Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Dualboot W2k + Kubuntu - 2 disky v PC  (Přečteno 2639 krát)

d_a_v_e

• Návštěvník
Dualboot W2k + Kubuntu - 2 disky v PC
« kdy: 21 Července 2006, 14:12:59 »
Zdravím,

sice jsem se snažil přečíst všechny příspěvky na toto téma, ale očekávaného výsledku jsem se nedobral.
Mám v PC 2 disky, oba s NTFS. První má 80 GB, z toho cca 10 GB volných. Druhý má 160 GB, z toho momentálně cca 30 GB volných. Windows jsou nainstalovány na prvním disku (z jejich pohledu C:), druhý (D:) slouží jako mezisklad "velkoobjemových dat".
Rád bych docílil toho, že první disk zůstane jak je, na druhém zmenším oddíl, řekněme, o 15 GB a do tohoto volného místa nainstaluji Kubuntu.
Problém je v tom, že se mi to částečně nedaří.
1. zmenším velikost oddílu na D: - OK
2. spustím Live Kubuntu - OK
3. spustím instalaci a nastavím aby se provedla do volného místa na druhém disku - OK
4. reboot do Kubuntu - OK
5. reboot do Windows - OK
6. pokus o prohlížení D: (ve Windows) - NELZE
7. odstraním oddíly, které si Kubuntu vytvořil, přes win konzoli opravím MBR a jsem zase na začátku :-(
A právě ten bod 6. mě trápí. Poraďte prosím, kde jsem při instalaci (resp. při několika pokusech o ni) udělal chybu.

Děkuji.

neveceral

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #1 kdy: 21 Července 2006, 14:40:42 »
zkuste nechat zmenšení oddílu na D: přímo na instalátoru live cd. Nevím, proč to pořád lidé ze zvyku řeší napřed, vždyť gparted, který to dělá v instalátoru, to umí dobře sám, podporuje NTFS. Snad se to povede, samozřejmostí je záloha dat :-)). Jinak také může zkusit nechat zkontrolvat D: na chyby pod windows, mohlo by se poté chytit.
Já jsem takto instalovat ubuntu již asi 15x a vždy bez problémů, nikdy jsem oddíl dopředu nechystal

d_a_v_e

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 21 Července 2006, 14:51:00 »
Zmenšuji předem, protože bych o ta data nerad přišel (jejich majitelé by mě roztrhali na malinkaté kousky) a těch cca 100 GB dat nemám kam zálohovat.
Disk D: samozřejmě před samotným zmenšením kontroluji a defragmentuji. Po instalaci Kubuntu je nedostupný, takže ho nemám jak zkontrolovat.

Každopádně děkuji za snahu.

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 21 Července 2006, 18:11:06 »
OS Windows nikdy na souborový systém ext3 neuvidí, pokud se nedoinstaluje podpora. Existuje plugin pro Total Commandera, který umožní prohlídku linuxových oddílů z MS Windows. To za prvé.
Proč ovšem nevidí na zbytek disku, který je NTFS? Patrně to bude souviset s instalací Kubuntu, která celý disk pojímá za svůj i když je jeho jenom dílčí část. Zkrátka celý disk skryje. Což by neměl dělat. Páč se jedná o filesystém NTFS mělo by to jít ošetřit nástroji pro správu disků pod Windows. Nevím přesně jak se ten systémový nástroj jmenuje.
» Linux Mint on mini-ITX boards «

d_a_v_e

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 21 Července 2006, 18:48:06 »
Absolvoval jsem další pokus s instalací.
Tentokrát se mi podařilo dosáhnout zatím nejlepšího výsledku: data z druhého disku jsou v pr*eli. Jdu se odreagovat do hospody, už nemám sílu. Až se mi podaří dostat zpět ta data (což bude práce na celý zítřek), začnu znovu od začátku. Mám tušení, že pes je zakopán někde úplně jinde a tak až najdu nějaké další vodítko, ozvu se.

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 22 Července 2006, 12:12:39 »
Co se stalo, jsi si jist, ze ta data jsou ztracena? Pokud se neprovedlo primo formatovani, tak se ve vetsine pripadu daji dat do kupy..Krom toho, z ceho se chces dostat kam - z Win k Linu? Win umi jen NTFS a FAT, linux je na ext2/ext3/reiserfs/jfs/xfs/reiser4 a tak..a umi FAT a NTFS, takze z linu na Win ano, ale z Win na Linux moc ne..teda jsou na to freewarove ovladace pro ext3 a asi reiserfs, ale nejsou moc bezpecne..J
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

nojvirt

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 22 Července 2006, 14:39:24 »
Citace: botanicus
teda jsou na to freewarove ovladace pro ext3 a asi reiserfs, ale nejsou moc bezpecne..J
muzu potvrdit, znicehonic mi zhavaroval disk, kde byly windows a o nejaky data jsem prisel
Ubuntu od 5.04...

"My howercraft is full of eels!!"

d_a_v_e

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 26 Července 2006, 14:06:57 »
Tak se mi podařilo tento problém vyřešit :-)
Stačilo ve Windows zapnout podporu 48bitového adresování LBA.
Rekapitulace:
Můj 160GB disk byl Windows označen jako 131GB. Když jsem ve Windows zmenšil oddíl na 110GB a při instalaci Kubuntu zvolil instalaci do volného místa, došlo k tomu, že Kubuntu si vytvořilo cca 38GB oddíl s Ext3 a cca 2GB Swap. Součet velikostí všech tří oddílů tedy je cca 151GB, což je správná hodnota. Po restartu do Windows ovšem tento disk nebyl vidět a Správce disků hlásil vadný oddíl.
Po zapnutí 48bitového adresování LBA a restartu Windows, Správce oddílů pár minut přemýšlel a nakonec ukázal správně všechny tři oddíly :-)
K nastavení 48bitového adresování LBA jsem použil tuto utilitku:
Citace
http://www.seagate.com/support/disc/download/reg_48bit_lba.exe
Ručně nastavit lze také podle návodu od Microsoftu:
Citace
http://support.microsoft.com/?scid=kb%3Bcs%3B303013&x=20&y=6
Tímto děkuji všem ochotným lidem v tomto fóru a prosím admina o označení tohoto témata jako vyřešeného.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.