Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problémy se zvukem... [vyřešeno]  (Přečteno 6072 krát)

corey_cavalera

• Host
Problémy se zvukem... [vyřešeno]
« kdy: 11 Června 2008, 09:12:14 »
Dobrý den. Ubuntu používám už nějakou dobu, ale jsem pouze uživatel, který čte návody a podle toho něco udělá. Mám integrovanou zvukovku REALTEK a alsa s ní má nějaký problém. Na fóru jsem hledal, ale nic mi nepomohlo. Ale teď k jádru věci.. Když po přihlášení spustím nějaké flashové videíčko, bez problému běží, ale nemůžu poslouchat hudbu, či koukat na videa. A funguje to i naopak, je to na tom, co spustím první. Dřív mi to fungovalo, jsem s Ubuntu velice spokojen, ale pokud tento problém nevyřeším, hodlám se vrátit zpátky do oken  :'( což bych teda nerad. Děkuji za každou snaživou duši a radu.
« Poslední změna: 11 Června 2008, 19:54:13 od Petr 'Merlin' Vaněček »

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
Re: Problémy se zvukem...
« Odpověď #1 kdy: 11 Června 2008, 09:48:16 »
1) Zvukovek REALTEK je asi 1000 druhů. Bez bližšího určení se problém bude řešit dost těžko.
2) Také by to chtělo napsat, jaké Ubuntu vlastně používáte. Např. mezi 7.10 a 8.04 je co se týče zvuku obrovský rozdíl (alsa vs pusle audio).
3) "Dříve to fungovalo a teď nefunguje". Dříve jako před čím? Před upgradem na vyšší verzi ubuntu, před aktualizací, před instalací toho či onoho?
4) Jaký flash plugin (popř. prohlížeč) používáte?
5) "jsem s Ubuntu velice spokojen, ale pokud tento problém nevyřeším, hodlám se vrátit zpátky do oken což bych teda nerad" - no comment, ale příště toto radši nepište.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

corey_cavalera

• Host
« Odpověď #2 kdy: 11 Června 2008, 10:10:51 »
Omlouvám se za nedostatečné objasnění problému. Je to zvukovka realtek ALC655, tak ji alespoň rozeznalo ovládání hlasitosti. Jinak mám ubuntu 8.04. A k problému došlo po přechodu z 7.10. Neupgradoval jsem, vše bylo naformátováno a znovu nainstalováno. Jinak prohlížeč mozilla a flash plugin od shockwawe flash. Víc vám asi řekne, že jsem nainstaloval balík - Ubuntu restricted extras. Děkuji
« Poslední změna: 11 Června 2008, 10:35:33 od corey_cavalera »

corey_cavalera

• Host
« Odpověď #3 kdy: 11 Června 2008, 10:16:02 »
Ještě jsem zapomněl podotknout, že při videu nejde zvuk, ale zároveň se seká a po několika vteřinách zcela kousne.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #4 kdy: 11 Června 2008, 11:23:22 »
No, trochu jsem googlil a našel jsem tento bug report https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/flashplugin-nonfree/+bug/236052. Z toho chápu, že je to problém mezi flash-pluginem a pulse-audiem. (To sekání videa zapříčiní přílišné vytížení procesoru při přehrávání flashe). Na toto nejsem zrovna odborník, ale zkusil bych jiný flash-plugin.

Alternativně (i když se mi to moc nepozdává), prý stačí nainstalovat
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install libflashsupport
Pokud se vám podaří vyřešit problém se zvukem a video bude nadále cukat, koukněte na fórum či google ohledně "firefox flash cpu"
« Poslední změna: 03 Července 2008, 21:37:34 od Anna Taliánová »
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

corey_cavalera

• Host
« Odpověď #5 kdy: 11 Června 2008, 12:01:50 »
Tento balík mám již nainstalován. Nutno podotknout, že videa se nekoušou jen v prohlížeči (flashová) ale i v ostatních přehrávačích, např. obyčejné avička. Gdyž jsem se rozhlížel po googlu, s touto zvukovkou mělo problémy více lidí, takže přemýšlím, že koupím nějakou starší. Bylo by to možné řešení problému?

