Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: XAMPP instalace a fungování  (Přečteno 3470 krát)

Tomiik

• Návštěvník
    • Polosvět
XAMPP instalace a fungování
« kdy: 26 Června 2008, 23:04:58 »
Ahoj,
už jsem se tady na to ptal, ale asi špatně a ne úplně srozumitelně. Nainstaloval jsem si XAMPP server pod Ubuntu_8.04 a vše chodí jak má, s tím problémy nejsou. Problém je v přístupu k pracovním složkám (htdocs,mysql..). Fungoval jsem doteď pod win a zatím to tak musí být i pod linuxem (mám nainstalovaný VirtualBox a v něm Win.XP se serverem - a to není úplně fajn :P ). V podstatě potřebuji mít jako uživatel přístup ke složce "htdocs", abych tam mohl přes souborového manažera i přímo z programů na tvorbu stránek vkládat obsah. Konzola není řešení, protože pracuju stylem: ctrl+s, refresh.
Asi tedy ve zkratce potřebuji trvale odemknout složku, která není v mém uživatelském adresáři....jde to? Celkem mi chybí možnost jednoduše kopírovat obsah a tabulky MySQL, které pod win normálně fungují jako složky a jdou libovolně kopírovat a přesouvat a databáze jede... Našel by se tady někdo kdo poradí?
Dík moc - Tom

Tomiik

• Návštěvník
    • Polosvět
Re: XAMPP instalace a fungování
« Odpověď #1 kdy: 27 Června 2008, 22:10:01 »
...nenašel by se alespoň někdo, kdo poradí s odemčením přístupu do pracovních adresářů XAMPPu???
Minule mi někdo radil přepsat cestu k "htdocs" adresáři v configu, ale to pak hlásí chyby, nehledě na nemožnost rozchození databází....
Pořád mi to celé nedává smysl a někde musím něco přehlížet - přece je to aplikace i pro Linux, tak proč není implicitně přístup do míst, kde se předpokládá nějaká činnost uživatele???

...?

Michal Kocián

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 28 Června 2008, 10:33:10 »
Zdravím,
konzole je většinou nejjednodušší řešení ... ale jde to asi i naklikat
Kód: [Vybrat]
sudo chmod 777 /opt/lampp/htdocs/
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=23701.msg175482#msg175482

S tím MySQL - co ti nejde jsem moc nepochopil
Asus A6M - Ubuntu 9.04

Tomiik

• Návštěvník
    • Polosvět
« Odpověď #3 kdy: 28 Června 2008, 10:52:54 »
No, pro mě je právě konzole spíš noční můra. Upravuju třeba několik souborů naráz a chci prostě kliknout ctrl+s a refreshnout to v prohlížeči....
..a databáze - ve win byla každá jako adresář a stačilo to nahrát do té odpovídající složky v XAMPPu, ale v Lin. když to udělám, tak se mi ani neobjeví v PHP admin a stránky hlásí chyby, že jim něco chybí...

Každopádně dík - zdá se, že tady o tom všichni ví "málo" :-\
« Poslední změna: 28 Června 2008, 10:54:48 od Tomiik »

Michal Kocián

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 28 Června 2008, 13:08:49 »
Jestli chceš převést databázi z jednoho místa na druhé, tak bych to takhle přes soubory nedělal, k tomu slouží mysqldump
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/mysqldump.html

Když si jednou nastavíš přístupová práva jak jsem již řekl, tak můžeš mačkat v jakémkoliv programu CTRL S do aleluja.
Btw. ani jsi nenapsal kde máš ten xampp nainstalovaný.

PS: Chtěl bych Ti pomoct, no ale upřimně řečeno tvoje dotazy mi nepřipadají moc srozumitelné a nejspíš nebudu sám.
« Poslední změna: 28 Června 2008, 13:12:00 od Michal Kocián »
Asus A6M - Ubuntu 9.04

Tomiik

• Návštěvník
    • Polosvět
« Odpověď #5 kdy: 28 Června 2008, 14:56:00 »
Děkuji Michale :)
Tak jsem konečně přišel z práce. Podařilo se mi odemknout ten adresář a už to funguje. Jen ty databáze jsem musel dumpnout z live stránek.

