Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Umisteni adresare sdileneho vice uzivateli  (Přečteno 16074 krát)

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
Umisteni adresare sdileneho vice uzivateli
« Odpověď #25 kdy: 04 Srpna 2006, 23:04:50 »
Venoval jsem se vyreseni problemu pres NFS. Vlakno kde o tom mluvime si muzete precist zde.
Celkove vzato, je to funkcni, ale je tam par nevyhod a taky se musi vyresit par problemu, coz se mi nechtelo.

Nyni si teda zkusim napsat skript, kterym si budu opravovat prava v pripade potreby, na me potreby to bude zrejme stacit, i kdyz to teda neni nic moc reseni (spis nic nez moc). Cekal jsem ale, ze tento problem ma jednoduche reseni, asi jsem se zmylil. Pripadny skript i s navodem jak dovolit jeho spousteni jinym uzivatelum sem napisu...
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

Folki

• Návštěvník
« Odpověď #26 kdy: 05 Srpna 2006, 19:00:22 »
Nechce sa mi verit ze neexistuje nejake jednoduche a funkcne riesenie. Nepripadalo mi to ako nieco narocne ale uz viem ze som sa mylil.

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #27 kdy: 05 Srpna 2006, 20:41:40 »
Myslim ze by stalo za to, nahlasit "feature request" nebo bug u distribuce, ze zde chybi nastroj na vytvoreni spolecneho adresare pro vic uzivatelu. Je to zakladni pozadavek, a neda se jednoduse vyresit, je nutne pro to poskytnout nastroj. Mandriva pry nejaky takovy nastroj v sobe ma.

neveceral

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #28 kdy: 08 Srpna 2006, 09:35:37 »
tak je diskuze rozprouděna na http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=231934
a je tam návod
Try the following as cron job:
chown -R public:public /var/pub/*
find /var/pub -not -type d -printf "chmod 640 \"%P\"\n" | sh
find /var/pub -type d -printf "chmod 750 \"%P\"\n" | sh
 kterému teda vůbec nerozumím, proto Rippere, či kdokoli znalý, nechcete se zapojit :-))

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #29 kdy: 08 Srpna 2006, 10:23:30 »
neveceral:
To je reseni, kdy se do cronu umisti script, ktery co chvili prepise prava souboru v te dane slozce. Jenze to ma nekolik nevyhod:
1) Pokud nekdo bude chtit pristoupit k souboru, ktery je aktualne mimo jeho prava (jeste neprobehl script), ma smulu
2) Caste zbytecne zatizeni stroje

Prvni problem by se dal vyresit spoustenim scriptu treba po pul vterine, ale o to vice vyvstane problem c.2 kdy se zbytecne zatezuje PC. Premyslel jsem o takovemhle scriptu po prihlaseni uzivatele, ale  vyvstava problem c.1 tim vice cim mene uzivatelu bude slozku pouzivat.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

matezz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #30 kdy: 08 Srpna 2006, 13:41:25 »
Citace: Ripper
Myslim ze by stalo za to, nahlasit "feature request" nebo bug u distribuce, ze zde chybi nastroj na vytvoreni spolecneho adresare pro vic uzivatelu. Je to zakladni pozadavek, a neda se jednoduse vyresit, je nutne pro to poskytnout nastroj. Mandriva pry nejaky takovy nastroj v sobe ma.
Souhlasím. Já sem řešil problém skriptem

Kód: [Vybrat]
#!/bin/bash

sudo chown -R mates:music /home/shared/

chmod -R 770 /home/shared/
který občas spouštím, ale je to funkční jen v případě že komp používá málo lidí...