truhlik

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 11 Června 2008, 12:10:55 »
A nebudou ty videa spise problem graficke karty? Jakou mate? Jaky ovladac mate naistalovan? V cem videa prehravate?
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #7 kdy: 11 Června 2008, 12:21:24 »
Myslím, že jiná zvukovka vám nepomůže. Je to opravdu problém mezi pulse audio a flashem. Našel jsem ještě jeden tip, jak by se to mohlo dát obejít. V menu Systém->Volby (nebo Nastavení)->Zvuk a vše přehodit z Pulse Audio na ALSA.

Další možností je nainstalovat nejnovější flashplayer (10beta) - návod bude určitě někde na netu.

Další možnost - odinstalovat balíček pulse audio (což by mělo mít stejný efekt, jako přepnutí všeho na ALSA, viz výše)
« Poslední změna: 03 Července 2008, 21:37:59 od Anna Taliánová »

corey_cavalera

• Host
« Odpověď #8 kdy: 11 Června 2008, 12:28:35 »
Tak, tohle vám možná pomůže. Když jsem z repozitářů nainstaloval balík padevchooser a zapnul ovládání hlasitosti přes PulseAudio volume control, tak vše běží jak má, videa, i streemové videa, MP3. Nastavil jsem ať se při logování sám spouští. Když restartuji a naloguji, opravdu se spustí, ale zvuk opět nejde, stačí otevřít PulseAudio volume control a vše je jak má být. Ale já bych rád, aby to bylo stabilní a né se po každém logování "hrabat" v hlasitostech. Děkuji

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #9 kdy: 11 Června 2008, 12:44:36 »
No, žádné jiné řešení, než jsem psal, jsem nenašel. Možná ještě stojí za to vyzkoušet odinstalovat flash plugin (teď si nejsem jistý názvem balíčku, myslím, že flash-plugin-nonfree nebo tak něco), ale ne pouze odebrat, ale kompletně odstranit (např. sudo apt-get remove --purge názevbalíčku) a nainstalovat nějaký svobodný (pokud používáte firefox 3, měl by při nepřítomnosti flash-pluginu dát nabídku k instalaci + výběr z několika možností).

P.S: O problému se ví, bude odstraněn použitím flashplayeru10 - čili buď nainstalovat jeho betaverzi, nebo počkat na Ubuntu 8.10.

P.S2: Nikdy bych nevěřil, pro kolik lidí je důležité koukat na video na youtube a současně sledovat jiné video či přehrávat hudbu.

corey_cavalera

• Host
« Odpověď #10 kdy: 11 Června 2008, 12:52:19 »
Problém není v tom, že bych chtěl sledovat obojí naráz, v tomto případě bych to neřešil. Ale je to na tom, co spustíte jako první. Když spustíte po logování jako 1. třeba youtube, tak do dalšího přihlášení nemůžete poslouchat hudbu... a to je myslím velký problém, tedy pro mě určitě. Děkuji za pomoc, už jsem to vyřešil. Přenastavil jsem jak jste psal (systém-volby-zvuk) Bylo tam nastavené nějaké automatické zjišťování a já vše nastavil na pulse audio. Společně s pulseaudio volume control to funguje i po restartu. Takže děkuji za ochotu.

corey_cavalera

• Host
« Odpověď #11 kdy: 11 Června 2008, 14:08:53 »
:-[ :-[ Omyl,vracel jsem se domů s domněnkou, že vše bude v pořádku, mýlil jsem se. Vše opět při starém. Už nevím jak dál. Asi to budu muset přečkat do října a v Ubuntu 8.10 snad bude problém napraven.
« Poslední změna: 03 Července 2008, 21:38:57 od Anna Taliánová »

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #12 kdy: 11 Června 2008, 14:28:39 »
A ani ten jiný flash-plugin nezabral? Já mám 64bit a proto jsem plugin od Adobe neinstaloval - místo něj jsem zvolil jeden z nabídnutých open-source. A kupodivu mi flashe běží bez problému (youtube, flashové hry, ...). Nemám sice vyzkoušené, že při této konstelaci hraje zvuk u videa či v jiných aplikacích, ale na netu jsem našel různé verze vašeho problému pouze ve spojení "Pulse Audio + FlashPlayer 9.0".

