Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ati - nechodí Akcelerované prostředí [VYŘEŠENO]  (Přečteno 3314 krát)

Malder

• Návštěvník
Ati - nechodí Akcelerované prostředí [VYŘEŠENO]
« kdy: 07 Července 2008, 12:17:21 »
Zdar lidi. Sem nový uživatel Linuxu a tak bych potřeboval pomoc. Mám notebook s ati mobility radeon X1300. Nejdřív sem na něm měl nainstalovanou Mandrivu, ale ta mi nějak nesedla (tam mi Akcelerované prostředí chodilo v pohodě). Poté sem si nainstaloval Ubuntu a tady mi nechodí :o. Nejdřív sem zkusil nainstalovat nesvobodné ovladače, ale s tima to nechodilo(glx fungovalo). Tak sem tady našel návod na instalaci ovladačů od ati. To sem udělal a přestalo mi chodit i glx. Když si dám test, tak mi to napíše:

direct rendering: No (If you want to find out why, try setting LIBGL_DEBUG=verbose)
OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect

Mohl by mi někdo poradit co s tim? Už se s tim trápim 14 dní a už mě to přestává bavit :(
« Poslední změna: 08 Července 2008, 16:32:56 od Malder »

luisah

• Závislák
Re: Ati - nechodí Akcelerované prostředí
« Odpověď #1 kdy: 07 Července 2008, 12:26:42 »
S těmi nesvobodnými ovladači co ti nabídlo ubuntu, ti grafika fungovla (fglrxinfo atd. viz. zkuška správnosti http://wiki.ubuntu.cz/Grafick%C3%A9%20karty%20ATI) jen efekty ne?

Malder

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 07 Července 2008, 18:11:19 »
S těmi nesvobodnými ovladači co ti nabídlo ubuntu, ti grafika fungovla (fglrxinfo atd. viz. zkuška správnosti http://wiki.ubuntu.cz/Grafick%C3%A9%20karty%20ATI) jen efekty ne?
Ano, fungovala (test mi vyšel pozitivně), ale efekty nefungovali

luisah

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 07 Července 2008, 19:22:52 »
No, asi blbá otázka, ale pro jistotu -> zapnul jsi efekty, sami od sebe se nespustí - musí se aktivovat? V Systém - Volby - Vzhled - záložka Efekty vzhledu?
A nastavení compizu viz. odkaz (doinstalace nastavení)
http://wiki.ubuntu.cz/Compiz%20Fusion
« Poslední změna: 07 Července 2008, 19:25:26 od luisah »

Malder

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 07 Července 2008, 19:34:26 »
No, asi blbá otázka, ale pro jistotu -> zapnul jsi efekty, sami od sebe se nespustí - musí se aktivovat? V Systém - Volby - Vzhled - záložka Efekty vzhledu?
A nastavení compizu viz. odkaz (doinstalace nastavení)
http://wiki.ubuntu.cz/Compiz%20Fusion
Takhle, efekty sem zkoušel zapnout (jak při nesvobodných ovladačích, tak i od ati).  To nastavení Compiz sem si doinstaloval hned, nikdy se neprojevily změny v efektech, který sem tam proved

Edit: Když zkusim dát efekty (jak při nesvobodných ovladačích, tak i od ati), tak mi to napíše: The Composite extension is not available
« Poslední změna: 07 Července 2008, 19:41:16 od Malder »

luisah

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 07 Července 2008, 20:11:11 »
Zkus ještě nechat ubuntu nainstalovat ovladače (mimochodem máš 8.04?), zkusit test správnosti -> pokud bude OK - měli by jít efekty automaticky -> když teda nepůjdou zadej do terminálu příkaz:
Kód: [Vybrat]
gksudo gedit /etc/X11/xorg.confMrkni zda tam máš podobné věci, když ne přidej, když budeš mít např. u extensions 0 nebo disable přepiš na Enable, ulož a restartni a zkus znovu spustit compiz.
Kdyby náhodou byl problém a máš ubuntu 8.04 a nechtělo ti najet grafické prostředí stačí v grubu vybrat recovery mode a tam ti to nabídne obnovu xorgu do defaultu (ale nemělo by se nic stát v tomto případě)
Section "Module"
Load "glx"
EndSection

Section "Extensions"
Option "Composite" "Enable"
EndSection

Section "ServerFlags"
Option "AIGLX" "1"
EndSection

Malder

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 07 Července 2008, 21:05:11 »
Zkus ještě nechat ubuntu nainstalovat ovladače (mimochodem máš 8.04?), zkusit test správnosti -> pokud bude OK - měli by jít efekty automaticky -> když teda nepůjdou zadej do terminálu příkaz:
gksudo gedit /etc/X11/xorg.confMrkni zda tam máš podobné věci, když ne přidej, když budeš mít např. u extensions 0 nebo disable přepiš na Enable, ulož a restartni a zkus znovu spustit compiz.
Kdyby náhodou byl problém a máš ubuntu 8.04 a nechtělo ti najet grafické prostředí stačí v grubu vybrat recovery mode a tam ti to nabídne obnovu xorgu do defaultu (ale nemělo by se nic stát v tomto případě)
Section "Module"
Load "glx"
EndSection

Section "Extensions"
Option "Composite" "Enable"
EndSection

Section "ServerFlags"
Option "AIGLX" "1"
EndSection
Mám 8.04 HH. Tak sem nainstaloval nesvobodný ovladače, test vyšel pozitivně, efekty nechodí. Dal sem do terminálu ten příkaz a vyjelo mi okno s záložkou xorg.con, ale je úplně prázdný.

luisah

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 07 Července 2008, 21:15:03 »
Pokud vyjelo okno úplně prázdný tak to znamená, že jsi zadal špatně příkaz - pokud např. xorg.con
Pokud to je tím, že máš zakázaný composite (viz. co máš zadat do xorgu), tak ti efekty ještě nemůžou jít, až po vložení řádků do xorgu a restartu.
Nejlíp uděláš když celý příkaz skopíruješ:
gksudo gedit /etc/X11/xorg.conf

Malder

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 07 Července 2008, 21:27:55 »
Pokud vyjelo okno úplně prázdný tak to znamená, že jsi zadal špatně příkaz - pokud např. xorg.con
Pokud to je tím, že máš zakázaný composite (viz. co máš zadat do xorgu), tak ti efekty ještě nemůžou jít, až po vložení řádků do xorgu a restartu.
Nejlíp uděláš když celý příkaz skopíruješ:
gksudo gedit /etc/X11/xorg.conf
Už to funguje, blbě jsem to zkopíroval, dík moc!
« Poslední změna: 18 Května 2014, 19:15:28 od Malder »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.