Ano ide mi hlavne o rychlost.. nech je to uplne jednoduche ziadny cacky macky nepotrebujem.
Co pe PEKWM ako sa to instaluje? samostany operacny system.. ?? poprosim viac info
Da sa nainstalovat XFCE do ubuntu. ?? nebudem startovat ako gnome ale ako XFCE len si zvolim tuto moznost v relaciach?
Zdravím,
PekWM je iba okenný manažér, preto sám o sebe nie je rovnocenná náhrada graf. prostredia ako je napr. KDE, GNOME či XFCE. Po spustení vám iba vykresľuje okná, teda ostané veci, ako napr. panel, automaticky spúšťané daemony, zobrazovanie času atď. si musíte nastaviť sám. Práve v tom spočíva nenáročnosť, sám si vyberiete, čo potrebujete a to, čo nepotrebujete nespúšťate.
Odporúčam prečítať si o PekWM niečo na
Roote.
PekWM do Ubuntu doinštalujte príkazom:
sudo apt-get install pekwmalebo cez Synaptic nainštalujte balík pekwm.
nebudem startovat ako gnome ale ako XFCE len si zvolim tuto moznost v relaciach?
Áno, presne tak. Po nainštalovaní balíka sa odhláste a v reláciach zvoľte PekWM.
Ja vám však odporúčam Fluxbox, pretože už má aj panel a je podľa mňa jednoduchšie konfigurovateľný, google určite poradí

.
XFCE je celé grafické prostredie podobne ako GNOME či KDE, teda je už nakonfigurované a má možnosti nastavenia aj cez grafiku.
Nainštalujete ho príkazom:
sudo apt-get install xubuntu-desktopZrýchlenie grafického prostredia neznamená iba zmeniť WM, ak si aj nainštalujete PekWM alebo iný a následne v ňom spustíte kopu daemonov z KDE alebo GNOME, zrazu bude rovnako pomalý ako GNOME. Preto sa odporúča používať aj jednoduchšie aplikácie, napr. Firefox vymeniť za Operu, OpenOffice za AbiWord (ak je to možné), Nautilus za Thunar atď.
Myslím, že pre vás bude asi najlepšie najskôr vyskúšať XFCE a trošku sa zoznámiť s problematikou WM a graf. prostredí. Odporúčam tiež stiahnúť Live CD Fluxbuntu, kde je už nastavený fluxbox, vypnuté nepotrebné služby, vyhodený OO, Firefox atď.
Veľa informácii nájdete aj na wiki, najviac však na
http://wiki.ubuntu.com. Pozrite si aj stránku
Window Managers for X.
Pekný deň