Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Z niceho nic mi nebootoje Ubuntu, POMOC!!!!  (Přečteno 3113 krát)

proky.hb

• Návštěvník
Z niceho nic mi nebootoje Ubuntu, POMOC!!!!
« kdy: 19 Července 2006, 09:32:47 »
Zdravim,
mam problem, vcera jsem normalne vypnul pocitac, dnes rano pri pokusu o bootovani mi to pri mountovani disku stopne. Presne si ty hlasky nepamatuju, pise to neco ve smyslu: mounting /dev/hdb1 as /root : no such device. To je divne, linux mam na ide0 slave, coz by melo byt hdb1? nevite cim to je, ze ho to nenajde? proc se to tak pomatlo? Jeste bych se potreboval dostat k datum, je nejaka moznost se dostat na disk z win?

diky za rychlou pomoc

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #1 kdy: 19 Července 2006, 10:05:20 »
no, to skoro vypada na nejaky hardwarovy problem s diskem

1/ vezmete live CD ubuntu a zkuste z nej nabootovat. pokud se to podari, zkuste jestli jde otevrit obsah pevneho disku (mel by se automaticky primountovat) - pokud to pujde, je problem ve vasi instalaci ubuntu

2/ pokud ani live CD nebude schopne pristoupit na disk, budete muset sahnout po sroubovaku. v pocitaci zkontrolujte pripojeni datoveho a napajeciho kabelu k disku

3/ pokud se pripojeni disku zda OK, zkuste posledni test: odpojte a vymontujte disk, zkuste jej pripojit v jinem pocitaci (napr. u kamarada), jestli pujde cist data. Pokud ne, je disk temer jiste rozbity. Pokud to v jinem pocitaci pujde, je pravdepodobne ze se jedna o problem ve vasem pocitaci, treba v radici na zakladni desce.

pokud si na body 2/ a 3/ netroufate, pozadejte nekoho zkusenejsiho nebo pocitac predejte specializovanemu servisu

neveceral

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 19 Července 2006, 10:08:13 »
dělá mi to občas také mám SATA disk, pomůže totální vypnutí PC i ze zásuvky a pak zase zapnout. Ale teď hledám a nemůže najít :-)), někde jsem tento týden viděl návod, co s tím dělat a nějak se k němu dřív nedostal. Ani nevím jestli to bylo na diskuzi tady nebo na ubuntuforums, no jdu hledat

P.S. tak jsem to vlákno nakonec našel http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=216039&highlight=waiting+mount

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #3 kdy: 19 Července 2006, 15:06:42 »
Problem muze byt i jen ve spadlem boot sektoru - obcas se stava, ze pri vypnuti PC je hlavicka zaparkovana prave nad touto oblasti a v poslednim zachvevu (pri preruseni napajeni) zapise naproste nesmysly, ackoliv ted jsem si vsiml, ze boot sektor bude pravdepodobne vporadku - grub uz se nacetl. Pokud bude problem s diskem, jeste pred zahozenim zkus utilitku HDD regenerator ( http://www.dposoft.net/ ). I kdyz jsou poskozene sektory, dovede je obnovit alespon na takovou dobu, aby jsi si zachranil data.

OT: Obcas se to stava na deskach s nForce3 a 4 - maji pomerne velke problemy se SATA disky (ale popravde i s kombinaci SATA a PATA). Co je velke a uzasne zjisteni je, ze vyrobci disku (problemy se tykaji hlavne disku Seagate, Maxtor a WD) pruzne zareagovali a pomoci novych firmware problem resi. Dle vseho jde o chybu chipsetu, ktery si nejak nerozumi se specifikaci SATAII
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Scatha

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 19 Července 2006, 18:57:26 »
Pokud je disk funkční dostaneš se na něj z Wi třeba pomocí Total Commanderu + pluginu pro čtení linuxových fs (určitě umí ext2 a ReiserFS).
Acer 4052LMi - Intel Pentium M 725 1,6GHz, 1GB RAM, WD 160GB HDD, chipset Intel 852/855 GME - Ubuntu 8.04 HH

