z ubuntu... ale stalo se, a:
už to NIKDO nezkoušejte; aplikace, a co hůř, systémové části se smíchají dohromady a vznikne strašlivý... nepořádek  ;).
...tak, a jde se odinstalovávat   :-\

scopal

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 06 Června 2008, 16:50:08 »
Nepříjemné=o/.

Až to ňák dáte do kupy a budete mít eště do toho chuť, tak doporučuju použít ten metabalík;o).
Ubuntu 8.04 64bit @ ASUS M2N-E nForce570 Ultra, A64 X2 4000+ EE 2100MHz, 2048MB DDR2 800MHz, GeForce 8400GS 256MB 800Mhz, ST Barracuda 7200 ATA 250GB, CoolerMaster case&cooling=o)

col_boggy

• Host
« Odpověď #6 kdy: 06 Června 2008, 17:07:20 »
v pohodě, stálo mě to jen pár desítek minut práce... ten metabalík opravdu ne, protože ta malá sketa by mi nahradila i některé věci v ubuntu a, jak jsem psal, bootscreen (který vypadá u kubuntu opravdu hnusně).
  stejně se k tomu asi nebudu vracet až do vydání *buntu 8.10, protože to už by tu mohla být kde4.1 - aktuální verze je téměř nepoužitelná. fakt je, že u nového ubuntu už by ale měl být ten nový vzhled, a tak na kubuntu nebudu mít asi ani pomyšlení. takže ok; možno označit za vyřešené  :)

JohnyN

• Host
« Odpověď #7 kdy: 06 Června 2008, 18:51:16 »
ne, já tím myslel, že jsem vůbec tenhle metabalík nestahoval, jen jsem zadal "kde4" a zaškrtl vše, co mi přišlo důležíté. ten "macík" jich chtěl stáhnout dalších padesát, ale v seznamu byly i věci jako kde logon a bootscreen, a právě tohle jsem si chtěl ponechat z ubuntu... ale stalo se, a:
už to NIKDO nezkoušejte; aplikace, a co hůř, systémové části se smíchají dohromady a vznikne strašlivý... nepořádek  ;).
...tak, a jde se odinstalovávat   :-\

Zdravím, mne sa po nainštalovaní kubuntu-kde4-desktop do Kubuntu 8.04 stalo tiež niečo podobné. Konkrétne to bol problém s balíkom scim, ktorý zabezpečuje prepínanie rozloženia klávesnice. Po odinštalovaní KDE4 mi začalo robiť KDE 3.5.9 problémy. Každá aplikácia sa spúšťala aj 10 minút a keď som do nejakého poľa niečo napísal, celá na 10 minút zamrzla. V logoch som zistil, že systému chýba balík scim. Nainštaloval som ho a potom už všetko išlo v poriadku  ;)

BTW odporúčam si pri inštalácii metabalíku poznačiť do texťáku, čo ten meta balík nainštaluje. Potom je odinštalovanie aplikácii z meta balíku hračka  ;)

col_boggy

• Host
« Odpověď #8 kdy: 06 Června 2008, 19:02:28 »
s těma poznámkama je to skvělý nápad...
btw, přepínání rozložení klávesnice? co to je? ;) :D

JohnyN

• Host
« Odpověď #9 kdy: 06 Června 2008, 19:07:59 »
s těma poznámkama je to skvělý nápad...
btw, přepínání rozložení klávesnice? co to je? ;) :D

Ehm sorry, som myslel prepínanie EN-SK  :D

col_boggy

• Host
« Odpověď #10 kdy: 06 Června 2008, 19:27:52 »
ne, prvně jsi to pochopil správně  :) to byla narážka na to, že s tím bývají problémy...

majlo202

« Odpověď #11 kdy: 02 Prosince 2009, 16:07:08 »
nevite nekdo zda existuje zpusob jak nainstalovat kubuntu-desktop aniz by doslo k sjednoceni programu v menu ? Jde mi o to abych ve spustenem gnome nemel v menu primichane kde aplikace a naopak.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #12 kdy: 02 Prosince 2009, 16:18:46 »
Nevím jak v KDE, ale v Gnome lze nastavit, které položky se budou v menu zobrazovat a které ne - takže pokud nebudeš chtít v Gnome zobrazit KDE aplikace (kate, krusader a podobně), tak je během minutky v menu "zneviditelníš". Předpokládám, že podobná volba bude i v menu pro KDE.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

majlo202

« Odpověď #13 kdy: 02 Prosince 2009, 22:33:40 »
díky evropský génie :))
veril by jsi ze me tak jednoduchy reseni ani nenapadlo ? porad premejslim jak to zaridit automaticky / hromadne / systemove ale rucni uprava menu me nejak ani nenapadla (respektive me to napadlo ale nevim proc jsem mel pocit ze jakekoliv upravy menu se promitnou jak v gnome tak v kde, takze si nepomuzu). no jo v jednoduchosti je holt sila. a nebo sem dement coz je take mozne :)

NoWin

• Host
« Odpověď #14 kdy: 03 Prosince 2009, 01:56:02 »
Nepříjemné=o/.

Až to ňák dáte do kupy a budete mít eště do toho chuť, tak doporučuju použít ten metabalík;o).
₄ím si nainstaluje ještě větší hromadu aplikací a v menu bude mít daleko větší bordel.

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 03 Prosince 2009, 07:10:43 »
Mno, KDE4 jsem instaloval od piky, zadnym metabalikem, proste jsem instaloval baliky jako kde-core, kde-base + zavislosti, lokalizace + programy, ktere jsem konkretne chtel a v menu mi pribilo diky tomu jenom velmi malo (asi 5) polozek. Vysledkem je, ze mam plne funkcni KDE4 s aplikacemi, ktere stejne v Gnome vyuzivam, jako treba Amarok atd :)
« Poslední změna: 03 Prosince 2009, 09:08:08 od Bohouš »
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.