Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zvukový ovladač  (Přečteno 4128 krát)

culi

• Návštěvník
Zvukový ovladač
« kdy: 07 Června 2008, 21:23:56 »
Ahoj,
nainstalovala sem novou verzi Kubuntu a hlasi mi to ze neni nalezen zvukovy ovladac.
Zvuk nefunguje u prehravacu audio a video, z netu zvuk jde.
Mohli byste mi poradit, jaky zvukovy ovladac si mám stahnout?
Diky

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: Zvukový ovladač
« Odpověď #1 kdy: 07 Června 2008, 23:54:49 »
Asi by bylo vhodné prozradit nám něco o vašem počítači, najmě o zvukové kartě, nemyslíte?

culi

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 08 Června 2008, 10:58:06 »
Tak na to sem nemyslela :D
Acer TravelMate 2492NWLMi, karta MS-Sound Compatible
Diky :)

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 09 Června 2008, 08:04:23 »
:)
Slečno, tak za prvé, chtělo by to vědět, jestli aspoň dřívější vydání fungovaly. Poté je důležité si uvědomit, že v linuxu se o audio stará projekt alsa, který je defaultně i v ubuntu, čímž by zvuk měl fungovat a obvykle i funguje.

Nejdůležitější je ozkoušet, jestli třeba vyzkoušet, jestli nějaké nastavení nefunguje, popř není vše ztlumeno.
Pokud ani to, tak by je možné se podívat
http://www.alsa-project.org/main/index.php/Main_Page
a tam si stáhnout nejnovější verzi a tu si nainstalovat. Popř si v repozitářích (aktualizace) zaškrtnout podporu pro PROPOSED / BACKPORTS

a nainstalovat si novější linux-modules...  je velká šance, že to půjde...

a nejdůležitejší je zjisti reálné jméno té zvukovky, takže "MS-Sound Compatible" se to určitě nejmenuje :)

takže
Kód: [Vybrat]
lshw -C multimedia

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #4 kdy: 09 Června 2008, 10:56:36 »
:)
Slečno, tak za prvé, chtělo by to vědět, jestli aspoň dřívější vydání fungovaly. Poté je důležité si uvědomit, že v linuxu se o audio stará projekt alsa, který je defaultně i v ubuntu, čímž by zvuk měl fungovat a obvykle i funguje.

Nejdůležitější je ozkoušet, jestli třeba vyzkoušet, jestli nějaké nastavení nefunguje, popř není vše ztlumeno.
Pokud ani to, tak by je možné se podívat
http://www.alsa-project.org/main/index.php/Main_Page
a tam si stáhnout nejnovější verzi a tu si nainstalovat. Popř si v repozitářích (aktualizace) zaškrtnout podporu pro PROPOSED / BACKPORTS

a nainstalovat si novější linux-modules...  je velká šance, že to půjde...

a nejdůležitejší je zjisti reálné jméno té zvukovky, takže "MS-Sound Compatible" se to určitě nejmenuje :)

takže
Kód: [Vybrat]
lshw -C multimedia

Já bych to vzal v obráceném pořadí - tj. než si rozhasit systém instalací nové verze alsy, nejprv:

1) spustit buď  alsamixer nebo v nastavení hlasitosti v KDE proklikat a přidat co jde (ten panel je podobný jako ve windows, je tam řada položek, které standartně neukazuje!) a přezkoumat, zda opravdu není zvuk jen vypnutý.

2) vyjet to lshw - C multimedia a postnout sem eventuelně do googlu

3) pak se uvidí. Velmi často stačí změna jediného řádku v konfiguračním souboru (stačí říct ovladači, že to a to je zvukovka kterou zná) a zvuk naskočí, instalace nové alsy je skutečně krajní možností.

Btw, je to tento notebook?: http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-447165.html
Podle toho by to jet mělo.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.