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #5 kdy: 19 Července 2006, 18:59:07 »
tyto windowsi ovladace pro pristup na linuxove filesystemy nedoporucuji, mam s nimi spatne zkusenosti - jsou dost nestabilni a muzou filesystem znicit. Spis doporucuji libovolne linuxove live CD (ubuntu, knoppix, slax, gentoo,...)

proky.hb

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 20 Července 2006, 15:19:17 »
zdravim,
na disk jsem se normalne dostal s pomoci tot commanderu, z live cd ubuntu to nejde, napise to:

Unable to mount the selected volume. error: device /dev/hdb1 is not removable

error: could not execute pmount.

nicmene to neni asi problem disku, vsechny data uz mam zazalohovany

Scatha

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 21 Července 2006, 00:03:28 »
Plugin pro Total Commander má práva jen pro čení, obsah disku by neměl v žádném případě poškodit.
Acer 4052LMi - Intel Pentium M 725 1,6GHz, 1GB RAM, WD 160GB HDD, chipset Intel 852/855 GME - Ubuntu 8.04 HH

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 21 Července 2006, 11:40:06 »
Zkuste to nemountovat pmountem, ale pomocí běžného mountu, např. sudo mount /dev/hdb1 /mnt by mělo připojit váš disk do adresáře /mnt.

PS: Taky se mrkněte do /dev, jaké disky k připojení vám to nabízí...

bartolomej

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 30 Srpna 2006, 20:41:20 »
////
stala se mi teď naprosto stejná věc. Po grubu začne bootovat ubuntu a skončí hned na druhé položce "mounting root system"..

vypíše, no such device /dev/hdb1 a spousta dalších věcí nellze namountovat..

A určitě je hdb1 správně..

Napadlo mně přesně to samé jako se zde píše..
LIVE CD.. Disk nešel otevřít.. namountoval jsem ho ručně jako /mnt/mujdisk

Data v něm jsou..

Ale co teď?

Díky

PS: nic jsem neměnil..prostě jsem zapnul komp, psal dokument, vypnul a příště už nenabootoval..jinak běžel v pohodě 14 dní..

PPS: Doufám, že nebudu muset přeinstalovávat.. A kdyby ano, tak počítám s tím, že nastvení mi asi nezůstane (upravoval jsem si vzhled celý den)

PPPS: Jak nejefektivněji dostat data ven,s tím, že na druhém disku, který je teď vyndaný, mám windows..?A na další partition FAT32..Čili jsem myslel, že bych je tam přes live CD nakopíroval..půjde to?

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 31 Srpna 2006, 07:27:28 »
Pises, ze mas vyndany disk s WinXP. Nevyndal jsi ho nahodou po tom vypnuti? Pak se samo disk s Linuxem muze hlasit jako jiny disk.

Jakym prikazem jsi mountoval ten disk v Live? Vypis sem tabulku ze souboru:

cat /etc/fstab

Nastaveni tveho prostredi ti zustane, pokud zazalohujes tvuj domaci adresar i se skrytyma souborama!!!:

/home/uziv_jmeno

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

bartolomej

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 31 Srpna 2006, 12:41:17 »
Bylo to tak, že jsem právě onen disk s čistě nainstalovaným windowsem zasunul poprvé.. Nabootoval z disku linuxu a přes grub se dostal normálně do ubuntu.. Poté jsem Ubuntu vypnul, abych nabootoval z disku windows, jestli oba chodí a pak jsem chtěl vyeditovat grub na dualboot a bylo by to..
Jenže:
Jakmile se načetly windows, zase jsem je vypnul a chystal se do ubuntu přepsat onen GRUB.. Dál než za "mounting file system" jsem se ovšem nedostal........

Disk s windows jsem pak vytahoval a vracel a zkoušel experimentovat s MASTER and SLAVE a při bootu jsem v grubu editoval i disky (1,0) (0,0), a kernel=/dev/hda1 hdb1 atd..
Nic nepomohlo..

1.Mountoval jsem ho z live klasický mountem..
    sudo mkdir /mnt/mujdisk
    sudo mount /dev/hdb1 /mnt/mujdsik

2. výpis fstab bohužel teď nemohu provést budu u toho až v 16:00..

Díky.
PS: Přidal jsem si Vás do jabberu Milhouse, pomohlo by mi to vyřešit rychleji a výsledek bych pak napsal dál do vlákna..

Děkuji

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.