Omlouvám se pokud jsem jinde, nebo pokud se ptám na něco co už tu bylo mockrát.. S linuxem jsem neměl nikdy tu čest, dneska jsem ho instaloval. Měl bych pár dotazů:
1) Instaloval jsem Xubuntu 8.04 - Systém souborů jsem dal auto (160 GB PATA)
a) nemám absolutně ponětí kam si systém co stahuje, ukládá, co je možno smazat a co v žádném případě nemazat, kolik je místa na disku a podobně
b) pokud bych chtěl na jednom disku více distribucí linuxu je to možné a jak na to?
c) nabídlo to automaticky ext3 a nastavilo na celý disk (na tom disku předtím nic nebylo ještě) Teď mi jde vysloveně o to, jestli nejsou vhodnější, třeba Reiser?
2) Prostředí mi přijde celkem fajn ale:
a) ty ikony jsou humus, není něco lepšího
b) horní menu je nad úrovní aplikací, dá se to skrýt?
3) Aplikace
a) musím říct, že všechen software je freeware u mě na windowsu, proto mě zaskočilo, že defaultně jsou zvoleny nějaké neznámé programy VLC Player mi to našlo, Operu to ovšem nezná, to byl pro mě šok, nezbylo nic jiného, než vyhledat na Opera.com
b) Opera běží, ale řekl bych pomaleji než Firefox(na windows je Opera svižná), ale hlavně verze 9.5 nemá korektní menu, místo ščřž jsou čtverečky v menu
c) Na webu se mi zobrazuje obsah zřejmě jiným fontem a je to menší celkově, můžu to nějak ovlivnit?
d) Vyhovuje mi dvojoknový manažer, něco na způsob Servant Salamanderu, případně TC(komerční) Je nějakej free pod Linux?
4) Hardware
a) všechno ok, jen u ATI jsem musel dát manuální stažen a to ještě píše, že na vlastní riziko....
b) zvuk jde ok, ale je hodně potichu.. kde se to dá nastavit
Určitě pro vás to jsou hloupé dotazy, tak se nehněvejte. Píšu z windowsu, protože hesla mám tam a nepamatuju si je všechny. Jinak linux má lepší správu SW, vše si to stáhne a tak, i když nevím na kolik je co důležité, těch položrk se mi stáhlo třeba cca 110. Díky za pomoc Accuphose