Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: LCD L245WP  (Přečteno 1849 krát)

comix

• Návštěvník
LCD L245WP
« kdy: 24 Června 2008, 12:22:24 »
Mám problém s tímto monitorem v Kubuntu 8.04. Mám grafickou kartu ATI HD2600XT. Při nainstalování proprietárního ovladače "fglrx" mně nejde obraz na celou plochu ale je jakoby zmenšený (a po celém obvodu obrazu je černý pruh o který je zobrazovaná plocha menší). Obraz je kompletní (včetně spodní lišty) ale díky tomu zmenšení černým pruhem je lehce rozmazaný. Nevím co stím. Nemáte někdo nějakou radu jak to odstranit a dostat obraz na celou plochu monitoru? Obraz na CRT monitoru mně jde na fullscreen bezproblému, ale při použití tohoto LCD se mi obraz vždy zmenší o ten černý pruh po obvodu, bez ohledu na to jaké nastavím rozlišení. 

Zajímavé je že s ovladačem "ati" jde obraz bezproblémů na fullscreen i na LCD. Zkoušel jsem si hrát s konfigurací "fglrx" přes aticonfig a nastavit rozlišení 1920x1200 a tomu odpovídající H frekvenci + V frekvenci natvrdo. Ale vše bez úspěchu.
« Poslední změna: 24 Června 2008, 12:24:50 od comix »

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
Re: LCD L245WP
« Odpověď #1 kdy: 24 Června 2008, 12:52:42 »
Mám problém s tímto monitorem v Kubuntu 8.04. Mám grafickou kartu ATI HD2600XT. Při nainstalování proprietárního ovladače "fglrx" mně nejde obraz na celou plochu ale je jakoby zmenšený (a po celém obvodu obrazu je černý pruh o který je zobrazovaná plocha menší). Obraz je kompletní (včetně spodní lišty) ale díky tomu zmenšení černým pruhem je lehce rozmazaný. Nevím co stím. Nemáte někdo nějakou radu jak to odstranit a dostat obraz na celou plochu monitoru? Obraz na CRT monitoru mně jde na fullscreen bezproblému, ale při použití tohoto LCD se mi obraz vždy zmenší o ten černý pruh po obvodu, bez ohledu na to jaké nastavím rozlišení. 

Zajímavé je že s ovladačem "ati" jde obraz bezproblémů na fullscreen i na LCD. Zkoušel jsem si hrát s konfigurací "fglrx" přes aticonfig a nastavit rozlišení 1920x1200 a tomu odpovídající H frekvenci + V frekvenci natvrdo. Ale vše bez úspěchu.
No, problém by mohl být v propojení KARTA<->LCD. Pokud máte možnost propojit LCD s kartou pomocí jiného kabelu (DVI místo D-SUB), zkuste to (propojení přes DVI bývá lepší, ale jsou i vyjímky). Nebo zkuste Catalyst Control Center - ten myslím není v repozitářích, ale pokud nainstalujete proprietální ovladač ze stránek ATI, mělo by se vým CCC nainstalovat (baík amdccc nebo tak něco). V něm by mohlo být více nastavení.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

comix

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 24 Června 2008, 13:03:14 »
No, problém by mohl být v propojení KARTA<->LCD. Pokud máte možnost propojit LCD s kartou pomocí jiného kabelu (DVI místo D-SUB), zkuste to (propojení přes DVI bývá lepší, ale jsou i vyjímky). Nebo zkuste Catalyst Control Center - ten myslím není v repozitářích, ale pokud nainstalujete proprietální ovladač ze stránek ATI, mělo by se vým CCC nainstalovat (baík amdccc nebo tak něco). V něm by mohlo být více nastavení.

Propojeni LCD <-> graf.karta je kabelem HDMI <-> DVI ale zkusim jeste propojení pres D-SUB <-> DVI

comix

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 09 Července 2008, 23:24:20 »
tak jsem to prozatim vyresil jednoduchym skriptikem (ktery se mi natahne vzdy po prihlaseni do KDE), protoze jsem zjistil ze obraz je zmensem pres dispattrib, tak staci jen nastavit toto:

#!/bin/bash
aticonfig --set-dispattrib=tmds1,positionX:0
aticonfig --set-dispattrib=tmds1,positionY:0
aticonfig --set-dispattrib=tmds1,sizeX:1920
aticonfig --set-dispattrib=tmds1,sizeY:1200
exit 0

a je hned obraz pres celou zobrazovaci plochu monitoru :) ale chtelo by to vyzkoumat jeste asi nejake lepsi reseni ...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.