Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: jak udělat nový disk.oddíl v Hardym pro fotky?  (Přečteno 2430 krát)

Kaliperi

• Návštěvník
jak udělat nový disk.oddíl v Hardym pro fotky?
« kdy: 14 Června 2008, 20:04:33 »
dobrý den
,potřebuju poradit jak na to! mám naistalovaný GParted,ale souborový systém ext3 kde chci udělat novej oddíl zůstává šedý a nejde s ním pracovat! mám 320GB disk jde mě o to abych nemusel při každém přeinstalování kopírovat soubory zpět!stává se často že něco cíleně(necíleně) poškodím a sem nucenej přeinstalovat Ubuntu!
dík za rady!!

luisah

• Závislák
Re: jak udělat nový disk.oddíl v Hardym pro fotky?
« Odpověď #1 kdy: 14 Června 2008, 20:31:01 »
Nejlepší by to bylo z live cd. Tam je gparted již nainstalován. (nemůžeš si podřezávat větev pod sebou :) )
Mimochodem, pokud by jsi si udělal (což zřejmě nemáš) při instalaci /home oddíl (partition), tak stačí přeinstalovat samotný systém (partition s / )  a nenaformátovat partition s /home a nemáš problém.
« Poslední změna: 14 Června 2008, 20:32:35 od luisah »

Kaliperi

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 14 Června 2008, 20:42:38 »
dobrá tedy a jakej je postup? ;D moc rád bych se to dozvěděl ,protože mé marné hledání na googlu a wiky a forech nevedlo nikam!budu moc vděčnej a určitě i ostatní

luisah

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 14 Června 2008, 20:52:19 »
A sory, takže s tím gparted (nikdy jsem nezmenšoval oddíl takže žádné zkušenosti - takže se připrav na ztrátu dat :D )
Nabootuješ live cd - > po nabootování spustíš gparted (Systém - asi Správa - gnome partition) - > vybereš disk gparted ( vpravo nahoře) a označíš partition, kterou chceš zmenšit a pak zmenšíš (můžeš zmenšit, protože nemáš namountované partition).

Pokud myslíš home oddíl. Nejlepší při čisté instalaci (po instalaci už bych to ani nedělal - ale jde to) a při rozdělení disku si vybrat ruční rozdělení disku. Pak prostě rozdělit disk pro systém (kterému přiřadíš / - sem se nainstaluje systém, ext3 format - cca 10GB většinou stačí), pro swap (cca 1GB, swap format),  home oddíl (kterému přiřadíš /home - dáš zbytek disku, ext3 format). /home je pak domovským adresář. Při případné reinstalaci uděláš jen to, že opět nabootuješ live cd, opět vybereš ruční rozdělení disku kde se ti zobrazí již rozdělené partion - tam jen opět přiřadíš /, partition kde máš systém a který chceš přeinstalovat, nastavíš také /home a u home pouze nesmí být označení (zaškrtuto) formátování. Pak mužeš vklidu nechat vše přeinstalovat - sformátuje se jen systém a home partition nebude dotčena - tedy i data.
« Poslední změna: 14 Června 2008, 20:58:38 od luisah »

Kaliperi

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 14 Června 2008, 21:24:23 »
hmm velice elegantní řešení!ale jak to udělat bez přeinstalovíní systému a aby se v systému zobrazoval novej disk?(rozdělit ho na dva)
« Poslední změna: 14 Června 2008, 21:29:08 od Kaliperi »

luisah

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 15 Června 2008, 10:52:36 »
Pokud už máš naisnstalovaný systém na jedné partition + swap, tak jediné jednoduché řešení, je si jen zmenšit oddíl pro ty fotky ->tím budeš mít partition zobrazenu jako disk (jak ve win). Tedy po zmenšení oddílu v gparted, ti vznikne nealokované místo (nesmíš to přehnat se zmenšováním -> budeš tam mít zobrazeno kolik cca dat máš na disku), tento oddíl naformátovat na ext3. Po restartu a naběhnutí ubuntu z hdd, je potřeba tuto partition mountnou (asi na trvalo) -> musíš přidat jeden řádek do fstab http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku  (editace souboru je možná např.  gksudo gedit /etc/fstab
(http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=23637.0  http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=18319.0 )
Co ti tohle přinese - budeš mít fotky na jiné partition - můžeš vesele reinstalovat. Data co uložíš do domovského adresáře vč. veškerých skrytých nastavení, které se ukládají v domovském adresáři po reinstalaci budou fuč - musíš vše nastavovat zpět.

Vytvoření /home po instalaci se tady několikrát řešilo zkus pohledat, ale v podstatě je to to samé, zmenšit oddíl, naformátovat nový oddíl, přidat do /etc/fstab. Ale určitě tam jsou nějaké další úpravy - nikdy jsem tohle neřešil.
« Poslední změna: 15 Června 2008, 10:57:15 od luisah »

Kaliperi

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 17 Června 2008, 20:21:56 »
GPartedu to šlo opravdu dobře.Mám další partition kterou jsem potřeboval!
Díky moc za rady!!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.