Takže znovu opakuji, že možným řešením je použití jiného flash pluginu (buď nějaký open-source, nebo Adobe Flashplayer 10beta). Druhou možností je odinstalace Pulse Audia (což je něco jako zastřešení alsa a oss), čímž byste se vrátil k čisté alse a mělo by vám to fungovat jako na 7.10.

corey_cavalera

• Host
« Odpověď #13 kdy: 11 Června 2008, 15:23:57 »
Takže jak jste říkal, nainstaloval jsem nový adobe flash player 10. Flashové videa již jedou bez problémů. Hudba v podobě MP3 hraje v rythmboxu a totemu, ovšem AMAROK s něma má problém, respektive se kousne a ani nelze ukončit běžnou cestou. A to platí i s videem. V Totemu bez problémů, v kaffeine pár vteřin bez zvuku a kousne se. Tohle je problém nastavení přehrávačů, nebo kodeků? Děkuji.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #14 kdy: 11 Června 2008, 15:29:58 »
Takže jak jste říkal, nainstaloval jsem nový adobe flash player 10. Flashové videa již jedou bez problémů. Hudba v podobě MP3 hraje v rythmboxu a totemu, ovšem AMAROK s něma má problém, respektive se kousne a ani nelze ukončit běžnou cestou. A to platí i s videem. V Totemu bez problémů, v kaffeine pár vteřin bez zvuku a kousne se. Tohle je problém nastavení přehrávačů, nebo kodeků? Děkuji.
Hmm, pokud to v některých přehrávačích jede OK, viděl bych to na nastavení v oněch aplikacích, se kterými jsou problémy (nejspíš nějaké nastavení ohledně zvuku, ale nevím, osobně používám kombinaci mplayer a exaile). Pokud někde bude v nastavení Pulse audio, alsa či OSS (popř. autodetekce), nastavte ALSA, nebo experimentujte.

corey_cavalera

• Host
Re: Problémy se zvukem... (VYŘEŠENO!!)
« Odpověď #15 kdy: 11 Června 2008, 15:52:26 »
Takže jste měl opět pravdu. Hudba i video už mi běží i ve zmiňovaných přehrávačích. Děkuji za vzácné rady, snad sem vás nijak zásadně nepozdržel a svými otázkami nezkušeného neotrávil. Snad bude tato diskuse užitečná i pro další uživatele se stejnými potížemi, kterých je, jak jsem se hledáním na různých fórech přesvědčil, dost. Takže ještě jednou děkuji.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #16 kdy: 11 Června 2008, 15:53:05 »
Ano, už vše běží. Snad jsem vás moc nezdržel, ale věřím, že tato diskuse nebyla užitečná jen pro mne, protože jak jsem hledal na různých fórech, tak stejné problémy má hodně uživatelů ubuntu a i jiných distribucí. Nechť bude tohle nástroj pro ostatní zoufalce, kteří nejsou sběhlí v užívání tohoto OS. Mockrát děkuji.
Nic se neděje. Zde na fóru každý rád pomůže. Časem (nebo spíše velmi rychle) se také naučíte jednak efektivně zadávat další dotazy do fóra, účinně prohledávat fórum i celý internet a nakonec skončíte tak, že vy budete radit ostatním. Hodně zdaru s Ubuntu.

P.S: A proboha, už nikdy nepište větu typu: "Jestli mi neporadíte, budu se muset kůli vám vrátit k Windows".

corey_cavalera

• Host
Re: Problémy se zvukem... (VYŘEŠENO!!)
« Odpověď #17 kdy: 11 Června 2008, 15:55:10 »
Za ten ukvapený závěr (windows) se omlouvám, ale byl jsem tím už dost otráven, protože jsem nenacházel jiné východisko.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.