Kam nejlépe dát návrh vytvoření nástroje navrhovaného Ripperem?
FS amilo V3405 T5500

neveceral

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #31 kdy: 08 Srpna 2006, 14:08:35 »
podívej se sem http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=215574 a vyber si  :-)
jestli můžu prosit, tak to dej do malone, já na to nemám znalosti k potřebnému popisu problému
+
mě doplň či oprav tady http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=183958&page=62 , nevím zda je to srozumitelné i pro jiné. Jinak zakladatel tohoto threadu slíbil, že jej bude pravidelně procházet a předávat podstatné vývojářům, tak na něj také zkus zapůsobit :-))
Díky, myslím si, že je třeba s tím něco udělat. Řešit to takovými skripty či sambou :-/

b3tL

• Návštěvník
« Odpověď #32 kdy: 08 Srpna 2006, 14:46:33 »
/home doma resim pres nfs a /share pres sambu. Home na nfs se mountne pri loginu usera a samba se pripoji do jeho home pod nazvem jakej chces a kam chces a vyhoda je v tom ze takovej share je pristupnej i vsem windows na siti takze sdileni treba one hudby je pak trivialni a useri si muzou tvorit foldery jak o zivot a pritom to tam porad vsichni uvidej ....

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #33 kdy: 08 Srpna 2006, 17:11:46 »
Ja to teda mam ted zprovozneny tak, ze jsem si vytvoril adresar /share, skupinu share obsahujici me uzivatele, a par skriptu. Chtel jsem, aby byl schopen kdokoli opravit prava kdyz potrebuje, aniz by mel pravo spoustet sudo prikazy. Takze v /usr/local/bin mam 2 skripty:
fixshare (rwxr-x--- root share)
#!/bin/bash
sudo /usr/local/bin/fixshare_root
a
fixshare_root (rwx------ root root)
#!/bin/bash
chmod -R u=rwX,g=rwX,o= /share &&
chgrp -R share /share &&
echo "OK" ||
echo "Chyba!"
Nasledne je jeste nutne povolit vsem uzivatelum skupiny share pravo spoustet skript fixshare_root pod rootovskym opravnenim. To se udela prikazem:
$ su visudoA pripsanim radku
%share localhost=NOPASSWD:/usr/local/bin/fixshare_rootna konec. Prikaz visudo vam pusti vas preferovany editor podle vaseho nastaveni, u me teda mcedit. Ale uz nevim jak jsem to nastavil.
No a ted uz vsichni uzivatele ze skupiny share muzou kdykoli opravit prava v adresari prikazem
$ fixshareAz si najdu trochu casu, tak se podivam jestli takovej feature request jeste nebyl hlasen, a kdyztak ho zkusim hodit na ten launchpad...

neveceral

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #34 kdy: 08 Srpna 2006, 17:14:20 »
Díky, jinak, prosím, čas si udělej :-)))

matezz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #35 kdy: 08 Srpna 2006, 17:41:30 »
Ripper: dík za návod! Je super, že mohou skript spouštět i uživatelé bez práv spouštět sudo přikaz.
FS amilo V3405 T5500

b3tL

• Návštěvník
« Odpověď #36 kdy: 09 Srpna 2006, 10:30:10 »
ja porad nechapu proc to delate tak slozite kdyz samba ma tohle vsechno vyreseny a pro usery naprosto neviditelny a nemusis usery nutit k pouzivani nejakej sriptu o kterejch vubec nebudou tusit proc to ...
sam si tu uz nekolokrat nakousnul tu variantu ze si musis mountnout tu sambu pri startu usera do jeho /home a  ikdo nebude mit zadnej problem a pouzitim nfs se akorat zase zamotavas do prav protoze nfs prave umoznuje pouzivani *nixovejch prav... to s tou sambou je proste trivialni a ucelny a hlavne samba byla navrzena na presne takovyhle pouzivani v kombinaci s windows tak co porad resite pustenou jednu sluzbu a jednoho demona navic??? co mate doma za stroje pII200mmx ? tam bych chapal ze se rozmejslite o spusteni jedny sluzby navic. A co v tech windowsech tam vam tisic sluzeb v pozadi nevadilo, hlavne ze nebyli videt v task manageru ....  
matezz samo ze uzivatele maj pravo spoustet sudo jinak by to neslo, viz visudo tim  to pravo vytvoril