Konečně se s tím dá trochu pracovat. Jak se v tom furt hrabu, tak mi nepřišlo, že by lidi, co používají stejný systém, nevěděli o čem mluvím - pardon ;)
S Linuxem to zkouším druhý měsíc a je to porod. Už u něj zůstanu, když tomu nějak pomalu začínám rozumět, ale pro běžné uživatele to pořád ještě bohužel není :-\ TV tuner jsem instaloval týden, na myš s pár tlačítky navíc jsem si ještě netroufnul... Fandím lidem, kteří tomu věnují čas, aby to všechno fungovalo. Dojem mi trochu kazí někteří "hardcore" odborníci, kteří nějak zapomínají, že je to pro lidi (ne každý je IT odborník a ne každý je ochotný věnovat půl roku volného času na instalaci a ladění...)

Ještě pár drobností, kterým nerozumím: stránky na "localhostu" mi jedou jen když jsem připojený k internetu... přitom všechny cesty a odkazy směřují do složek na mém PC??? Může to být něco uvniř databáze, třeba že by tomu vadilo, že je to dump live webu?    A ještě mi administrace hlásí že mám přepnout "register_globals" na OFF... V kterém souboru bych to mohl najít?

No je toho hodně - když já bych tak potřeboval aspoň týden mít k ruce nějakého odborníka a něčemu se přiučit ;D  ;D

Díky za cokoliv
Tom

Michal Kocián

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 28 Června 2008, 15:19:15 »
Ještě pár drobností, kterým nerozumím: stránky na "localhostu" mi jedou jen když jsem připojený k internetu... přitom všechny cesty a odkazy směřují do složek na mém PC??? Může to být něco uvniř databáze, třeba že by tomu vadilo, že je to dump live webu?    A ještě mi administrace hlásí že mám přepnout "register_globals" na OFF... V kterém souboru bych to mohl najít?
No jo, ale běžný uživatel != webový vývojář -> nebude potřebovat žádné servery a přístupová práva mimo svůj adresář.

register_globals = Off
/opt/lampp/etc/php.ini
Pokud ti to nejede na localhostu bez internetu, tak máš nejspíš někde chybu v PHP skriptu v připojení k databázi.
http://localhost/ při výchozím nastavení směřuje na stejný počítač na IP adresu 127.0.0.1  Databáze samozřejně má stejnou IP adresu.
Asus A6M - Ubuntu 9.04

Tomiik

• Návštěvník
    • Polosvět
« Odpověď #7 kdy: 28 Června 2008, 16:01:11 »
Díky, už jsem to offnul:-)
Dokonce po restartu LAMPPu jedou lokální weby i offline... ale nevím čím to bylo? On totiž samotný localhost jel... :P

Každopádně moc díky Michale, takhle rychle jsem reakce nečekal:-) Teď už se jen poperu se znakovou sadou, ale to už tady někde je, co jsem se koukal 8)

T+

PS: toho "běžného uživatele" jsem myslel spíš na tu myšku, TV tuner... Už jenom připojení nového HDD(i normální lidi občas chtějí víc místa) je docela legrace, protože upravit správně conf. soubor, aby se to mountnulo vždy při startu a netvářilo se to jako "removable" mě stálo jeden večer... a to opravdu nejsem úplně běžný uživatel ::)

Michal Kocián

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 28 Června 2008, 17:17:23 »
Způsobů je více, ale já používám tento:
Nastavení kódování MySQL - utf8 v my.cnf v sekci [mysqld]
character-set-server=utf8
default-character-set=utf8

Není zač.  ;)
Asus A6M - Ubuntu 9.04