Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: NTFS a prístupové práva  (Přečteno 1709 krát)

catchman

• Návštěvník
NTFS a prístupové práva
« kdy: 08 Června 2008, 00:33:26 »
Ahoj,
mám mountované ntfs disky z windowsu, ale nejak sa mi nedarí nastaviť na nich práva. Skúšal som hľadať na nete ale nikde som podobný problém nenašiel vyriešený. Kedže mount má pre ntfs voľby umask, gid a uid tak predpokladám, že by to malo ísť nejako nastaviť, ale už som vážne v koncoch. Našiel som veľa článkov kde sa to rozoberalo, ale mne to hold stále nefunguje :-(

Takto to mám nastavené vo fstab
Citace
# MyBook
UUID=E0B887A7B8877AB4 /media/MyBook     ntfs    defaults,user,umask=077,gid=1000,uid=1000,quiet 0       1

Podľa tohto by som mal mať právo čokoľvek na disku robiť iba ja (uid a gid je 1000).
Disk sa primountuje a pri výpise ls -l vyzerá, že práva sú nastavené ako by mali byť:

Citace
drwx------ 1 catchman catchman

Problém je, že keď sa ale prihlásim ako iný uživateľ, bez problémov sa na disk dostanem a môžem mazať a vytvárať súbory.
Jediný spôsob ako som to dokázal zmeniť, je mountovať to s parametrom ro (read-only), potom ale nemôže zapisovať ani vlastník...
Ak to pomôže, verzia jadra je 2.6.24-18

Riešil niekdo z vás podobný problém?

Dík sa odpoveď, ja už si s tým vážne neviem rady.

Vetinari

• Stálý člen
  • **
  • ... so better use your brain!
Re: NTFS a prístupové práva
« Odpověď #1 kdy: 08 Června 2008, 02:09:22 »
Teoreticky to vypadá v pořádku, ale je to ne-linuxový FS, tak to nemusí fungovat 100%. Jediné mě napadá, zkus se ještě přehodit do jiný skupiny.
A k čemu disk používáš? pokud jen na zápis souborů, lze to vyřešit tak, že necháš defaultní nastavení a pak může zapisovat jen root...

catchman

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 08 Června 2008, 12:36:45 »
No prehodiť som sa skúšal, dokonca som to primountoval takto:
Citace
UUID=E0B887A7B8877AB4 /media/MyBook     ntfs    defaults,user,umask=777,gid=0,uid=0quiet 0       1
takže vlastník aj skupina root, nikdo nemá právo na nič. Vo výpise ls -l potom:
Citace
d--------- 1 root root
napriek tomu sa tam ale dostane aj bežný užívateľ (ftpuser) a je schopný mazať a vytvárať súbory.
Potrebujem to práve kvôli ftp, kde chcem niektorým užívateľom sprístupniť ntfs disk ale len read-only a niektorým ako rw.
Prípadne ak by niekto vedel, ako to na ftp nastaviť (použivam vsftpd). Ale aj tak by ma vcelku zaujímalo, prečo to nefunguje, keď tam sú voľby umask gid a uid.

Vetinari

• Stálý člen
  • **
  • ... so better use your brain!
« Odpověď #3 kdy: 08 Června 2008, 13:07:05 »
Netuším, bohužel u mne se to chová stejně. Jinak FTP server by thle měl umět nastavit sám, akorát je potřeba mu vnutit své uživatele a práva, neřídít se sytémovými.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.