neveceral

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #37 kdy: 09 Srpna 2006, 10:36:33 »
tady jde o to, aspoň já to tak chápu, že je to prostě obrovský nedostatek ubuntu, že to neumí jaksi "out of the box" a musí se to řešit různými obezličkami (skript - nevýhody jasné či samba- pro jeden sólo linux počítač :-/) Prostě "něco" tam v ubuntu chybí, co to umožní samo a zatím si to každý řeší různě.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #38 kdy: 09 Srpna 2006, 10:45:22 »
neveceral: To neni chyba ubuntu, to je obecne problem linuxu (i kdyz popravde slozka, kde si kdokoliv muze delat cokoliv s cizimi soubory je imho proti filozofii bezpecnosti linuxu). Kazdopadne na Windows se tomu rika "sireni dedicnych opravneni" a ackoliv je mi to silne proti srsti rici, nenasel jsem tomuto ekvivalent v linuxu (pokud pomineme sambu) :(

b3tL: Ona samba je sice vec, ktera se timhle blizi k windows, jenze a to je ten zasadni for, proc to delat slozite, kdyz by to melo jit jednoduse?
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

neveceral

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #39 kdy: 09 Srpna 2006, 10:50:57 »
přesně tak- problém obecně linuxu, ale když jsem hledal jak na to, tak jsem zjistil, že v Mandrivě a snad i v Suse by to na mělo být nějaké GUI udělátko klikátko, tak proto jsem psal jenom o ubuntu.
Jinak prosím přidejte se všichni k příspěvku mému a matezzovu na http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=183958&page=62, ať se s tím třeba už v Edgy něco udělá, zakladatel threadu jej pravidelně čte a podněty dává vývojářům

matezz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #40 kdy: 09 Srpna 2006, 12:10:02 »
ad b3tL: ripper psal, že mu to přes sambu nefunguje.  (http://www.abclinuxu.cz/forum/show/141839#89) Ale pokud by to chodilo, je samozřejmě zbytečný vytvářet novej nástroj.

ad nevercal: autor toho vlákna na začátku píše, že už to neprobírá a nehlásí, bodejť taky, je tam 62 stran nápadů :))
FS amilo V3405 T5500

neveceral

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #41 kdy: 09 Srpna 2006, 12:12:16 »
oups, tak to jsem přehlédl, že to změnil :-((, takže jedině malone

matezz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #42 kdy: 09 Srpna 2006, 12:43:27 »
FS amilo V3405 T5500

neveceral

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #43 kdy: 11 Srpna 2006, 13:46:05 »
právě jsem se dozvěděl, ze dvou zdrojů, že nové Gnome v Edgy bude mít umožněno dědění práv z nadřazených adresářů, což by problém řešilo :-)))

matezz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #44 kdy: 11 Srpna 2006, 13:49:49 »
vývojáři asi sledovali naší diskuzi :)
FS amilo V3405 T5500

neveceral

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #45 kdy: 11 Srpna 2006, 13:56:05 »
pochybuji, prý je to v novém Gnome 2.16, které je v Edgy, takže asi nesledovali, ale to neva :-))

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #46 kdy: 14 Srpna 2006, 23:47:30 »
Citace: neveceral
právě jsem se dozvěděl, ze dvou zdrojů, že nové Gnome v Edgy bude mít umožněno dědění práv z nadřazených adresářů, což by problém řešilo :-)))
To je skvele, pokud to bude opravdu poradne fungovat (tzn. i pres shell, nejen pres nautila, takze asi nakej demon hlidajici adresar). Mohl by jsi prosim uvest ty zdroje?

K te sambe, zaprve jsem mel problem s pravy pri pouzivani mc, a zadruhe, chci mit adresar pristupny aniz by se nektery z uzivatelu graficky prihlasil, chci aby to fungovalo i kdyz se nekdo prihlasi pres ssh, ftp apod. Tzn. nemuzes to mountovani dat do "start menu" ani u gnome, ani do .bashrc/.bash_profile, a nejde to ani do /etc/fstab. Musis se naucit editovat rc skripty. A to je dalsi a celkem netrivialni problem. Tento problem je samozrejme i u NFS. Kdyz od nej odhlidnu, tak je NFS lepsi nez Samba, protoze umoznuje natvrdo nastavit nejen skupinu, ale i vlastnika souboru.
« Poslední změna: 21 Října 2007, 15:17:50 od Anna Taliánová »

neveceral

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #47 kdy: 15 Srpna 2006, 08:56:33 »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.